Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Esterházy-kastély volt Európa logója

A soproni egyetemen már a ’90-es évek elején szóba hozta dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész az Esterházy-kastély operaházának rekonstrukcióját. A szakember szerint a bábszínházat is fel kellene újítani.

Mint arról a Kisalföld 2006. május 3-i száma „Újjáépül a kastély operaháza" címmel beszámolt, nemzetközi alapítvány jött létre a fertődi műemlékegyüttes XIX. század végén elpusztult operaházának újbóli létrehozására.

– A Velencei Charta (1964) ugyan tiltja a megsemmisült műemlék épületek újraépítését, de ezen a szakma már túllépett – mondta dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi tanára. – Az építészek Krakkóban aláírt chartája (2000) szerint a tragikus módon elpusztult, de teljesen rekonstruálható emlékek igenis újra fölépíthetők, miként tették azt a lengyelek a varsói óvárossal vagy a királyi várral.

– A külföld számára a fertődi kastély pedig egyet jelent Haydn nevével – folytatta dr. Winkler Gábor. – Zeneművészekkel, építésztársaimmal már korábban is felvetettük, társadalmi és kormányzati szinten támogatott projekt jöjjön létre az operaház megvalósítására. Amikor két évtizede az Egyesült Államokban jártam, szinte minden komolyzenei lemez borítóján a fertődi kastély képét láttam: olyan benyomásom volt, mintha az Esterházy-kastély egész Európa logója lenne.

Tudjuk jól, a külföldiek számára a Fertődhöz kapcsolódó Haydn- kultusz jelenti elsősorban a vonzerőt, ugyanakkor ez mit sem ér azon zenei produkciók – operák játszása – nélkül, amely művek egykoron Eszterházán születtek. Haydn idejében a bábszínház és az operaház volt a nagy attrakció, az előadásokért még Bécsből is rendszeresen ellátogattak a kastélyba. Éppen ezért örömteli számomra, hogy nemzetközi civil kezdeményezésként most komoly előrelépés történt az operaház felépítésére.

Az Ybl-díjas építész hozzátette: néhány éve elkészült az operaház számítógépes rekonstrukciója. Ámbár napjainkban már lehetetlen az Esterházyak operaházát egy az egyben felépíteni – gondoljunk csak a vizesblokkokra vagy az elektronikára –, de megjelenésében és hangulatában nagyon jó másolat hozható létre.
Annál is inkább, mivel rengeteg korabeli dokumentáció és leírás maradt ránk. Ezen túlmenően az is szerencsés lenne, ha idővel a bábszínház is visszanyerné funkcióját.

Sopron köszöntötte a Winkler testvéreket

Sopron polgármesterével, Walter Dezsővel az élen a város építészei, képzőművészei és társadalmi életének más kiválóságai a Hotel Wollnerban köszöntötték születésnapjukon dr. Winkler Gábor Ybl-díjas (65) és dr. Winkler Barnabás Kós Károly-díjas (60) építészeket a hétvégén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztak az alma matertől

Sopronban akadt olyan középiskola, amely már pénteken „elballagott”, ám a legtöbb… Tovább olvasom