Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Esély a friss diplomások elvándorlásának visszaszorítására

Naponta találkozhatunk a hírekben és személyes történetekben a frissen végzett diplomások elhelyezkedési problémáival.

Az elmúlt évek során több változás is kedvezőtlenül befolyásolta álláshoz jutási lehetőségeiket. A felsőoktatási rendszer átalakítása nyomán 2009-ben végeztek az első BA képzésben résztvevő diákok, így a korábbi évekhez képest tovább nőtt a pályakezdők száma.

Ezen túl az egész világot érintő gazdasági válság is negatív hatást gyakorolt a foglalkoztatásra. Az álláskereső pályakezdők aránya az elmúlt évben 10 százalék fölé emelkedett, s egy, a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében végzett felmérés szerint a szűkös kínálat hatására csupán a most végzettek 42,7 százaléka látja úgy, hogy a képzettségéhez szorosan kapcsolódó munkakörben lesz lehetősége elhelyezkedni.

Sajnos a kedvezőtlen munkaerőpiaci körülmények hatására hazánkban is egyre inkább jellemzővé válik a hasonló kihívásokkal küzdő országban elterjedt gyakorlat: a végzett hallgatók szülőhazájuk határain túl próbálnak inkább szerencsét. Ezt jól mutatja, hogy a KarrierStart felmérés (Figyelő-Hewitt; 2010) szerint minden ötödik pályakezdő akár több évig is szívesen dolgozna külföldön.

Az uniós tagállamokban komoly vita folyik arról, hogy milyen arányban vállaljon részt a helyzet konszolidálásában az állam, illetve a gazdasági szféra.

A vállalatok ez irányú törekvéseire kiváló példa a tetőtéri ablakokról ismert VELUX Cégcsoport által indított kezdeményezés, amelyben a hazai leányvállalat, régiónk egyik legnagyobb munkaadója, a VELUX Magyarország Kft. is közreműködik. A munkaerőpiaci helyzetet felismerve és a folyamatosan változó piaci trendekhez igazodva pályakezdők elhelyezkedését, illetve karrierterveit szem előtt tartva dolgoztak ki egy nemzetközi HR-programot, amelyben magyar friss diplomások részvételére is számítanak.

A program olyan több nyelvet beszélő mérnökök és közgazdászok számára biztosít szakmai továbbképzést és tapasztalatszerzési lehetőséget, akik a későbbiekben utánpótlásul szolgálhatnak vezetői pozíciók betöltéséhez a cégcsoport leányvállalatainál, így hazánkban is.

Az összesen másfél éves, háromszor 6 hónapos periódusból álló program keretében a fiatalok a vállalat különböző egységeinél vehetnek részt szakmai gyakorlatokon, s e periódusok közül kétszer 6 hónapot külföldön, a VELUX Cégcsoport valamely más országban lévő képviseleténél szerezhetnek tapasztalatokat.

A VELUX Lumos néven futó kezdeményezés példát mutat a helyi karrierépítés lehetőségére, ezáltal az értékes munkaerő elvándorlásának visszatartását is célozza. Ugyanakkor arra is lehetőséget nyújt, hogy a vállalkozó kedvűek nemzetközi látásmódot szerezzenek, melyet itthon kamatoztathatnak. A fiatalok a programot az általuk közkedvelt Facebook oldalon elérhetik.

Régiónkban különösen értékesek az ehhez hasonló programok, hiszen itt országos szinten is magas a diplomások aránya, s versenyképességünk megőrzése és erősítése szempontjából kiemelten fontos a minőségi tudással rendelkező munkaerő megtartása, s számukra elhelyezkedési lehetőség biztosítása.

