Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

`Esélyt se adjunk a széthúzásnak´ - 1956-os főhajtás Sopronban - fotók

Méltó módon ünnepelte Sopron az ötvenhatos forradalom és szabadságharc évfordulóját. "A forradalom ugyan elbukott, de a méltóság megmaradt" - hangzott el a Hűség városában.

Csendes főhajtással kezdődött soproni megemlékezések sora a jánostelepi kopjafáknál nemzeti ünnepünk alkalmából, ám az esti órákban Orbán Júlia előadóművész és Pataki András soproni színigazgató jóvoltából már veretes szavalatoktól zengett az egyetemi és a Széchenyi téri városi ünnepség.

Előbbi Márai Sándor Mennyből az angyal, míg a Hűségzászló alatt - többek között - Arany János A walesi bárdok című költeményének interpretálásával aratott lelkes tapsvihart.


Az 1956-os forradalomra emlékeztek Sopron - fotók: Magasi Dávid.

A Nyugat-magyarországi Egyetem '56-os emlékművénél prof. dr. Faragó Sándor rektor, valamint a soproni történések akkori egyetemista szemtanúja, Illyés Benjamin aranydiplomás erdőmérnök emlékeztetett a diákság nagyszerű tetteire, a bennünk lévő szabadságvágyra, a forradalom dicső napjaira és az elbukásra, egyúttal napjaink felelősségére. Az egyetemi megemlékezésen Rázó Emőke zongoraművész is közreműködött.

- A forradalom ugyan elbukott, de a méltóság megmaradt. Rá harminchárom évvel pedig szabadok lettünk - fogalmazott ünnepi beszédében a városi ünnepség szónoka, dr. Kovács András, a Szent Orsolya-iskola igazgatója.

Hangsúlyozta: megigazult emberekre van szüksége e népnek. "Esélyt se adjunk a széthúzásnak, csak így lehetünk méltóak '56 szellemiségéhez" - utalt az összetartozás és a szeretet erejének fontosságára.

Az ünnepi műsorban a Fajkusz banda muzsikált. A megemlékezések koszorúzással és a hősök előtti tiszteletadással fejeződtek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új közúti aluljárórendszert Sopronban - képgaléria

Átadták az új, 2,2 milliárd forintból elkészült közúti aluljárórendszert Sopronban. Tovább olvasom