Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Esterházy-vállalkozások: gazdálkodás és értékőrzés

Burgenland - A napokban ünnepelte fennállásának tizenöt éves jubileumát a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy-alapítvány. Dr. Ottrubay István vezérigazgatót magyarországi kötődéseiről és a szerteágazó tevékenységet folytató Esterházy-vállalkozások eredményeiről kérdezte a Kisalföld.


– Nagyon jól beszéli a nyelvünket. Milyen szálak kötik Magyarországhoz?
– Mindenekelőtt a családom jelenti a kapcsot, hiszen az elődeim részben Magyarországról származnak. A feleségem magyar születésű és magam is több évet töltöttem Magyarországon 1992 és 2000 között bank- és biztosítóvezetőként. Mindhárom gyermekem kétnyelvű, amit igen fontosnak tartok.

– Az alapítvány a napokban ünnepelte tizenöt éves jubileumát. Milyen célokat tűztek maguk elé?
– Az Esterházy-alapítványok önálló gazdasági egységek, amelyeket az alapítószabályzat szellemében igazgatók vezetnek. Az alapítványi célok a következők: a kulturális javak és történelmi építmények megtartása, ápolása és bemutatása; az alapítványi vagyon megtartása hatékony gazdasági vezetéssel; az esetleges nyereség visszaforgatása a kulturális terület támogatása érdekében; a karitatív tevékenység elősegítése.

– Milyen tevékenységeket folytat az Esterházy Vállalkozások Kft. (Esterházy Betriebe GmbH)?
– A vállalkozás keretein belül öt önálló terület működik: az erdőgazdálkodás és környezeti menedzsment, a szabadidős létesítmények, a történelmi nagyépületek, az Esterházy-gyűjtemények és kiállítások, valamint a történelmi Esterházy Borpincészet.

– Pontosan hány hektáron gazdálkodnak?
– Összesen 44.000 hektárt tesz ki az Esterházy-birtok, ebből 22.400 hektár erdő, 5600 hektár mezőgazdasági művelés alatt áll. A nem, vagy kevésbé használt birtokrészeink, mint például természetvédelmi területek, vízfelületek, nádasok vagy legelők, 16.000 hektáron terülnek el. A cégcsoport mintegy 470 millió eurós vagyonát, azon belül a 23,8 millió eurós éves árbevételét összevonva a kft. igazgatja és gondozza.

Dr. Ottrubay István vezérigazgató: Sok-sok belső és külső ember ötlete, együttgondolkodása van az eredmények mögött.
Dr. Ottrubay István vezérigazgató: Sok-sok belső és külső ember ötlete, együttgondolkodása van az eredmények mögött.


– Ebből a sokrétű tevékenységből mire a legbüszkébb?
– A legfontosabb, hogy sikerült egy statikus szervezetet felépíteni, az alapítványokat dinamikus vállalkozásokká formálni. Öt részvállalkozás működik saját vezetéssel, stratégiai gondolkodással, könyveléssel. Ez volt az elmúlt öt év legfontosabb eredménye.

– Konkrétabb dologra gondolok. Például impozáns lett az idén felújított szentmargitbányai (St. Marghareten) szabadtéri színház és Fraknó is minden évben szépül.
– Valóban, de ezek adottságok, ezeket nem mi teremtettük. A fraknói vár már évszázadok óta áll, mindig is kedvelte az egész udvar a környezetet. Ezért továbbra is csak azt tudom mondani, hogy arra a struktúrára vagyok büszke, amellyel ezeket a csodálatos létesítményeket működtetni tudjuk. Nem érzelmi alapon döntjük el, hogy mikor mit fejlesztünk. Sok-sok belső és külső ember ötlete, együttgondolkodása van az eredmények mögött.

– Látványos és elismerésre méltó az a figyelem, amelyet a kelet-közép-európai térség felé fordítanak.
– Az Esterházy név szorosan egybefonódik a közép-európai történelemmel és kultúrával, az Esterházy-kastély pedig a pannon régió egyik legjelentősebb kulturális központja. A történelmi kulturális kincs megőrzése mellett az Esterházyakra évszázadokon át jellemző magatartáshoz szeretne az alapítvány hű maradni azzal, hogy a XXI. században is felvállaljuk a kortárs művészet támogatását. Emellett azt is látjuk, hogy Észak-Burgenland és az egész Fertő tó térsége évről évre vonzóbb lesz a látogatók számára. Mi ehhez azzal járulunk hozzá, hogy a kulturális kínálatot gazdagabbá tesszük. A kortársművészek bemutatását ráadásul a látogatók kedvelik, és ezt szépen össze lehet kötni a történelmi témákkal.

– Milyennek látja a határ túloldalán a fertődi kastély helyzetét?
– Komoly lehetőségek vannak ott is, de ugyanazt meg kell csinálni, amit Burgenlandban az elmúlt húsz évben már elvégeztünk. Vagyis fejleszteni kell az infrastruktúrát az épület körül. Éttermeket, szálláshelyeket kell létesíteni és a gyermekes családok számára is gondoskodni kell programokról. Mindehhez persze elengedhetetlen a kastély korszerűsítése. Rendezvénytermeket kell kialakítani és ellátni a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel. Többet kell nyújtani, mint egy szimpla történelmi épület bemutatása. Programokkal kell megtölteni az épületet, mint ahogy Fraknón és itt, Kismartonban is folyamatosan tesszük. Megvan erre a recept. Ez egy kialakult séma, az egész világon eszerint csinálják. Tegyük hozzá, Fertőd egy szempontból hátrányosabb helyzetben van, mint mi, messze van mind Budapesttől, mind pedig Bécstől. Nekünk nagy előnyünk Bécs közelsége.

– A rendezvényeiket és a történelmi épületeiket egyre több magyar látogatja. Milyen magyarországi kapcsolataik vannak?
– Az elmúlt években kulturális szinten intenzív együttműködés jellemzi az Esterházy Vállalkozások Kft. és Magyarország viszonyát. 2004 májusában Hiller István akkori kulturális miniszter, illetve az alapítványunk képviseletében Esterházy Melinda hercegnő és jómagam szándéknyilatkozatot írtunk alá. Ennek alapján 2006 decemberében Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban megnyílhatott az első nagy, közös kiállítás, amely az Esterházy-kincstár kincseit mutatta be a nagyközönségnek. Emellett az Esterházy-alapítvány életre hívott egy régiókon és országhatárokon átívelő kezdeményezést, a Pannon Kultúrkört. Ennek célja Kismarton és a Fertő tó, valamint a nyugat-magyarországi régió kapcsolatának erősítése és kulturális életének fejlesztése. Immár négy éve a gazdaság területén is jelen vagyunk Magyarországon, kőkitermeléssel és szabadidős létesítmények fejlesztésével foglalkozunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kgy online: Utolsó napirend a kitüntetettek, zárt ülés

Sopron - A közgyűlés utolsó napirendje, a Hűség-napi kitüntetettek megszavazása. Zárt ülést… Tovább olvasom