Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -2°C | 6°C Még több cikk.

Értéktelen Sofa-részvények

Találkozóra készülnek a hajdani soproni gyár, az egykor nyílászárókat készítő Sofa volt dolgozói.

Portálunkat is meginvitálták a május 7-i rendezvényre, egyben elpanaszolták, részvényeik még a vitrinben hevernek, senki nem adott értük egy fillért sem.

– A rendszerváltozást követően alaposan megváltozott a helyzet az országban, a gazdasági életben, így a Sofa háza táján is – kezdte Igler Antalné, a hajdani gyár munkaügyi osztályának vezetője. – Nálunk is napirendre került a privatizáció, amitől mindenki tartott. Az akkori vezetés és az alkalmazottak úgy látták, dolgozói részvények kibocsátásával nagyobb beleszólásuk lesz az irányításba s kevesebb tulajdonrészt szerezhetnek ismeretlenek. Így elkészültek az értékpapírok, melyekből mindenki beosztása, a cégnél eltöltött idő függvényében vásárolhatott, akár kárpótlási jegyért is. Két évig jutott is az osztalékból a dolgozóknak, de 1995 után, a tulajdonosváltást követően már semmit sem kaptak. A közgyűlés – az osztrák tulajdonosnak 53 százalék, a dolgozóknak 47 százalék részesedése volt – döntötte el ugyanis, mire szánnak a nyereségből, amit aztán rendre visszaforgattak a vállalkozásba. Az alkalmazottak látszólag beletörődtek a dologba, megkezdődtek a leépítések, mindenki féltette az állását és senki nem mert szót emelni az őt ért sérelem miatt – tette hozzá.

A gyár egykori területét különböző cégek foglalták el, a központi épületet irodaházzá alakították. Fotó: Magasi
A gyár egykori területét különböző cégek foglalták el, a központi épületet irodaházzá alakították. Fotó: Magasi

A Sofa papíron is megszűnt létezni, a vállalatot törölték a cégnyilvántartásból, így jogutód sincs, aki esetleg még figyelembe vehetné a hajdani dolgozók követeléseit.
A dolgozók kérésére megkerestük Ecsédi Andást, az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. munkatársát, aki a Sofa felszámolóbiztosaként tevékenykedett. – Nem tudok jó hírrel szolgálni, biztos, hogy a Sofa-részvényekért már nem kaphatnak pénzt az egykori dolgozók. Befejeződött ugyanis a jogi procedúra, a cég pénze a tartozások kiegyenlítésére, a hitelezői igények fedezésére sem volt elegendő. A törvény pedig úgy rendelkezik, hogy ezek élveznek előnyt a felszámolás esetén, s csak a tartozások visszafizetése után megmaradt pénz osztható szét a részvényesek között. A Sofa papíron is megszűnt létezni, a vállalatot törölték a cégnyilvántartásból, így jogutód sincs, aki esetleg még figyelembe vehetné a hajdani dolgozók követeléseit – fogalmazott a szakember.


Tartozást hagytak maguk után

A Sofát 1952-ben alapították és a valamikor sikeres cég 1995-ben szüntette be a tevékenységét. Több mint egymilliárd forintnyi adósságot halmoztak fel. Az értékesíthető vagyon, az ingatlanok, a gépek eladásából befolyt összeg csak kis részben fedezte a tartozásokat, mintegy 820 millió forint kifizetetlen számla maradt a cég után, ezt a hitelezők kénytelenek voltak veszteségként elkönyvelni.


Olvasóink írták

 • 11. FREDDY/S 2010. április 22. 05:58
  „A ´80-as évek végén olyan "fogalom volt a SOFA-ablak", hogy 86 azonos méretű ablakot három hónap alatt sem tudtak legyártani az általuk "korszerűnek" tartott gyártástechnológia miatt, de a raktár azért tele volt eladásra váró ablakokkal, csak vásárlói igény nem volt rá, de jól dolgoztak, nemde...”
 • 10. Ovinkor 2010. április 21. 23:53
  „Én úgy emlékszem, hogy a ´80-as évek végén még fogalom volt a SOFA-ablak. Kár érte.”
 • 9. turtle 2010. április 21. 19:11
  „Nemde,nemde ! A felső-vezetést már az új tulajdonos (53%) választotta, vagy hagyta a helyén nemde.
  És amikor megvette a cég 53%-át talán tisztában volt annak gazdasági helyzetével nemde.Mert az is egy nagyon jó dolog.Azt sem értem hogyan sikerült a felszámolás során csak kb.200 millió Ft-ot ledolgozni a veszteségből, ez nagyon kevésnek tűnik.”
 • 8. FREDDY/S 2010. április 21. 08:50
  „A cég bukásához alapvetően az 1983-as beruházás és a felső-vezetés "hozzáértése" vezetett, nemde...”
 • 7. FREDDY/S 2010. április 21. 08:43
  „2. hozzászólás turtle 2010.04.20. 19:16
  Az 51%-os egyszerű többség már elég ahhoz, hogy a 49%-os két év után bedobja a törülközőt, főleg ha az egyszerű többségi tulajdonos irányításában egyeznek meg a felek, nemde...”
 • 6. turtle 2010. április 21. 04:40
  „Csakhogy ha jól olvastam a cikket itt nem a befektetés volt a fő cél, hanem a dolgozói felügyelet.”
 • 5. zhall 2010. április 21. 03:27
  „A részvénypiac kockázatos....
  Vajon akkoriban kötelező volt részvényt venni?
  Ha tudom hogy soha nem leszek főrészvényes,tőlem függetlenül fognak dönteni,vagy jól,vagy rosszul,akkor befektetek?
  Ha pedig olyanba fektetek pénzt ami később tönkremegy kihez fordulhatok panasszal?
  A rossz döntésemért ki a felelős?
  Végezetül:Ha a részvények ára az egekbe szökik és a kisrészvényesek is meggazdagodnak,vajon lenne most itt cikk?

  Uraim!Üdv a kapitalizmusban!”
 • 4. Dresi 2010. április 21. 01:55
  „Ugyan ez volt a Vas és Járműipari Szövetkezetnél is .A főnökök kiprivatizálták a vagyont, a szövetkezeti alapító tagoknak meg kiszúrták a szemüket értéktelen részvényekkel. Apám ott élte le az életét,a mai napig meg van neki a részvény csomagja .A kutyának sem kelll !!!!! Még WC papírnak sem jó,túl kemény _)))))))))).”
 • 3. cic1 2010. április 20. 22:24
  „Csak pontosításként: a SOFA 2004-ben zárt be.”
 • 2. turtle 2010. április 20. 19:16
  „FREDDY megírhatnád hogy mit ér 47% részvény amikor 53%-al minden fontos döntés az osztrákok kezébe került.(hogy most mit ér az a cikk is megírta, de hogy már a privatizációkor sem ért semmit sem az biztos)”
 • 1. FREDDY/S 2010. április 20. 14:35
  „Eredetileg ÉPFA volt a SOFA, de ez az irányítás átvette az előző vezetés módszereit, mellyel sikerült is a céget csődbe vinni. Arról nem szól a fáma, hogy amikor az előző elnevezésű cég igazgatójának nem volt technikusi papirusza, addig üldözte a technikusokat, majd a mérnököket. Az eredmény nem is maradt el, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetségek vetélkedtek Sopronban

Tizenegyedszer rendezték meg Sopronban a Városi Ki mit tud? vetélkedőt. Tovább olvasom