Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ésszerű takarékosságra van szükség

Sopron új költségvetése februárban készül el, és valószínűleg – az ésszerű takarékosság jegyében
– Bár a költségvetés szűkös és az állam sem kényezteti el az önkormányzatokat, tart elgondolásaink konkretizálása és a pályázatok kidolgozása – hangzott el a soproni városvezetés tegnapi tájékoztatóján. Téma volt még az adócsökkentés, a távhőrendelet-módosítás és a pedagógus művelődési ház is.

A város új költségvetése februárban készül el, és valószínűleg – az ésszerű takarékosság jegyében – bizonyos szintű megszorításokat is tartalmaz majd. – Immár bebizonyosodott Sopron tizenkétmilliárdos hiánya, és fény derült a város rendkívül előnytelen szerződéseire – fogalmazott Fodor Tamás polgármester tegnapi tájékoztatóján, ahol többek között rövid helyzetértékelést is tartott. – A Sopron Holding Zrt. kétszázmilliós hitellel zárta az elmúlt évet, az apartmanlakások eladhatatlanul a város nyakán maradtak.

Négyéves gazdasági program

A polgármester szót ejtett az Erzsébet-kórház gazdasági és jogi átvilágításáról is. Mint fogalmazott, a „súlyponti" cím elnyerésével felértékelődött az intézmény körzetben betöltött szerepe, a megnövekedett feladatkör miatt vált szükségessé az átvizsgálás. – Négyéves gazdasági programot dolgozunk ki – folytatta Fodor Tamás, majd hozzátette, ennek keretében a munkahelyteremtés nagyobb hangsúlyt kap a jövőben.

Fontos cél a gazdaságélénkítés

– A költségvetés nem nevezhető éppenséggel rózsásnak és az állam sem kényezteti el az önkormányzatokat – tette hozzá Simon István alpolgármester. – Jelentősebb EU-s támogatásokra egyelőre nem számíthatunk, csak az állami alap elérhető. Jó szervezéssel azonban áthidalható a probléma. Jelenleg gőzerővel tart elméleti elgondolásaink konkretizálása annak érdekében, hogy meghatározott témákban pályázhasson a város.

Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, adócsökkentéssel kívánják a helyi kis- és középvállalkozásokat segíteni. – Alacsonyabbá tettük a kommunális és az üdülési adó mértékét, nem emeltük a parkolási díjat, valamint a nem lakáscélú helyiségek bérletét, a családoknak pedig közlekedési támogatással igyekszünk megkönnyíteni a helyzetét – mondta el Simon István.

Kedvezőbb lesz a távhőrendelet

A tájékoztatón Abdai Géza közösségi ügyekért felelős alpolgármester a távhődíjszabásról beszélt. – Rendeletmódosítás lép életbe, az igénylésnél figyelembe veszik a családok jövedelmét és a rezsit. Célunk az elszegényedés megállítása, arra törekszünk, hogy a jelenlegi ezerhatszáznál többen, akár ezernyolcszázan-ezerkilencszázan igényelhessenek támogatást.

Abdai Géza szót ejtett a pedagógusok művelődési házáról is. Elmondta, a nehéz anyagi helyzetbe került soproni intézményen úgy segítenek a közeljövőben, hogy polgármesteri keretből ötszázezer forintos gyorssegélyt juttatnak, amiből fedezhető lesz a művelődési ház átköltözése a MTESZ-palotába. A fennmaradó összeg pedig biztosítja az első pályázatok önrészét.
Havas András alpolgármester a folyamatban lévő beruházásokról adott tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelők egy kézben

Központi irányítás alá kerültek az év elejétől a soproni közúti és vasúti, a kópházi, a fertődi közúti és vasúti, a fertőszentmiklósi vasúti és légi, a fertőrákosi vízi, valamint a zsirai határátkelők. A Győri Határőr Igazgatóságon megtudtuk, az átszervezést a közelgő schengeni övezethez való csatlakozás indokolta. Ennek értelmében a térségünkben működő három határrendészeti kirendeltségből egy maradt meg. Tovább olvasom