Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Építkezni csak a városképet védve lehet

Sopron közigazgatási területén januártól két helyi rendelet is szabályozza, hogy kizárólag városképileg megfelelő épületek létesülhessenek.

– Építészeti környezetben éljük le az életünket, hangulatainkat meghatározza a látvány. A harmóniát megtörheti egy rossz reklám, egy csúnya homlokzat, éppen ezért hasznosnak és szükségesnek tartom a Sopronban megalkotott új rendeleteket – mondta el a január elsejétől életbe lépett új szabályozásról dr. Winkler Gábor építész. A neves szakember is tagja annak a szakmai csoportnak, amely a városképet védő helyi rendeleteknek érvényt szerez, azaz véleményével, tudásával védi épített értékeinket.

Rendeletekkel védik a városképet, különösen a városkapu szerepét betöltő utak, így például a 84-es főút mentén. Fotó: Magasi Dávid
Rendeletekkel védik a városképet, különösen a városkapu szerepét betöltő utak, így például a 84-es főút mentén. Fotó: Magasi Dávid


Supka-Kovács Tamás soproni építész szerint is nagyon fontos, hogy az országosan mindenhol egységes hatályos törvények és rendeletek alkalmazása mellett helyben szabályozhatók és védhetők sajátos értékeink.

Az értékvédelem helyi szabályozásának feladata többletlehetőséget, egyben többletfelelősséget is jelent a helyi rendeleteket alkotók és alkalmazók számára. Azt, hogy ez a gyakorlatban mennyi pluszmunkával jár a tervezők és építtetők számára, egyelőre nem lehet tudni, mivel ez az eljárás is integrálódik a januártól kötelezővé tett elektronikus ügyintézési rendszerbe, amely gyakorlatilag egy hónappal az elindulása után sem működik.

Az egyik új szabályozás szerint a városképet érintő építésiengedély-köteles munkák előtt az építtetőnek be kell szerezni a városi tervtanács vagy a főépítész véleményét. A gyakorlatban ez egyelőre a tervtanácsot jelenti, miután a soproni főépítész állása betöltetlen. A kérelmet a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályán lehet benyújtani.

Amennyiben a tervezett építési munka megfelel az előírásoknak, akkor a városépítészeti csoport tizenöt napon belül engedélyezésre javasolja azt. Ilyen településképi véleményt kell kérni többek között a helyi védelem alatt álló építményeknél vagy utcakép-, illetve kilátásvédelem alá tartozó területeken, valamint a városkapu szerepét betöltő utak mentén, azaz a 84-es főútnál, a Somfalvi, a Harkai, a Pozsonyi, a Rákosi, a Balfi és a Fehér úton. Minden szobor, díszkút és a reklámtartók is csak úgy épülhetnek a jövőben, ha a szakmai csapat erre áldását adja, de ugyanez igaz például az iparterületeken az ezer négyzetméternél nagyobb épületeknél.

A másik helyi rendelet a nem építési engedélyhez kötött munkák esetében írja elő, hogy előzetesen úgynevezett településképi bejelentést kell tenni. A városépítészeti csoport nyolc napon belül vagy igazolást állít ki, s ez esetben indulhat a munka, vagy megtiltja az építkezést. Településképi véleményt kell kérni többek között a homlokzatok átalakítására, színezésére, reklámhordozókra, az építmények rendeltetésének megváltoztatására, előtetők és kémények építésére.

Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt bármilyen építésbe kezdünk. Az önkormányzat honlapján (www.sopron.hu) lehet többet is megtudni a helyi szabályokról, illetve a kérelemhez vagy a bejelentéshez szükséges űrlapok is letölthetők. Mindkét eljárás egyébként illetékköteles is: háromezer forintot kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ököllel az arcra, mert túl közel állt meg az autós Sopronban?

Az egyik sofőr állítása szerint túl közel állt meg hozzá egy másik autós. Kiszállt, hogy ezt szóvá… Tovább olvasom