Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Esélyegyenlőség jelbeszéddel

Vizsga előtt állnak azok a soproni hallgatók, akik részt vettek egy speciális informatikai képzésen.

 „Külön örültünk annak, hogy képzésünkre nyolc hallássérült tanuló is jelentkezett."
Barna László
Vizsga előtt állnak azok a csökkent munkaképességű soproni hallgatók, akik régiónkban elsőként vehettek részt olyan számítógépes tanfolyamon, amely az unióban is használható alapképzettséget ad.

Az ágfalvi Csalló Ferenc lányával, vejével és annak testvérével együtt iratkozott be az ECDL-Start számítástechnikai alaptanfolyamra. Ők és még negyvennégy társuk rokkantnyugdíjasok. Többségük munkanélküli, akik előtt most felcsillant a remény, mégiscsak találhatnak munkát, jobb megélhetést az Európai Unió országaiban is elfogadott végzettségükkel.

Egy szombathelyi számítástechnikai oktatócég több mint négymillió forintot nyert el a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium pályázatán. Az összeget soproni tanfolyamuk megszervezésére hasznosították. – A régióban elsőként indítottunk ilyen képzést – mondja Barna László cégvezető. – Az állami támogatásból Sopronban a Hátsókapu 8. szám alatt szerveztünk tanfolyamot.


– Számukra azonban jeltomácsról is gondoskodnunk kellett, akinek kulcsszerepe van, hiszen az oktató mondanivalóját közvetíti a hallgatóknak.

– Nekem komoly kihívás ez a tanfolyam – magyarázza Mühl Balázsné Piroska. – Családi okok miatt gyermekkorom óta foglalkozom jeltolmácsolással, de a számítástechnika szakszavai bizony ma is próba elé állítanak. Olykor nagyon nehéz jelölni mondjuk az enter, winchester, formátum, fejléc kifejezéseket. Szerencsére már végeztem korábban is hasonló feladatokat, így a tapasztalatomra és a hallássérültek élénk felfogására hagyatkozhatom.

Tulajdonképpen egy új nyelvet használunk mi egymás között, aminek jelenleg még nincsen szakszótára sem.
– Vén Tamás, az oktatónk igazi pedagógus – állítja Csalló Ferenc. Ám ő is elismeri, jeltolmács nélkül semmire sem mennének. – Piroska valódi segítség, rutinjának köszönhetően nincsen olyan kifejezés, amit meg ne érthetnének azok is, akik csak jelbeszédes kommunikációra képesek. Reméljük azt is, hogy a társaság többsége számíthat arra, hogy munkát kap majd az adatfeldolgozás területén. Ez pedig nekünk, rokkantnyugdijasoknak a megélhetés útját jelenti.

– Tanfolyamunkra túljelentkezés volt, hiszen májustól a vizsga után átvehető bizonyítvány alapján, az unió bármelyik országában elhelyezkedhetnek tanulóink – nyilatkozza Vén Tamás. – Ráadásul a képzés a csökkent munkaképességűeknek ingyenes. Sőt, az elmélyedést, a jobb megértést szolgálja, hogy időtartama másfélszer hosszabb, mint a hasonló tanfolyamoké.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök később érkeztek?

A Győri Igazságügyi Szakértői Intézet laboratóriumában sem tavaly, sem idén nem fordult elő, hogy más ember vérével akartak tisztázni egy ittasan karambolozó személyt. A rendőrség közlése szerint az intézkedő rendőrök felelőssége nem állapítható meg. Mint arról beszámoltunk, egy soproni sportorvos ellen bűnpártolás miatt indult eljárás. Tovább olvasom