Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Építésztörténeti emlékeket tártak fel

Fertőd - Sikerült feltárni az Esterházy-kastély XVIII. században épített bábszínházának zenekari árkát és a színpadnyílást, megtalálták a narancsház fűtőjáratait, továbbá a két épület közötti egykori víztorony alapját is.
– A kastélyparkban 1773-ban épült a mintegy kétszáz nézőt befogadó bábszínház – mondta el a Kisalföldnek Lajber Gabriella, a műemlékegyüttes helyi vezetője. – A XIX. században azonban mind a bábszínházat, mind a vele egykorú narancsházat magtárnak használták. A helyreállítást megelőző feltárások 2005-ben kezdődtek, de az anyagiak szűkössége miatt a munka nem haladhatott folyamatosan. Most azonban – az idők során lerakott padlózatok sorozatos felbontásával – igen értékes leletekre bukkantak a szakemberek.

– Sikerült feltárni a bábszínház nézőterét, annak dekorációs maradványait, a zenekari árkot, a színpadnyílást s a színpadtér alatti padlósíkokat – részletezte munkájuk eredményeit dr. Fekete Csaba építészmérnök, aki dr. Krächling János vezetésével és dr. Halmos Balázs kollégájával, valamint Koppány András és Thury László régészekkel együtt tevékenykedik a kastélyegyüttesben. – A történeti forrásokból ismert grottákat is felleltük, maradványaikban.

Dr. Fekete Csaba és segítői a bábszínház, továbbá a narancsház között egykoron volt víztorony most feltárt alapjánál.
Dr. Fekete Csaba és segítői a bábszínház, továbbá a narancsház között egykoron volt víztorony most feltárt alapjánál.

Európában ez az egyetlen helyrehozható korabeli báboperaház.

– Haydn ugyanis bábjátékokra is írt operát, amelyet marionettekkel adtak elő. A bábszínház és a narancsház épületét egykoron víztorony választotta el, ennek alapját is megtaláltuk – fogalmazott dr. Fekete Csaba. – A narancsháznál is sikerrel jártunk: rábukkantunk a fűtőjáratok maradványaira, hiszen a narancsfák áttelelését temperált fűtés biztosította. A következő feladat, hogy a fűtési központ helyzetét geometriailag beazonosítsuk. A bábszínház esetében is reméljük, hogy pontosabb képet nyerhetünk a falmaradványok és a padlók elhelyezkedéséről. A felmérésekkel és feltárásokkal párhuzamosan zajlik a bábszínház és a narancsház, valamint a víztorony elvi rekonstrukciójának tervezése. Az eddigi munka eredményei jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az eredeti barokk állapotnak megfelelő projekt jöjjön létre. Ezt követi majd az építészeti, majd a kiviteli terv létrehozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott zónák a reptér környékén

Fertőszentmiklós - A térségben élők és a turisták nyugalma érdekében tiltott zónákat jelöltek ki a… Tovább olvasom