Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Érvénytelen az első időközi választás

November 28-án négy jelölt neve biztosan szerepel majd a soproni időközi választások második fordulóján.
A soproni országgyűlési képviselő- választás első, az alacsony részvétel miatt érvénytelen fordulója mind a hét képviselőjelöltnek csalódást okozott. November 28-án négy jelölt neve biztosan szerepel majd a szavazólapon, hárman még megfontolják indulásukat. Sopronban még nem volt időközi választás és az időjárás sem kedvezett annak, hogy az emberek kimozduljanak otthonról.

– Ott leszek a második fordulóban – mondta Firtl Mátyás, a Fidesz-MPSZ jelöltje. Sopronban még nem volt időközi választás és az időjárás sem kedvezett annak, hogy az emberek kimozduljanak otthonról. Talán ezért volt érvénytelen az első forduló. Az 53,63 százalékos eredményemet – amely kimagasló – alapvetően két dolognak tulajdonítom. Egyrészt dr. Szájer József munkáját ismerték el a választók, másrészt pedig a programomat, hiszen mi közös jövőképet vázoltunk fel a soproniaknak.

– A rám adott igen szavazatok – folytatta Firtl Mátyás – egyúttal igenek a Fidesz politikájára is, előrevetítve a december 5-i népszavazás kimenetelét. A polgárok ugyanakkor sárga lapot mutattak fel a kormánynak.

– Nem adom fel – jelentette ki Kránitz László, az MSZP jelöltje. – Folytatom a Sopronért programom ismertetését. A vasárnapi rendkívül alacsony részvétel egyértelmű csalódás volt számomra. Ez azt bizonyítja, hogy az emberek nem a programokra vagy a személyekre, hanem a pártokra szavaztak.

Az SZDSZ képviselőjelöltjét, Kóczán Zoltánt meglepte az alacsony részvétel.
– A mi szereplésünk is katasztrofális volt. Valamit nagyon rosszul csináltunk, mert az üzenetünk – éppúgy, mint más pártoké – nem jutott el az emberekhez. A következő napokban részletesen elemezzük a tényeket, s ezt követően születhet döntés arról, indulok-e a második körben.

A kérdésre, hogy nem lett volna szerencsésebb, ha az MSZP-vel közös jelöltet állítanak, Kóczán Zoltán így válaszolt.
– A bal- és a liberális oldal egyetlen esélye egy, a pártok feletti, köztiszteletben álló közös jelölt lett volna. Volt is ilyen, de a két párt végül nem tudott egymás között megállapodni.

A MIÉP jelöltje, Sárdy Barbara szerint a választás első fordulójának érvénytelensége nem más, mint a demokrácia értékvesztése. A távolmaradás mögött az emberek elkeseredettsége húzódik meg.
– Az érdektelenség egyszer indulatokba csap át és akkor majd a MIÉP az élre áll – fejtette ki a képviselőjelölt. – Az ország jelenlegi helyzetét történelmi mélypontként értékelem.

Ennek ellenére az emberek megérezték, hogy a MIÉP az egyedüli olyan párt, amely nem változtatja véleményét, nyílegyenesen halad előre a nemzeti radikalizmus felé. Az eredményem azért is figyelemre méltó, mert szerény anyagi eszközökkel értük el. Magunk mögé utasítottunk egy parlamenti pártot, az MDF-et, és alig maradtunk el a minisztereket felvonultató SZDSZ mögött. Egyértelmű, hogy nem lépek vissza.

– Az emberek úgy értékelték a jelenlegi helyzetet, hogy a képviselők úgysem tudják megvalósítani programjukat, mert mindenben a pártok döntenek – osztotta meg véleményét Nagy Tamás. – Első a pártérdek, s csak azután következhet minden más. Mindenesetre megnyugtató számomra, hogy a jobboldal összességében rendkívül jól szerepelt. Ezt bizonyítja a 60 százalék feletti arány.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt jelöltje, Kirkovits Balázs meglátása szerint a parlamenti pártoknak köszönhető, hogy érdektelenségbe fulladt a választás első fordulója. A Jobbik épp ez ellen küzd. Hogy november 28-án is ott lesz-e a neve a szavazólapon, az csütörtökre derül ki.

Dr. Friedl László Mihály örök optimista.
– Nem lépek vissza. Függetlenként eleve hátrányból indultam. Akkor is indulok, ha esetleg a Zöld Demokraták Szövetsége ellenkező előjelű döntést hozna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvénytelen az első forduló

Minden várakozást alulmúlt az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulójának részvételi aránya. Érvénytelen lett az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója Sopronban és környékén. Az 51.292 választópolgárnak mindössze 31,98 százaléka vett részt, az érvényes eredményhez ötven százalékra lett volna szükség. Tovább olvasom