Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Eskü: Megkapták az állampolgárságot

Idén első alkalommal tartottak honosító okiratátadást a soproni városházán. Tizenkilencen kaptak magyar állampolgárságot.

Ünnepélyes keretek között zajlott le az idei első honosítási okiratátadás a soproni városháza házasságkötő termében. Zömében határainkon túli magyar nemzetiségiek folyamodtak az állampolgárság megszerzéséhez, de volt közöttük egy kubai hölgy is. A rokonok és barátok előtt megtartott eseményen Abdai Géza alpolgármester és Wirth Éva anyakönyvvezető jelenlétében hangzott el az állampolgári eskü szövege.

Kubából választotta új hazájának Magyarországot Királyné Correa Galano Marisnalli.

– Tíz éve élek Magyarországon, tradicionális kubai zenét játszó zenekarunkkal jártuk az ország településeit. Igen megszerettem a magyar embereket, a mentalitásukat – kezdte visszatekintését az énekesnő. – Aztán egyik budapesti fellépésünk alkalmával megismerkedtem leendő férjemmel, aki Sopronban élt. Így kerültem a városba, ahol öt évvel ezelőtt összeházasodtunk. Idővel megszületett a kisfiunk, Tibor Alonzó. Ezután vetődött fel bennem a gondolat: ha a férjem és a fiunk magyar állampolgár, akkor már én is szeretnék igazi magyarrá válni. Örülök, hogy az ország teljes jogú polgára lehetek, még akkor is, ha nem váltam meg a kubai állampolgárságtól sem. A beilleszkedés könnyen ment, de a magyar nyelvet minden dallamossága ellenére igen nehéz megtanulni, főleg a nyelvtant. Fiunkat eleve kétnyelvűségre tanítjuk. Esetemben a honosítási procedúra négy évig tartott.

Királyné Correa Galano Marisnalli Kubából érkezett hazánkba tíz éve, s négy év procedúra után kapta meg a magyar állampolgárságot. Fotó: Magasi
Királyné Correa Galano Marisnalli Kubából érkezett hazánkba tíz éve, s négy év procedúra után kapta meg a magyar állampolgárságot. Fotó: Magasi


A határainkon túlról érkezett magyar nemzetiségűek honosítása ugyanakkor alig vett több időt igénybe, mint öt hónap.
Legközelebb 3–4 hónap múlva. Információink szerint Sopronban legközelebb nyár végén tartanak honosító okiratátadást. Pár hónap múlva közel hetvenen tehetik le az állampolgári esküt, ennyien kezdeményezték a soproni hivatalnál az állampolgárság megszerzését.

Olvasóink írták

 • 13. pkajos 2011. május 21. 14:10
  „Mindegyik hozzászólásban látok túlzásokat, de valóságelemeket is.
  A 90-es években tömegesen jöttek Erdélyből.. Jómagam is ismerek ebből az időszakból áttelepült 7-8 honfitársat..
  Akik akkor jöttek ide , a "legrátermettebbek" a legvállalkozó szelleműbbek. tehát a legrámenősebbek is voltak.
  A 8-ból talán ha kettő nem volt olyan mint akiket itt szidnak a viselkedésük, hozzáállásuk miatt.

  Követelőzők, irígyek, erőszakosak, intrikusak voltak - talán ma is van köztük ilyen.

  Főnöke voltam egy ilyen hazánkfiának (lányának). Nem én, a főnököm vette fel.. "x" Ft fizetéssel.

  A kolleganőt, családanyát befogadtuk, kivétel nélkül segítettük támogattuk.. Mint főnöke különösen fontosnak tartottam, hogy mielőbb be tudjon illeszkedni. A lakáshoz jutásátban is támogattuk, voltak kapcsolatok.. és gondoltuk, hogy több lépcsőben fokozatosan megfelelő lakásra cserélheti az akkori "ideiglenes" szállását.

  Még írni olvasni sem tudott rendesen, helyesen -magyarul-.. nyilván még jó ideig nem ismerte a munkájához szükséges jogszabályokat előírásokat, szabványokat... természetesnek vettük, hogy nem tudott egy levelet megírni.. Két hónap sem teltel, már a fő érdeklődési köre az volt, hogy kinekmennyi a fizetése... hogy X miértkeres 100 Ft-tal többet.

  Fél év múlva az akkori lakáshivatalba -kapcsolatainkon keresztül - közel került egy kedvező lehetőséghez... Mitt tett az ide települt honleány? Rikácsoló hangon kikérte magának hogy CSAK egy egyszerűbb megoldást találtak (talán szoba-konyhás udvari lakást). Előadta, hogy neki egy 3 szobás háza volt... Romániában.

  Na égtünk is, hogy kit szabadítottunk a hivatal nyakára. Persze a hivatalnok sem volt rest, mondta neki, hogy akkor jobb lesz, ha visszamegy a saját házába..

  Sok hasonló történetet ismerünk, akik kapcsolatba kerültünk - akarva-akaratlanul..-ilyen Kedves Honfitársakkal.

