Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Esterházyak: a kortárs művészetet támogatják

Az Esterházy Magánalapítvány immár harmadik alkalommal nyújt lehetőséget fiatal közép- és kelet-európai művészeknek, hogy bemutathassák műveiket.

A fiatal közép- és kelet-európai művészek alkotásait mutatja be a Central Europe Revisited III elnevezésű kiállítás az Esterházy-kastély közelében (Haydngasse), az egykori Ágoston-rendi kolostorban. Ausztria és Magyarország mellett idén Szerbiából és Bulgáriából is érkeztek művészek, akiknek alkotásai érzékletesen dokumentálják az országaikra jellemző legújabb művészeti irányzatokat. Ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy megismerjük a földrajzi fekvése által nagymértékben meghatározott térség jelenlegi történelmét és művészetét.

Újraértékelhetjük az elmúlt 20 év alatt végbement változásokat művészetben és kultúrában.

Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékek, várak, kulturális örökségek és az ezekben megrendezett kiállítások révén Ausztria egyik legnagyobb magánkézben lévő kulturális intézménye.

A kiállításon öt magyar művész alkotása látható.
A kiállításon öt magyar művész alkotása látható.

Feladata, hogy megőrizze, kezelje és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye kulturális örökségünket. Az alapítvány – a térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor jó gazdálkodóként formáló Esterházy hercegek hagyományát követve – napjainkban szintén aktív szerepet vállal a kulturális élet alakításában. A kortárs művészet támogatásában az Esterházy család egészen a XIX. századig tartó mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatását
látjuk.

– Míg számos múzeum és kulturális programokat ajánló szervezet csak neves művészek műveit felvonultató nagy, retrospektív kiállításokat hoz létre, addig mi a kortárs művészvilágot kívánjuk „fejleszteni" és ˝felfedezni˝, miközben lehetőséget nyújtunk a továbbfejlődésre azoknak a fiatal közép-európai művészeknek, akik már elindultak a siker útján, azonban nemzetközi szinten még nem szereztek ismertséget – körvonalazza a Central Europe Revisited elképzeléseit dr. Stefan Ottrubay, az alapítvány elnöke.

Nyitva tartás:

A Central Europe Revisited III augusztus 31-ig mindennap 9 és 19 óra között, szeptember 1. és november 1. között mindennap 9 és 18 óra között tart nyitva az egykori Ágoston-rendi kolostorban (Kismarton, Haydngasse 1.). Magyarországról Horváth Dániel, Borsos Lőrinc, Siegmund Ákos, Szabó Eszter, Szörényi Beatrix alkotásait állították ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetterem a harkaiaknak

Korszerű, a jelenkor igényeit kielégítő informatikatermet alakítanak ki a harkai iskolában. Tovább olvasom