Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Épül a hulladéklerakó Cséren

Végre: a 3,5 milliárdos beruházás 14 hónap alatt készül el.

A rossz idő miatt a cséri polgármesteri hivatal mellett, jelképesen kedden tették le a település határában épülő hulladéklerakó alapkövét.

Évi 19 ezer tonna hulladék előkezelésére, és 300 ezer köbméter lerakására lesz alkalmas a Cséren megépülő regionális hulladékkezelő központ. A kivitelező konzorcium - a vezetője a Switelsky Magyarország Kft, tagja a West Hungária Bau Kft - a napokban vette át a munkaterületet.

Az eredeti tervek szerint kedden tették volna le, a húsz hektáron megvalósuló beruházás alapkövét, ám a rossz időjárás miatt erre a polgármesteri hivatal mellett felállított sátorban, jelképesen került sor. A rendezvényen részt vettek a társult települések vezetői, a kivitelező képviselője, valamint Ivanics Ferenc (Fidesz-KDNP) is. A fokozott érdeklődés amiatt volt, hogy a kistelepülésen megépülő lerakóban helyezik majd Sopron, illetve további 38 település, másra már nem használható hulladékát.

- Kilenc évet vártunk erre a pillanatra, hogy elkezdődhessen a lerakó megépítése. Talán ettől fellendül majd a település, új munkahelyek jönnek létre - fogalmazott Váralljai István, Csér polgármestere.

Mágel Ágost, az önkormányzati társulás elnöke kifejtette, a sokéves előkészítés után most végre célegyenesbe fordult a környezetvédelmi fejlesztési program. Ennek központi eleme a szelektív hulladékgyűjtés, illetve -kezelés, és újrahasznosítás. A beruházás összes költsége több mint 6,2 milliárd forint. Ebből a támogatás 5,5 milliárd forint, az önrész 712 millió.
A teljes összegből a cséri központi telep mellett Sopronban a Harkai úton szelektív épül, amelyben válogató, átrakó és bio-hulladékkomposztáló, valamint az ezeket kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A rendszer része leszt a fertőendrédi térségi központ mellett, hat hulladékudvar, valamint 114 hulladékgyűjtó sziget.

A fokozott érdeklődés amiatt volt, hogy a kistelepülésen megépülő lerakóban helyezik majd Sopron, illetve további 38 település, másra már nem használható hulladékát. Fotó: Magasi
A fokozott érdeklődés amiatt volt, hogy a kistelepülésen megépülő lerakóban helyezik majd Sopron, illetve további 38 település, másra már nem használható hulladékát. Fotó: Magasi


Az elnök részletezte: a beruházás keretében úgynevezett háromedényes rendszer jön létre. Ennek lényege, hogy a meglévő szürke edények mellett a családi házas övezetekben házhoz menő, míg a városias részeken gyűjtőpontos rendszerű szelektív gyűjtési módot alakítanak ki. Elindul emellett a lakosságnál keletkező konyhai biohulladékok elkülönített gyűjtése, és az vegyes hulladékok mechanikai kezelése is.

A cséri lerakó és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek megépítésre
3,5 milliárd forint áll rendelkezése. A kivitelezés tervezett ideje 14 hónap.
Képalá.: Alapkő a fotó kedvéért: Váralljai István polgármester, Mágel Ágost társulási elnök, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, Skultéty István, a kivitelező Swietelsky Kft. vállalkozási és fejlesztési igazgatója.

Olvasóink írták

  • 2. robotzsaru 2013. június 26. 06:38
    „eleve nevetséges az egész!!"másra már nem használható hulladékát."Ausztriában pl.Bécsben az ilyen jellegű szemetet nem tárolják és felhalmozzák hanem elégetik és energiát állítanak elő belőle tehát az egész kútba dobott pénz!!de hát ez Magyarország itt mindig mindenből a rosszabbat a nehezebbet választják..............”
  • 1. helikoffer 2013. június 25. 20:28
    „Végre eljött a várva várt pillanat, hogy elkezdjék a lerakó megépítését e kis településen. Mellyel új munkalehetőség adódik falubeli illetve környező falvakban élő emberek számára! Bízzunk benne hogy a nagy beruházás, a falu segítségére is fog szolgálni,melyből felújítások kivitelezéséhez tud kezdeni Csér település!
    Gratulálok a sikerhez!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két Peugeot az árokban - baleset a Fertő parton

Információnk szerint egy személy sérült meg abban a közlekedési balesetben, amely hétfőn kora este… Tovább olvasom