  Az idetelepülőket természetesen be kell fogadni szeretettel, támogatni, segíteni kell.. Lehet, hogy csak néhányunknak van ilyen rossz tapasztalata.., a többség mégsem ilyen

  Sőt biztos -ma már- a többség nem ilyen mint akiről és írtam..”
 • 12. falcobiarmicus 2011. május 20. 06:18
  „1.Nem mind soproni aki soproni...az a soproni aki itt született ........ és nem kb. 5 éve...
  2.És nem mindenki dolgozik kint :)
  3. A történelem során is "kiváltságos" helynek számított igaz ez most már pejoratív szó
  pl. engedélyek Brennberg felé, belépési ellenőrzések stb...
  4. 10-15 éve tart a korábban leírt probléma, ami csak erősödik folyamatosan, ettől erősödik az ellenszenv főleg
  ha saját bőrén érzi az ember gyerekek mostanság ...(lásd korábbi tények)”
 • 11. Pistike 2011. május 19. 21:43
  „11 éve költöztem Sopronba. Megdöbbentett a soproniak nagyképűsége és ellenségessége. Kellett 6-8év mire befogadtak.
  Hogy miért jöttem ide? Itt kaptam munkát.
  (Magyarországi munkahelyen dolgozom, Magyarországon adózom)
  Miért kaptam itt munkát? Mert soproniakkal nem tudták betölteni.
  Miért nem volt elég soproni? Mert mind kint dolgozik, egy részük feketén, itthon nem adózik, de a városban él és ugyanúgy használja az utakat stb...”
 • 10. falcobiarmicus 2011. május 19. 18:05
  „A tények:
  1. az 5 éves óvodaköteles,a 3 éves még nem, az ovi meg biztosítja a helyet
  2. 2 hete itt van, megy segélyért minden jogcímen,
  mivel nincs miből fizetni az albérletet,kéri a buszbérlet árát vissza
  3. kap "kint" állást -a mit hangoztat is később a játszótéren
  4. itthon nem adózik, de a városban él és ugyanúgy használja az utakat stb... nem kisebbség...
  5. ja és olyan is van aki rájött hogy ne mkolbászból van a kerítés és pár hónap után elment, elvette a helyet de utána már évközben nem lehet egy 3 évest beíratni az oviba egyéb okok miatt....
  én feltételhez szabnám helyi rendeletben a város sajátosságai miatt az óvodai/iskolai feltételeket
  pl. 2-3 éve éljen a városban
  nem diszkriminálni kell de józanul át kell ezt gondolni, mert most már úgy érzem lassan hogy "hátrány" hogy itt Sopronban születtünk, élünk”
 • 9. szintenerintett 2011. május 18. 22:24
  „falcobiarmicus, Mr_Irdatlan, Spani teljesen egyetértek.”
 • 8. Spani 2011. május 18. 22:11
  „bennevagyok: Nem ismerjük a háttereket, de a soproniakat talán bizonyos fokig előnybe kellene részesíteni a 2 hete ideérkezőkkel szemben. A soproniak esetleg egy kicsit többet tettek ezért a vásorsért, mint azok akik csak egy pár hete kerültek ide. Én is igazat adok falcobiarmicusnak.”
 • 7. Mr_Irdatlan 2011. május 18. 18:46
  „Ki tudja, hány ezren özönlöttek már ide Romániából mellüket verve, hogy ők magyarok. Eleinte meghúzzák magukat, aztán mindenkin átgázolva törtetnek, mert nekik mindenhez joguk van és meg is kapnak mindent. Akik évtizedek óta itt fizetik az adójukat, azok pedig le vannak ...
  Az igaz székely emberek otton maradtak és valóban a szülőföldjükön próbálnak boldogulni, ezek meg itt élősködnek rajtunk. Az is érdekes, hogy csak ezen a környéken telepednek le, BAZ megye már jelenti nekik az anyaországot.”
 • 6. barka 2011. május 18. 16:23
  „Kedves Nalli!
  Sok szeretettel gratulálunk.:)”
 • 5. coolzsu 2011. május 18. 12:52
  „munkát nekik, lakást nekik, óvodai elhelyezést, iskolát, segélyt, laptopot stb! a született soproni meg oldja meg egyedül a problémáit.... - nem irigylem őket, nem irigylem tőlük, de akkor már az itt születettek is kapják meg ugyanazt a támogatást!”
 • 4. bennevagyok 2011. május 18. 12:50
  „Mert mire alapozod az előjogodat? Ő is ugyan olyan állampolgár, mint te vagy én. A gyerek is ugyan annyira jogosult az ellátásra, mint a tied vagy az enyém. Mindegy mikor és honnan jött.”
 • 3. falcobiarmicus 2011. május 18. 07:44
  „bizony bizony, a barátnőm gyerekét nem tudta felvenni az óvoda..utólag kiderült Kelet Magyaro-oról jövő 5 évest kellett felvenni aki 2 hete jött a városba...máj. 1 -től
  EZ ÍGY NINCS RENDJÉN !!!!”
 • 2. józanparaszt 2011. május 18. 06:19
  „oké, semmi bajom velük. csak arra kérem a T.Illetékeseket, hogyha nekem tözsgyökeres Soproninak kell valami, az is ilyen flottul menjen! Sajnos tapasztaltam csúnya ellenpéldákat is, amikor az újonnan idevetödött távolinak több elönye volt, mint a régi, itt élö családoknak!”
 • 1. fmarco 2011. május 18. 00:36
  „Isten hozta közénk új polgártársainkat! Hozzanak színt, jó mentalitást, derűt, reményt az új hazájukba! Mi "régiek" meg fogadjuk be őket szeretettel!!! A határontúli magyarok pedig egyszerűen testvéreink. Ők csak hazajöttek! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldják a csapadék elvezetését a Kutyahegyen

Közel 155 millió forintos beruházás keretében oldják meg a soproni Kutyahegyen a csapadékvíz… Tovább olvasom