Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Este fél 6-ig nincs alkohol: a bölcsiseket féltik?

Hosszas várakozás után januárban nyílt meg Sopronban a Deák téri kávézó. A szórakozóhely népszerű, alkoholt azonban csak 17.30 óra után árusíthat.

A tilalom oka az, hogy a szomszédban egy bölcsőde található.

Hároméves várakozás után januárban nyílt meg a Deák téri kávézó. Az üzemeltetőnek az eltelt két hónapban meg kellett barátkoznia a vendéglátásra vonatkozó szabálykönyv furcsaságaival is. A kávézóban 17.30 óra előtt nem lehet alkoholt árusítani, ugyanis a közelben található a Kuckó Bölcsőde.

Nem valószínű, hogy a gyermekek csendespihenő közben kedvet kapnának kisettenkedni a szomszédba egy sörre, de a 4/1997. (I. 22.) kormányrendelet kimondja, hogy tilos szeszes italt kimérni az alsó- és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti távolságon belül.

A jogszabály további érdekessége, hogy a megalkotása előtt is működő vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, valamint megkerülhető, ha az új hely tulaja konyhát nyit. Ebben az esetben ugyanis adhat alkoholt a vendégeinek.

Az anyukák közül többen is túlzónak érzik a jogszabályt. Fotó: Magasi
Az anyukák közül többen is túlzónak érzik a jogszabályt. Fotó: Magasi

˝Megértők az emberek és elfogadják a magyarázatunkat. Egyelőre nem kényszerülünk gyakran erre, de a nyári forgalomnál nyilván más lesz a helyzet. Úgy gondolom, sok értelme nincs ennek a szabályozásnak, hiszen ha a közelben kinyitna egy kocsma és árulna gulyáslevest, akkor már reggeltől árusíthatna alkoholt is. Ez egy átfogó rendelet, ami ezer sebből vérzik. Tisztában vagyok vele, hogy szükség volt a szabályozásra, de nem feltétlenül kellene mindent egy kalap alá venni. Emiatt ha valaki újat szeretne csinálni, az a jó szándék ellenére hátrányból indul. A megoldás a konyha lenne, de kérdés, hogy megéri-e a befektetés˝ – mondta Presits István, a kávézó üzemeltetője.

A jogszabály érdekessége, hogy a megalkotása előtt is működő vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, valamint megkerülhető, ha az új hely tulaja konyhát nyit.
Megkérdeztünk több anyukát, akik a Deák téri bölcsődébe viszik gyermeküket, mit szólnak ehhez a rendelethez. A válasz minden esetben ugyanaz volt: a kisgyermekekre semmilyen hatással nem lenne, ha a felszín alatt található kávézóban korábban lehetne alkoholt árulni. Az is nyilvánvaló, hogy az a tinédzser, aki szeszes italt akar inni, megtalálja a módját a regulák ellenére is.

Olvasóink írták

 • 14. RábaViktor 2010. március 22. 22:08
  „Sajnos én sem tudok leszokni a dohányzásról, bár tiszteletben tartom azokat akiket ez zavar. Mégis sokszor kirekesztetnek érzem magam amikor nem tudok egy társaságban lenni ilyenkor a többiekkel. DE! MEGÉRTEM!
  Az alkoholt viszont én sem értem. Ez nem egy köpködő ! Miért kell ahhoz ételt is főzni, ha valaki meginna nyáron egy sört? Szabad kezet kéne adni az Önkormányzatoknak ilyen ügyekben, elvégre minden szituáció más és más.”
 • 13. Janos111 2010. március 22. 21:51
  „Eszak-Amerika.”
 • 12. t.b. 2010. március 22. 20:20
  „Szerintem felesleges a magyar jogrendszerben a logikát keresni.Biztos,hogy ez is a pénzről szól, ami persze magánszemélyek zsebeiben landol leginkább. Viszont azzal egyet értek, hogy szabályozni kéne mind a cigi és mind az alkohol fogyasztását.Persze vagy mindenkinek be kell tartani, vagy senkinek sem.Tényleg undorító, ha részeg egyetemisták(akik valljuk be leginkább kiteszik a kocsmák népességét, tudom, mert az András pince és a "smidt" környékén lakom))illetve egyéb emberkék tántorognak egy parkban.Bár szerintem ez tényleg túlzás, hiszen nem kocsmáról van szó!!!!Gondolom nem is annak szánták a tulajok?Én is inkább a cigaretta megtiltását támogatnám!!!!!!!!!Persze a köztereken!!!kijelölt helyeken azt csinálnak amit akarnak.Csak sajnos abból van a több!”
 • 11. Bokk 2010. március 22. 19:58
  „Vicces lesz, ha tényleg megnyílik a Deák.
  Vannak tippjeim, hogy mi volt célja a szabályozásnak, de amúgy magyaros módon a kiskapukkal sikerült ezt úgy megalkotni, hogy csak az értelmetlen bürokrácia gyarapodott.

