Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Eredetvédettséget kapnak a borok

Új borkategória-megjelöléseket kell alkalmazni a magyar borokon augusztustól. A Soproni borvidéken bevezetik a Soproni Premium, Klasszikus és Fertő Menti Kékfrankos megnevezéseket.

A tervek szerint az újonnan bevezetendő kategóriák a fogyasztók jobb és átláthatóbb tájékoztatását szolgálják. Az uniós borpiaci reform második elemeként, a következő hónaptól a hazai borokon új kategóriamegjelölést kell alkalmazni. 2010. december 31-ig, ameddig még nem készül el az adott borvidékre szóló termékleírás, a régi jelölések is használhatóak.

A változások a Soproni borvidéket is érintik. Sőt, itt még további szigorítások is várhatóak.
A változások a Soproni borvidéket is érintik. Sőt, itt még további szigorítások is várhatóak. Fotó: Magasi

Az első kategória az „oltalom alatt álló eredet" megjelölésű bor, amelynek mustfoka 17,5 százalékos, a hektáronkénti termésátlaga 100 mázsa, száz százalékban fajtaazonos és egy borvidékről származik, valamint az évjárat is azonos. A következő csoportba azokat a gyengébb minőségű termékeket sorolják, amelyeknél a szőlőfajta legalább 85 százaléka ugyanarról a borvidékről származik, a mustfok 17 százalék, a termésátlag 120 mázsa. A harmadik kategóriába a földrajzi megnevezés nélküli bor kerül, ahol a termésátlag hektáronként 120 mázsa feletti, a mustfok pedig 14–15 százalék közötti. Ebbe minden egyéb bor beletartozhat.

– Az első kategóriás borok kapják a Soproni Kékfrankos Klasszikus nevet – tájékoztatott Taschner István hegyközségi elnök. – A tervek szerint, kizárólag nálunk, bevezetjük az egy dűlőből származó szelektált bor, a Kékfrankos Premium minősítést is. A második kategóriát Fertő Menti Kékfrankosnak hívják, a harmadikat pedig nem kell külön megnevezni, ezek az úgynevezett asztali vagy más néven a kannás borok. Amennyiben a házasított borra a gazda rendelkezik már márkanévvel, akkor azt továbbra is használhatja.

Az itt megtermett szőlő 30–40 százalékát más borvidéken értékesítik, mivel a városban kevés a nagyfelvásárló. Az új szabályozás értelmében 2010. december 31-e után az innen származó alapanyagból máshol készített borokat (például Budapesten) már nem lehet Soproni Kékfrankos néven forgalomba hozni. Mindez a márkanév minőségvédelmét szolgálja. Ha ugyanis más helyen dolgozzák fel a szőlőt, nem lehet nyomon követni az útját. Tapasztalat, hogy a jó minőségű soproni szőlőt gyakran silány termékkel keverik és soproniként értékesítik. Szóba jöhetne a tiltás, ez esetben viszont a gazdák járnának rosszul, hiszen megfelelő helyi feldolgozókapacitás híján nem tudnák értékesíteni a szőlőjüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártfogói segítik a lakásfelújításban

Vitáris Ilonával Sopronban egy belvárosközeli régi ház előtt találkoztunk. A fiatal nő életében… Tovább olvasom