Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Erőnlét az egyenruhához

A határőrségnél, a rendőrségnél, illetve a vám- és pénzügyőrségnél is évente fizikai állapotfelmérésen esnek át a hivatásos állomány tagjai. Sopronban a helyzetkép kedvező.
A rendészeti szakközépiskolában hetente háromszor két órát erősítenek, edzenek a jövő rendőrei és határőrei.
Mint ismeretes, a katonaságnál leszerelik az elhízott, eltunyult tiszteket: életkoruk és beosztásuk szerint megfelelő számú fekvőtámasszal és felülési gyakorlattal kell bizonyítaniuk jó fizikai kondíciójukat. Ha nem megfelelő a teljesítés, nyugállományba helyezik őket.
A határőrségnél szintén évenként végeznek egészségügyi, fizikai és pszichológiai állapotfelmérést – közölte Régi Zoltán százados, a Soproni Határforgalmi Kirendeltség vezetője. – Az egészségügyi szűrés elsődleges fontosságú: a határátkelőn szolgálatot teljesítők közül az utóbbi években még senkit sem kellett leszerelni nem megfelelő egészségügyi állapot, mentális, továbbá erőnléti problémák miatt. Ami ez utóbbi ellenőrzését illeti, korosztálytól függően alakították ki a szinteket: például egy húszéves határőrnek kilenc, az ötven felé közeledő hivatásosnak maximum 13 perc alatt kell lefutnia a két kilométeres távot.

– Ami az ellenőrzést illeti, korosztálytól függően alakították ki a szinteket: például egy húszéves határőrnek kilenc, az ötven felé közeledő hivatásosnak maximum 13 perc alatt kell lefutnia a két kilométeres távot. Ha egy negyvenéves határőr egy perc alatt negyven fekvőtámaszra képes, az jó eredménynek számít. Hogy teljesíthessük is a szigorú feltételeket, munkaidő-kedvezményben részesülünk: hetente mindenki két órát fordíthat egyéni vagy csoportos testedzésre. A határőrség sokoldalú módon – például terembérleti díjjal, uszodabérletekkel – segíti erőnlétünk fejlesztését, egészségünk megőrzését – mondta el Régi Zoltán százados.

A rendészeti iskolában a felvételinél szigorú előírások alapján kerül sor a fizikai állapotfelmérésre is.
Jó kondícióban

A határátkelők másik nagy egyenruhástáboránál, a vám- és pénzügyőrségnél hasonló a helyzet. Cseh István parancsnok, pénzügyőr őrnagy közlése szerint a soproni vámhivatal állományának átlagéletkora 30 év alatti, a fizikai kondíció jónak mondható. Az erőnlét fejlesztéséhez és szinten tartásához adottak a feltételek. Az országos parancsnokság ezen túlmenően egyre több országos és nemzetközi szintű sportversenyt rendez, amelyeken a soproniak rendszeresen kiemelkedő eredményeket érnek el.

Szigorú előírások

A Soproni Rendészeti Szakközépiskola felvételi eljárásának egyik alapvető követelménye a jó fizikai adottság. Az intézmény igazgatója, Szarvas János határőr alezredes kérdésünkre elmondta: intézményükben érettségire alapuló határőr- és rendőrképzés zajlik, a felvételinél szigorú előírások alapján kerül sor az egészségügyi, a pszichológiai és a fizikai állapotfelmérésre. Az alkalmassági vizsgán például a kétezer métert a fiúknak 7 perc, a lányoknak 8 perc 35 másodperc alatt kell megtenniük. Az erőnlétfelmérő gyakorlatok során összesen száz pontot szerezhetnek a jelentkezők. Legutóbb a sikeres felvételit tett 271 fiatal mintegy kétharmada tartozott a közepesnél jobban teljesítők közé.
Dr. Boros Gábor soproni rendőrkapitány szintén jó hírrel szolgált: az elmúlt esztendőben az állomány teljes körű egészségügyi szűrése és fizikai állapotfelmérése során senkit nem kellett leszerelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pro Kultúra nem jó gazda

– Ilyen körülmények között nem lehet dolgozni! – mondja Borbás Gabi színművész a soproni… Tovább olvasom