Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Érzékeny húzás

A legújabb hírek szerint pácba kerülhetnek azok a soproni fogorvosok, akik csakis kizárólag az osztrák páciensekből élnek. A piackutatások szerint mintegy 870 ezer osztrák érzi úgy, hogy nincsen elég pénze magánfogorvosra, és így közülük 13 százalék külföldön kezelteti fogait.

Ausztria keleti részéből a legtöbben Nyugat-Magyarországra utaznak e célból. Sopronban már megszokhattuk, hogy a lakosság lélekszámához viszonyítva annyi a fogászati rendelések száma, hogy ezen a területen valósággal nagyhatalomnak számítunk. Az Ausztriában néhány napja bevezetett új biztosítási forma lehetővé teszi, hogy a fogorvosok megszabaduljanak attól, hogy a nemfizető betegektől behajtassák tartozásaikat. A Care Partners elnevezésű társaság újabban 400 és 11.000 euró közötti, kártyával igénybe vehető hiteleket közvetít a betegek számára. Ettől az új módszertől azt remélik, hogy a kispénzű emberek is elérhetik a legmagasabb szintű ellátást, ezáltal azonban jelentősen csökkenhet az érdeklődés a magyarországi fogászati turizmus iránt.

Dr. Léva Csaba, a Soproni Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke szerint szakmai képviseletük nem tehet semmit az új biztosítási kezdeményezés hatásai ellen. A főorvos ugyanakkor elsősorban azoknak a praxisát félti, akik csakis kizárólag a gyógyturizmusból élnek. Számuk Sopronban meglehetősen magas. P maga és sok kollégája azonban részt vesz a hazai alapellátásban is, így több lábon állva nem érzik olyan fenyegetőnek az ausztriai kezdeményezést. – Ezt a mostanit egy újabb, valljuk be őszintén, az osztrák kollégák szempontjából, igenis jogos próbálkozásnak tekinthetjük. Eddig ugyanis, azt akarták elhitetni Ausztriában, hogy a magyarországi ellátás nem megbízható és rossz minőségű. A magyar fogorvosok munkájukkal cáfolták ezeket az állításokat. Mivel az ilyen akciók sorra sikertelenségbe fulladtak, most újabb kezdeményezésnek lehetünk tanúi – mondta Léva Csaba.

Dr. Pongrácz Kristóf fogorvos magánpraxist is folytat, gyakran megfordulnak nála osztrák betegek. – Izgatottan várom az új osztrák hitel hatásait. Hallottam egy olyan vállalkozóról, aki olyan társaságot alapított Ausztriában, amely a magyarországi árakon kezdett dolgozni. Mindez azonban vegyes fogadtatásra talált nyugati szomszédunk szakmai köreiben is. Lehet, hogy kevesebb osztrák beteg lesz mostantól a soproni fogászatokon, de mindez csak azokat érinti igazán, akik a magyar pácienseket eddig mellőzték – fejtette ki Pongrácz doktor.

A Care Partners társasággal eddig Bécsben és Felső-Ausztriában már mintegy száz fogorvos működik együtt, számuk növekvőben van. Az új hitelt nemcsak könnyű megkapni, de telefonon, interneten is lehet kérni. Kamata 7,9 százalék és a társaság szerint Ausztriában ez a legalacsonyabb, a hasonló bürokráciamentesen és kezes nélkül folyósított hitelek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a kastélyszálló

Ezen a hét végén sem unatkoztak a soproni tűzoltók. Némi iróniával azt is írhatnánk, várták már,… Tovább olvasom