  A dohányzásról annyit, hogy persze meg lehet oldani, de még nagyon kevés helyen voltam az országunkban, ahol a dohányosokat szeparálták el, és nem a nemdohányzókat. Példa: Perkovátz-ház, a nemdohányzó helység a pincében, mindig nincs is nyitva, és ehhez át kell vágni a dohányzó részen. Ha működik a terasz, akkor a nemdohányzó rész teljesen lezárva, viszont a teraszon bárki bagózhat Még egy példa: a pályaudvarok peronjain bárki bagózhat, így a sínek közötti rész egyben csikktemető, stb.”
 • 10. Bokk 2010. március 22. 19:51
  „Jó hely lehet, nekem tetszik.”
 • 9. paris18 2010. március 22. 19:26
  „sehol nem lehet dohányozni és nem lehet alkoholt kapni az élelmiszerüzletekben?elárulnád hol élsz?”
 • 8. Janos111 2010. március 22. 19:18
  „Ahol most vagyok, kulfoldon, alkoholt csak kijelolt uzletekben lehet kapni/az alkolhohol forgalmazasert kulon kell adot fizetni a barnak v. etteremnek/ De itt jellemzo, hogy ettermekben es elelmiszer-uzletekben NEM arulnak szeszt. Dohanyozni sehol nem lehet.”
 • 7. astra1 2010. március 22. 18:47
  „Ész meg non-stop nincs...”
 • 6. meteor* 2010. március 22. 17:33
  „Nalunk sort csak reggel 11 oratol este kb 7ig lehet venni, aminek ugyan nem ertem az ertelmet, mert ha nem koran reggel lesznak beb*szva az illetok, akkor majd deltaj kornyeken. Dohanyzast meg sorozoben tiltanak. Nincsenek rem budos kocsmak, ahol a fustkodbe kell megtalalni a pultot. Dohanyzasra vannak kijelolt helyek. Kocsmak meg minden utcasarkon vannak, az iskolak altalban lakott terulet kornyeken vannak, vagy felreeso utcaban, de nem feltetlenul egy diszes kocsma kornyeken. Habar a bolcsodesek meg nem olyan intelligensek, hogy elmenjenek sorert, azert szerintem cinkes kisgyerekek kornyekere kocsmat allitani, vagy barmilyen szeszes italokat kinalo boltot. Szepen is nezne ki, ahogy az anyuci hozza ki a kisembert a bolcsibol, szembe a sarkon meg egy ven trotty koszal ki dog reszegen. Rossz osszkep!”
 • 5. m 2010. március 22. 15:41
  „Nem értem. Ez a jogszabály már kb. 15 éves. Tisztában voltak vele, amikor elkezdték tervezgetni a helyet, nem? Méltányosságot szeretnének, vagy mit? Tessék csak beruházni melegkonyhára, ahogy a többiek is megtették! A dohányfüstre is van megoldás, csak nem kellene a légtechnikán spórolni.”
 • 4. espace72 2010. március 22. 15:02
  „Egy kicsit durva a dolog, az viszont senkinek nem szúr szemet, hogy 120,-Ft-ért lehet a játszótérhez tartozó WC-t használni? Nem mindenki pelusos!”
 • 3. józanparaszt 2010. március 22. 14:52
  „csak azt tudnám, hogy milyen összefüggés van az óvoda (bölcsöde, iskola) meg a meleg konyha között? mert ugye a jogalkotó ezen logika mentén hozta a szabályt..”
 • 2. soproni 2010. március 22. 13:19
  „Ez tényleg túlzás és biztos,hogy csökkenti a kávézó forgalmát.A dohányzást viszont én is betiltanám,de nem csak itt,hanem minden közterületen.”
 • 1. Dob 2010. március 22. 12:27
  „Szerintem nonszensz a dolog. 2 méterrel arrébb meg ott a borozó ahova jóval sötétebb alakok járnak, mint a "Central park"-ba.
  BTW: a dohányzást azonban tiltanám a helyen.

  A Deák éteremmel majd mi lesz? Ott meg lehet majd sörözni, mert ott van kaja? Durva azért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átölelték a tornyot a víz világnapján

Fertőszentmiklóson a gyerekek előbb átölelték a víztornyot, majd előadást hallgathattak a víz… Tovább olvasom