Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Érembiennálé a Labasházban

Kilencvenhét érmész közel 300 alkotása látható a Lábasházban nyíló XV. Országos Érembiennálén. Az idei tárlaton sok fiatal művész alkotása is szerepel.

Az idei tárlaton sok fiatal művész alkotása szerepel, és számos mű súrolja az éremművészet határait.

A Labasházban megnyíló tizenötödik érembiennálé számos újdonságot tartogat a látogatók számára. Askercz Éva művészettörténész, a bírálóbizottság tagja és a kiállítás rendezője szerint kitágultak az éremművészet lehetőségei és ezzel élnek is a művészek.

– Ma már – ha éremművészetről beszélünk – nemcsak a hagyományos értelemben vett érmeket értjük alatta, hanem minden olyan alkotást, amely a szobrászművészetet képviseli, s ha már szobrászat, akkor anyagában és formájában is eltérhet a klasszikustól. Ez tükröződik az idei biennálé anyagában is. Egyrészt sok a vert érem, másrészt pedig a tárlat negyven százalékát teszik ki azok a művek, amelyek súrolják az éremművészet határait, új lehetőségeket, kifejezési formákat keresve. Találunk itt olyan érmet, amely fából, fémből, drótból, üvegből készült. Örvendetes, hogy az idősebb mesterek sok fiatalt ösztönöznek érem készítésére és ez tükröződik a kiállításon is.

A XV. Országos Érerembiennále – amely 1977-ben indult útjára – visszatükrözi a hazai éremművészet jelenlegi helyzetét, a művészek törekvéseit. A biennálén kezdetektől fogva jelen van alkotásaival a számos díjjal elismert Sz. Egyed Emma és ismét szerepel munkáival az ugyancsak soproni művész, Soltra E. Tamás is.

A XV. Országos Érembiennále június 19-én, délelőtt 11 órakor nyílik a Lábasházban. A biennálén önálló kamarakiállítással szerepel a 2003. évi nagydíjas és Ferenczy Béni-díjas Csikai Márta szobrászművész. A biennále szeptember 11-ig tekinthető meg, naponta 9 órától 17 óráig. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra vár a játszótér

A tavalyi elmaradt felújítás után nyár közepére végre megszépülhet a GyIK játszótere. Tovább olvasom