Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Érvénytelen a második forduló is

Érvénytelen volt az időközi országgyűlési választás második fordulója is Sopronban.

A voksolásra jogosultak 24,2 százaléka járult az urnákhoz. Az érvényességhez 25 százalék plusz egy szavazatra lett volna szükség. Az új választásról – a helyi választási bizottság kezdeményezésére – az Országos Választási Bizottság dönt.

Sopronban vasárnap a névjegyzékbe felvett 51.294 szavazó közül 12.413-an gondolták úgy, hogy legyen Sopronnak egyéni országgyűlési képviselője, ezért elmentek szavazni. Ez 24,2 százalékos részvételi arányt jelentett, de nem érte el a 25 százalék plusz egy szavazatot. Az érvényességhez mindössze 410 voks hiányzott. A 36. számú körzet urnáit nem bontották fel, erre csak december 4-én kerül sor, amikor megérkezik a külképviseletekről a névjegyzékbe tegnap felvett két külföldön szavazó állampolgár szavazata is. Ez azonban az eredményt nem változtatja meg, legfeljebb a szavazatarányt módosíthatja az urnákban lapuló 277 szavazat.

Második nekifutás: A részvételi arány, ha kis híja volt is, de nem érte el az érvényességi küszöböt, a 25 százalék plusz egy szavazatot.
Sopron: Érvénytelen lett a képviselő-választás második fordulója

A tegnap összeszámolt szavazatból 12.015 volt érvényes. Ebből messze a legtöbbet – 10.665-öt – Firtl Mátyás, a Fidesz-MPSZ jelöltje kapta. Sárdy Barbara, a MIÉP indulója 574, dr. Friedl László Mihály függetlenként 518, míg Kirkovits Balázs 258 szavazatot kapott.

Sopron bizonytalan ideig tehát parlamenti képviselet nélkül marad. Az érvénytelenség  már az első fordulót követően – akkor 31,985 százalékos volt a részvételi arány – valószínűsíthető volt, mert Kránitz László (MSZP) visszalépett, miután Ágfalván vásárlási utalványokat osztogatott egy nyugdíjas-találkozón. Így tegnap a szavazólistán nem volt baloldali jelölt, ezért feltehetően a vele szimpatizálók bojkottálták a választást. A Fidesz mindent elkövetett, hogy meglegyen az érvényességi küszöb.

Tegnap délután akit lehetett, a törvényes kereteken belül mozgósítottak, de végül 410 szavazat hiányzott, hogy a „győztes" Firtl Mátyás parlamenti képviselő legyen. Hiába volt tehát az első fordulót megelőző látványos kampány, hiába költöttek súlyos milliókat, kezdődhet minden elölről.
A választás „nyertese" és egyben legnagyobb vesztese, Firtl Mátyás a Kisalföldnek kifejtette, 1500-zal növelte szavazatainak számát. Mindegyik szavazókörben szerzett plusztámogatókat. Ez azt jelenti számára, hogy elfogadták programját.

– Sajnos az MSZP és a városvezetés mindent elkövetett, hogy érvénytelen legyen a második forduló és Sopron egyéni képviselő nélkül maradjon – jelentette ki Firtl Mátyás. Arra a kérdésre, hogy indul-e legközelebb, azt válaszolta, az egy új helyzet lesz, a jelölt személyéről pártja dönt.

Kránitz Lászlótól a szavazatok összeszámolását követően megtudtuk, nem érzi felelősnek sem magát, sem pedig a városvezetést az alacsony részvételért.

– Azok tehetnek erről a helyzetről, akik előidézték, akik folyamatosan támadtak – mondta. – Bebizonyosodott, hogy versenytársak nélkül nem lehetséges tisztességes verseny.

Dr. Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta, az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint időközi választást csak az általános választás évében nem lehet tartani. Ez azt jelenti, hogy az OVB a következő évben kiírhatja az újabb időközi választást Sopronban, amire az országos testületnek a helyi választási bizottság tehet javaslatot. Hogy a következő választásra mikor kerül sor, az az országos testület döntésétől függ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma-magyar barátságklub

A frissen alakult klub célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a cigány és magyar embereket. Tovább olvasom