Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

Épülhet a viharjelző rendszer a Fertő tó partján

Fertő tó - A tervek szerint jövő évtől áll üzembe a Fertő tó és a partszakasz teljes felületét lefedő új viharjelző rendszer. A mintegy félmillió eurós beruházást az unió nyolcvanöt százalékban támogatja, a kivitelezés ősszel kezdődik.
A Fertő tó magyar szakaszán nagy hiányosság, hogy egyáltalán nem működik viharjelző rendszer. Az osztrák részen nyolc készülék üzemel, ám ezek is elavultak, ezért magyar és osztrák szervezetek közösen pályáztak uniós forrásra. Az összefogás sikerrel járt, mert a mintegy félmillió eurós fejlesztés nyolcvanöt százalékára támogatást kaptak. A hazai önrész 80 ezer euró.

– A beruházás eredményeként összesen tizenegy viharjelzőt helyeznek üzembe – tájékoztatta a Kisalföldet Raffael Róbert, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület főtitkára. – A magyar oldalon a fertőrákosi öbölben működik majd a készülék. A jelzőrendszert az osztrák szakemberek üzemeltetik, a központi bázis Kismartonban (Eisenstadt) lesz. A jelzőberendezések teljesen újak lesznek, az elavult villanófényes készülékeket forgólámpásra cserélik. A Balatonon és a Velencei-tavon még mindig az előbbiek üzemelnek, amelyeknek egyébként a fenntartási költségük magasabb és a hatékonyságuk elmarad a forgólámpásétól.

Igaz, ahhoz, hogy mindez zökkenőmentesen működjön, további egyeztetések kellenek, Ausztriában ugyanis egész évben kötelező a viharjelzés, míg Magyarországon április 1. és október 31. között van ilyen kötelezettség.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2008. augusztus 15., Viharjelző rendszert telepítenének), a Balatonnal, a Velencei-tóval ellentétben a Fertő tavon egyelőre nem megoldott a vihar előrejelzése. A fürdőzőket, szörfösöket, vitorlásokat semmi sem figyelmezteti, hogy nagy szél vagy eső közeleg. A vihar-előrejelzés tehát megoldódik, a vízi mentés azonban továbbra is probléma.

– A tűzoltóság rendelkezik mentőcsónakkal, amely szükség esetén bármikor bevethető. Arra azonban jelenleg nincs elegendő kapacitásunk, hogy strandszezonban folyamatosan jelen legyünk. Együttműködési megállapodásunk van az Építők SE-vel, az ő hajójukat szükség esetén bármikor használhatjuk – fogalmazott Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka.

Mint ismeretes, tavaly sem volt konfliktusmentes a vízi mentés a Fertő tavon. A gondot az okozza, hogy az üzemeltetőnek, azaz a soproni vízműnek mindössze egy úszómestert kell alkalmaznia, a szervezett mentés már nem kötelező feladata. Civil szervezetek megfelelő engedélyek birtokában végezhetnek ugyan mentést, de ezért állami normatívát nem kapnak. A helyzetet a készülő új törvény rendezheti, amelybe a Kisalföld információi szerint a Fertő tó is belekerül. Így amennyiben az Országgyűlés elfogadja, a Fertőn is kötelező lesz a szervezett vízi mentés, amihez támogatás is jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportpályát építenek

Petőháza - Mintegy húszmillió forintból új sportpályát építenek Petőházán. Jó esetben a helyiek már… Tovább olvasom