Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Eseményekkel kell megtölteni a soproni belvárost

A belső migráció következtében 61 ezerre nőtt a város lakóinak száma.

Iparosításról, turisztikáról, a város szellemi potenciáljáról volt szó azon a tanácskozáson, amelyet a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában rendeztek Fodor Tamás polgármester, Simon István és Abdai Géza alpolgármesterek, valamint a kamara küldöttei részvételével.

– A gazdaság nem lehet ellenzékben, egy dolga van, hogy jól működjön – fogalmazott Horváth Vilmos kamarai elnök. Simon István alpolgármester gondolatébresztő összegzésében hangsúlyozta: a gazdaság olyan, mint egy western. Csak aki kellően gyorsan reagál a változó körülményekre, az maradhat talpon. Viszont hatalmas a városon a belső migrációs nyomás, ma már 61 ezren laknak Sopronban.

Reggelente öt-hétezer – az iparkamara véleménye szerint legalább tízezer – munkavállaló veszi az irányt Ausztria felé, ők ott dolgoznak, adóznak, járulékot fizetnek, miközben Sopronban élnek, a városfenntartással kapcsolatos igényeiket is megfogalmazzák. Abdai Géza alpolgármester hozzátette, a belső letelepedéssel együtt a szociális gondokkal is szembesülni kell.

Tóth Kálmán, az iparkamara szolgáltatási tagozatának elnöke – a fórum kezdeményezője – szerint Sopronban hiányzik az a dolgozói réteg, amely itt költené el a pénzét. Az iparosítás és a konferenciaturizmus kérdései fontosak a város fejlődése érdekében. Szóba hozta a belváros kihaltságát is. „Pörögjenek az események, az odavonzza a tömeget" – foglalta össze meglátását.

– A turisztikai kínálat bővítése határozott célja a városvezetésnek – szögezte le Fodor Tamás polgármester. – A város önmagában az adóbevételeiből nem képes fenntartani magát, ezért az iparosítás és az előremutató ötletek – mint például az egészségturizmus – kulcskérdéssé válnak.

A belváros kihaltságához szólt hozzá Károlyi Gyula, az ipartestület elnöke, aki úgy véli, a Tűztorony nagy sikerű lézershow-ját akár minden hétvégén megismételhetnék. Már ez önmagában tömegeket vonzana.

Dr. Szilágyi László más oldalról közelítette meg a kérdést. Mint mondta, a turista kényeztetésre vár, meg kell hódítani, hogy visszajáró legyen. A fórumon a Várkerület üzletportáljai egy részének lehangoló képe is felvetődött. A kétszázhárom üzletből jelenleg húsz áll üresen, ebből mindössze négy az önkormányzati bérlemény.

Zárszóként Horváth Vilmos felvetette, rendszeressé kell tenni a gazdaság szereplői és a városvezetés találkozásait. Ez kedvező fogadtatásra lelt a jelenlévők részéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserélték a felrobbant transzformátorállomást

Az új állomás kisebb alapterületű, de nagyobb üzembiztonságot ad. A munkálatok alatt a környéken nem… Tovább olvasom