Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Esterházy-kastély: 3 látogatói útvonalat alakítanak ki

Fertőd - Három látogatói útvonalat alakítanak ki az eddigi egy helyett a fertődi Esterházy-kastélyban tavasszal. Idén folytatódik a homlokzat felújítása is. A Tourinform-iroda áprilistól a kastélyban kap helyet.

Országos évnyitó tanácskozást rendezett  a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) a fertődi Esterházy-kastélyban. Dr. Varga Kálmán, az MNG igazgatója – a műemlékegyüttes miniszteri megbízottja – a kastéllyal összefüggésben a Kisalföldnek elmondta: idén két nagy feladatcsoport vár megvalósításra. Tavasszal az eddigi egy helyett három látogatási útvonal közül választhatnak majd a turisták, most dolgozzák ki a részleteket. Többet szeretnének megmutatni a műemlékegyüttesből, hogy még átfogóbb képet nyerhessenek az érdeklődők a kastély egykori életéből. A még restaurálásra váró melléképületeket is bevonva, kiállítják azokat a kastélyból való felszerelési és más műtárgyakat, amelyeket az elmúlt évek során sikerült összegyűjteni a környező településekről, vagy éppen Budapestről.

Idén a franciapark felőli részen folytatódik a kastélyhomlokzat megszépítése.


A fejlesztési terveket is megtekintheti a nagyközönség. Mivel idén 1,7 milliárd forintos projektként nemcsak a külső homlokzat felújítása folytatódik a franciapark felé eső részen, hanem a belső restaurálások is elkezdődnek – így például a Sala Terrena, a lépcsőház és a zeneterem renoválása is –, egyes helyeken üvegfolyosókat építenek, hogy a látogatók közvetlen közelről láthassák, miként újítják fel a kastélyt, hogyan dolgoznak a restaurátorok. Ezzel együtt az eddigi 1350 forintos belépőjegy marad, ám a pluszútvonalas látogatások néhány száz forinttal többe kerülnek majd. (Tavaly a felújítások ellenére is 154 ezer látogató kereste fel a kastélyt, mintegy tízezerrel többen, mint 2006-ban.)
Dr. Varga Kálmán elmondta még: a Magyar Turizmus Zrt.-vel való együttműködésük sikerrel járt, áprilistól a kastélyban kap helyet a fertődi Tourinform-iroda.

Olvasóink írták

  • 2. érdeklődő2 2008. január 28. 09:51
    „Az. De az is minek...”
  • 1. érdeklődő 2008. január 28. 09:34
    „Én azt hittem, hogy a világörökség iroda költözött a kastélyba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spárta testvérváros lett

Sopron - Testvérvárosi szerződést írt alá Fodor Tamás polgármester és Hristos Patsilivas Spárta… Tovább olvasom