Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Értékesítik a téglagyár területét Sopronban

Sopronban valószínűleg végleg felhagynak a téglagyártással: a Wienerberger értékesíteni kívánja soproni egységét.

Méretes plakát hirdeti, eladó a soproni téglagyár ingatlana, amelyet 1990. január elsejével vett át a Wienerberger. A soproni egységben 2008 októberében már leállították a termelést, majd öt év várakozó álláspont után, 2013-ban a teljes technológiát leszerelték, s kiürítették a gyártócsarnokot. A megszüntetésben nemcsak a gazdasági válság hatásának lecsapódása, hanem a téglagyártáshoz szükséges alapanyaggal kapcsolatos bányanyitás is közrejátszott.

Csendélet a téglagyárnál. Egyben szeretnék értékesíteni az iparterületet. Fotó: Nyikos Péter
Csendélet a téglagyárnál. Egyben szeretnék értékesíteni az iparterületet. Fotó: Nyikos Péter


– A Wienerberger 2006-tól nagy energiát fektetett a soproni gyár minőségi alapanyagkészletének hosszú távú biztosítására – részletezte Mondok Zsolt műszaki menedzser.

– A számunkra optimális területet Harka és Kópháza között meg is találtuk, azonban a bányanyitással kapcsolatos előzetes helyi és szakhatósági eljárásoknál nem kaptuk meg a szükséges támogatást. Ennek következtében – no meg a piaci igények mérséklődésével – a Wienerberger a soproni gyár végleges leállítására kényszerült.

Több mint kilenc hektár egybefüggő téglagyári iparterület és – ettől elkülönülten – mintegy huszonöt hektár korábbi bányaterület van a Wienerberger tulajdonában. Az iparterület árát minimum 2,5 millió euróban – mintegy 750 millió forintban – határozták meg.

– Az ingatlanok kedvező adottságai miatt folyamatos az érdeklődés a hazai és a külföldi befektetők részéről – folytatta Mondok Zsolt. – Sokan csak részterületek iránt informálódnak, ezek megközelíthetősége önkormányzati és szakhatósági szándékot, közreműködést kíván az érvényben lévő szabályok miatt. Mivel ez jelenleg hiányzik, olyan befektetőt keresünk, aki egészben vásárolná meg az ingatlant.

A Kereslethez igazodva

A Wienerbergernek – a világ legnagyobb téglagyártó cégének – hazánkban 2006-ban még tizenhárom gyára volt. Mára azonban három falazóelem- és egy téglagyár maradt a cég egy-egy gerenda- és áthidaló-, illetve panelfödémüzemén túl. Két gyár tartalék státusban várja a piaci igények növekedésével együtt járó újraindítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkat népszerűsíti a soproni bor Londonban

A Lövér-pince hazánkból első- ként nyitott Londonban borraktárt. Fél év után úgy érzik, sikerült… Tovább olvasom