Olvasóink írták

 • 6. CsabaKiraly 2011. augusztus 01. 07:21
  „Az is problema, hogy a felso oktatas olyan diplomakat ad ki aminek joforman semmi haszna sincs. Ilyen a Business Administration is. Mas is van ami csupan szemfenyvesztes azok szamara akik egy :kutya-bort: szeretnenek a szoba falara szegezni, hogy mindenki lassa a "diplomat". Nagy dolog. De commercial haszna zero.
  Gyakran olyan szemelyek szereznek ilyen "diplomat" akik e nelkul is munkat kapnanak mert jol neznek ki a hivatalnokok kozott, csinosak es ez sokat szamit az uzletben. Nem ismertem soha olyan uzletet ahol a szemely "kinezete" nem lett volna fontos akarmilyen zseni is volt a masik. Ezeken a szepsegversenyen "also ran" kategoriaba maradt. Es nem kapott megfelelo allast. Iskolak, egyetemek is UZLEYEK, tehat fontos a bevetel, azaz a tandij es ezert jonnek elo soha-nem-hallott-diplomakkal. Az "okos" ember olyan szakot valaszt amiben fntos es nelkulozhetetlen (uzleti szempontbol) temakat tanul, pelda kedve=ert ACCOUNTANT, Mernok de nem "a legujabb " ami Konyha-mernok neven szerepel.”
 • 5. Nanu 2011. július 22. 11:36
  „Fel vannak háborodva az orvostanoncok? Az adófizető fizeti az iskoládat, akkor azt gyógyítsd aki fizetett érte, ne koccolj le a sok pénz reményéb en, vagy fizesd meg magad az iskolát aztán húzz ahova akarsz!! ennyiiiii!!!!!!”
 • 4. FREDDY/S 2011. július 22. 11:32
  „Mesélni csak NoBo szerint szabad, nemde...”
 • 3. NoBo 2011. július 22. 07:44
  „Köszönjük Freddy a zagyva, témához nem illő hozzászólást!”
 • 2. FREDDY/S 2011. július 21. 19:42
  „A Velux itthoni induláskor büszke lehetett a dán igazgatójára, mert neki a kandidátusi végzettség sem felelt meg, igaz ő sem bírta sokáig a "szakszerű" irányítást.
  Azon pedig célszerű lenne egyszer az illetékeseknek elgondolkodni, hogy ki a felelős az ország fejlődésének irányáért, a portás vagy a túlfizetett vezető, nemde...”
 • 1. Nagy_Imre_Vancouver 2011. július 20. 23:00
  „A profitorientalt egyetemeken (sajnos ez a folyamat otthon is elkezdodott) komoly osszegekert diplomahoz jutnak a diakok de a cegeknek kesz szakemberekre lenne szukseguk. Uzemgazdasz (itt Business Administration) van eleg mivel ezzel lehet legkonyebben megszerezni a diplomat. Gondolom a helyzet otthon is hasonlo.
  Az nem baj ha a friss diplomasok elmennek Magyarorszagrol es kulfoldon vallanak munkat. Sot ezaltal olyan nemzetkozi tapasztalatokat szereznek amivel majdan ha esteleg visszajonnek hasznara valnak az orszagnak. Tobben mennek vissza mint maradnak kulfoldon.
  A VELUX (egyebkent dicseretes kezemenyezese) nem a ket szep szemukert kuldi kulfoldi gyakorlatra a mernokoket hanem az azert mert nincs eleg szakemberuk. Ha a dolgozo bevalik akkor maradhat kulfoldon. Friss diplomasainkkal az onbizalom hianyan kivul az a legnagyobb baj hogy nem beszelnek nyelveket. A kozepfoku nyelvtudas nem eleg. Az egyetemen a diakoknak a szakmai nyelvtudast kellene elsajatinani es nem nyelvvizsgara keszulni. Mindket nyelvet (angol , nemet) az also tagozatban kellene elkezdeni komoly szinten tanitani. Ez nem feltetlen penz kerdes mivel interaktiv tablakra ugy tunik van penz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példaértékű volt a GYSEV pályafelújítása

Az Európai Számvevőszék munkatársai a GYSEV Zrt. Sopron - Szombathely - Szentgotthárd vasútvonal… Tovább olvasom