Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Érdektelenek és kritikusak az orvosok

Dr. Erdei Károly, a soproni Erzsébet-kórház urológiai osztályának vezető főorvosa nem indul a Magyar Orvosi Kamara november 23-i országos választásán, holott évek óta vezetőségi tagja volt az elnökségnek. Belefáradt a küzdelembe.
A közel egy évtizedes múltra visszatekintő Magyar Orvosi Kamara negyedszer választja meg tisztségviselőit. Dr. Erdei Károlyt ismét jelölni akarták a testületbe, ám ő nem vállalta. Mint a Kisalföldnek elmondta, belefáradt a Sopron–Budapest távolság rendszeres legyőzésébe és orvoskollégái érdektelenségébe.
Negyven évi „kamarátlanság" után nehéz volt működőképessé tenni a szervezetet, már csak azért is, mivel az felülről építkezett egy olyan kamarai törvény mentén, amelyből a mindenkori kormányzópártok minden használhatót kicsontoztak. És a kutya épp itt van eltemetve. Hiába dolgozott a MOK napról napra jobban, a legtöbbször mégis alulmaradt az érdekképviseletben – szögezte le elöljáróban a főorvos, aki szerint a politika és a pártérdek mindig győzött a szakmai érvek felett. „Tudatosodnia kellene végre minden orvosban, hogy a Magyar Orvosi Kamara mi vagyunk, mi mindnyájan, közel 35 ezren, akik a betegellátásban dolgozunk. Mégis, egy-egy helyi vagy megyei kamarai közgyűlésen az orvosoknak csupán 8–10 százaléka vesz részt. A többség érdektelen, ám kritikus" – mondja a főorvos.
Dr. Erdei Károly – aki a kamarán kívül még számos szakmai testületben lát el vezető szerepet – meggyőződéssel állítja: a 23-án felálló új testületnek mindenképpen fel kell vállalnia a konfrontációkat. Az orvosi pályát ugyanis a szakember szerint soha nem látott mértékű veszélyek fenyegetik. Egyre nagyobb méreteket ölt a pályaelhagyás, egyes ágazatokban nincs utánpótlás, mert aki lenne, inkább külföldön vállal munkát. Az egyetemekre egyre alacsonyabb pontszámmal lehet bejutni, félő – mondja a főorvos –, hogy a szakma felhígul. Ugyanakkor a betegeiért tenni akaró és tudó orvosokra olyan teher hárul a szakemberhiánnyal küzdő kórházakban, hogy az már-már embertelen. A kamarának ezeken a gondokon kellene segítenie, enyhítenie – nyomatékosította dr. Erdei Károly, aki éppen azért nem tud vezető szerepet vállalni a testületben, mert a soproni kórház urológiájának főorvosaként úgy érzi, nem hagyhatja el osztályát a rendszeres kamarai ülések, programok miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőjelek a GySEV jövője körül

A GySEV Rt. felülvizsgálja a szervezet felépítését az irányítástól a létszámon át a… Tovább olvasom