Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ervin nélkül állították fel a keresztet

Még Baumgartner Ervin, a soproni lőtéri kettős gyilkosság egyik áldozata készítette el azt a vaskeresztet, amit barátai – sajnos már nélküle – a hétvégén állítottak fel San Martino del Carsóban az Isonzónál elesett magyar katonák emlékére.

A történet négy éve kezdődött, amikor is egy soproni baráti társaság I. világháborús emlékhelyeket és temetőket látogatott meg a mai Olaszország területén egy kirándulás során. Nagy hatással volt rájuk dr. Bedécs Gyula Az I. világháború emlékezete című könyve, illetve mindaz az odaadás, amivel Bedécs tanár úr az adományokat gyűjtötte, az újabb és újabb kegyeleti túráit szervezte az Isonzó-völgybe.

Az elkészült kereszt itthoni próbaállításán, a baráti társaságról készített felvételen még szerepel Baumgartner Ervin.
Az elkészült kereszt itthoni próbaállításán, a baráti társaságról készített felvételen még szerepel Baumgartner Ervin.


Az Isonzó mentén és Doberdó környékén több tucat temetőben nyugszanak magyar katonák. A természet és az idő azonban nem könyörül: a sírhalmok mára elsimultak, a fakeresztek elkorhadtak. A nyolctagú társaság – amelynek tagja volt a pár héttel ezelőtti soproni lőtéri kettős gyilkosság egyik áldozata, Baumgartner Ervin is – a látogatás során megtapasztalta, milyen nagy különbség van a monumentális olasz emlékművek és a pusztuló magyar katonatemetők között.

– Már a kiránduláson elhatároztuk, hogy valamilyen módon méltó emléket állítunk az Isonzónál elesett több mint százezer magyar katonának, hiszen szinte valamennyiünknek maradt ott hozzátartozója – mondja dr. Papp Sándor sebész, aki szintén a csoport tagja volt és aki az emlékmű állításának hivatalos engedélyeztetését intézte.

– Talán Ervin volt közülünk a leglelkesebb és a legügyesebb kezű is. Egy ötméteres vaskeresztet készített el, amire márvány emléktábla kerül „Dicsőség a hazájukért elesett hősöknek" felirattal. A kereszt már régóta megvan, de négy év levelezésembe került, hogy minden engedélyt megkapjunk a felállításához. Több helyszínt ajánlottak a hatóságok, de végül is a Monte San Michele hegy alatt lévő San Martino del Carso nevű falu szélén, a temető mellett áll majd a keresztünk. Ez a hely a Doberdó-fennsíkon, az egykori olasz front leghevesebb ütközeteinek helyszínén van. Egy hónappal ezelőtt voltunk kint Ervinnel, hogy megnézzük, milyen alapozás szükséges. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy a helyiek milyen segítőkészen, pozitívan állnak az ügyünkhöz. Az ottani sírgondozók azt mondták, maguk gondoskodnak az alap elkészítéséről.

A polgármester asszony pedig felajánlotta, egy sétautat építenek a mi keresztünk és a közelben álló magyar királyi 4. honvéd gyalogezred emlékműve közé.
A héttagúra fogyatkozott baráti társaság szombaton utazott el Olaszországba, hogy az engedélyek birtokában végre a helyére kerüljön az emlékkereszt. Az elmúlt hetek tragikus eseményeinek hatására úgy döntöttek, a már meglévő márványtábla mellé egy másikat is készíttetnek.

Erre a következőket vésették: „Állították a soproni m. kir. 18. honvéd cs. és kir. 76. gyalogezred leszármazottai. 2012. In memoriam Baumgartner Ervin." Ünnepélyes avatást is terveznek, amit a városszépítők, a kamara és az ipartestület is pártol. Támogatásukkal június 23-án, szombaton egy busz indul pappal és ünneplőkkel Sopronból San Martino del Carsóba.

Olvasóink írták

  • 1. bogote 2012. május 15. 14:32
    „örülünk annak hogy vannak még ilyen igaz hitű magyarok. Ervint nem felejtjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE: Döntetlen a bajnok ellen

Újabb döntetllent játszott az SVSE. Ezúttal 1-1-et az MTK ellen. Tovább olvasom