Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Erősödik a világon az antiszemitizmus

„Erősödik a világon az antiszemitizmus. Izrael jó szívvel várja különböző országokból az őshazába letelepedő zsidókat" – jelentette ki Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete Sopron-Balfon.

A Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhelyre látogatott Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, akit dr. Szita Szabolcs történész, a budapesti Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Huszár László, az emlékhelynek otthont adó balfi József Attila Művelődési Központ vezetője fogadott.

A diplomata megtekintette a vészkorszakban Balfon és környékén kivégzett zsidók és munkaszolgálatosok tárgyi emlékeit felvonultató állandó kiállítást, majd az emlékműnél lerótta kegyeletét az áldozatok emléke előtt.

Ilan Mor nagykövet a Kisalföld érdeklődésére elmondta: kötelességének érzi, hogy felkeresse Magyarország minden olyan helyét, ahol ápolják és őrzik a II. világháború során kivégzett zsidók emlékét. Arra is törekszik, hogy meglátogassa a magyarországi zsidó hitközségeket, megismerje gondjaikat, örömeiket.

Ilan Mor nagykövetet (balra) dr. Szita Szabolcs történész vezette végig a vészkorszakot bemutató balfi állandó kiállításon. Fotó: Magasi Dávid
Ilan Mor nagykövetet (balra) dr. Szita Szabolcs történész vezette végig a vészkorszakot bemutató balfi állandó kiállításon. Fotó: Magasi Dávid


– A világban – így Európában is – egyre nagyobb az antiszemitizmus, az izraelita vallás híveivel, gyakorlóival, vagy a teljes zsidósággal való szembenállás. Emiatt sok országból – így például Magyarországról is – egyfajta bevándorlási hullám érzékelhető Izraelbe – jelentette ki a nagykövet.

– A letelepedni kívánó zsidókat jó szívvel és nyitott lélekkel fogadják Izraelben. Ugyanakkor fontosnak érzem azt is, hogy a vészkorszak embertelenségéről mélyrehatóan oktassák a felnövekvő generációkat, hogy a holokauszt soha többet ne fordulhasson elő. Azon dolgozom, hogy a két ország fiataljai közötti kapcsolatok erősebben fejlődhessenek.

Nemcsak arról van szó, hogy a zsidóság történelmi csapásairól, a sorsáról tudjanak az újabb és újabb generációk, hanem a XXI. századi kihívásokról is kölcsönösen tájékozódjanak: arról, ami a fiatalokat napjainkban érdekli.

Ebben nagy szerepet kaphat a sport, a tudomány és az innováció, amelynek hozadéka a barátság, a megértés és az együttműködés. Izrael történelmet írt vallásos és világi emlékhelyeivel csodálatos ország. Szívesen látjuk a turistákat, köztük a magyarokat, akiknek nem is kell vízumot váltaniuk – nyilatkozta Ilan Mor izraeli nagykövet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmelweis-nap Sopronban: a köszönet ünnepe

A Soproni Gyógyközpont 54 dolgozóját tüntették ki az egészségügyi ellátásában végzett példaértékű… Tovább olvasom