Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Érvénytelen az első forduló

Sopronban és a környező falvakban vasárnap időközi országgyűlési választást tartottak.

Az előrejelzéseknek megfelelően érvénytelen lett a vasárnapi soproni időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója. A részvétel minden várakozást alulmúlt. A szavazásra jogosultaknak (51.430 fő) csupán 28,31 százaléka voksolt, vagyis 14.491-en járultak az urnákhoz.

Sopronban és a környező falvakban (Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán) tegnap időközi országgyűlési választást tartottak. Mint ismert, Szájer József megüresedett helyéért heten szálltak ringbe. A választás első fordulója azonban – éppúgy, mint az elmúlt év novemberében – érvénytelen lett. A legtöbb szavazatot – 9392-őt (64,81 százalék) – Firtl Mátyás, a Fidesz és a KDNP jelöltje kapta, őt Csák Ferenc (MSZP) követi 3535 szavazattal (24,39 százalék).

Nagy Tamásra (MDF) 492-en (3,40 százalék), Sárdy Barbarára (MIÉP) 459-en (3,17 százalék), Kóczán Zoltánra (SZDSZ) 351-en (2,42 százalék), Kirkovits Balázsra (Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt) 146-an (1,01 százalék), dr. Friedl László Mihályra (Magyar Vidék és Polgári Párt) 116-an (0,80 százalék) voksoltak.

 A tények szerint nem sikerült a jelölteknek felrázniuk a választókörzet  szavazóit, pedig abban reménykedtek, hogy a visszafogottabb, de intenzív kampány több embert mozgósít. Az emberek többsége úgy vélte azonban, hogy nincs különösebb tétje az időközi választásnak, egy évvel az általános választások előtt. Akkor lett volna érvényes és eredményes a voksolás, ha a szavazásra jogosultak több mint fele az urnákhoz járul és az egyik jelölt megkapja az érvényes szavazatok több mint felét. Nem így történt.

Firtl Mátyás kapta a legtöbb – 9392 – szavazatot.

– Örülök az eredmények – mondta a Fidesz és a KDNP jelöltje –, mert az elmúlt évi első fordulóhoz képest is növeltem, több mint hatszázzal, szavazataim számát. Reményeim szerint a második fordulóban elnyerhetem a mandátumot.

Csák Ferenc ott lesz a második fordulóban.

 – Az 5-6 hetes kampányunk sikeres volt, mert megtudtuk szólítani az embereket – fejtegette az MSZP jelöltje. – Remélem a második forduló érvényes lesz és jó eredményt érek el.

– Érvénytelen volt a szavazás erősítette meg a Kisalföld érdeklődésére dr. Ocsák József, a helyi választási bizottság elnöke. – A részvételi arány ugyanis nem érte el az ötven százalékot, tehát május 8-án sor kerül a második fordulóra.

A választási bizottsághoz nem érkezett olyan bejelentés, észrevétel, amely megkérdőjelezte volna a választások tisztaságát, esetleg valamelyik jelölt, vagy párt megsértette volna a kampánycsendet. Csupán a Magyarországi Zöld Párt beadványát utasították el, amelyben azt sérelmezték, hogy néhány média nem közölte a szavazás bojkottálására felszólító hirdetésüket.


Második forduló május 8-án

Május 8-án kerül sor a választás második fordulójára. Ezen azok a jelöltek indulhatnak, akik részt vettek az első fordulóban. Az időközi választás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a szavazásra jogosultaknak több mint egynegyede elmegy szavazni. A mandátumot a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri el. Amennyiben a részvétel nem éri el a 25 százalékot plusz egy főt, akkor eredménytelen lesz a megismételt forduló és az Országos Választási Bizottság őszre új választást írhat ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő-part: a teherautókat nem lehet kitiltani

Egyeztettek a Fertő-parti út melletti települések vezetői, a teherautó-forgalom korlátozásáért. Tovább olvasom