Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Építészeti segédkönyv a Fertő menti településekre tervezőknek

A Fertő-táj világörökség magyar helyszíneire tervező építész szakemberek keresik elsősorban azt a kiadványt, amely munkájuk során segítséget nyújt a különleges kultúrtájhoz való kapcsolódáshoz, a települések szerkezeti adottságaihoz való illeszkedéshez.

A tájat, a településeket és több épületet bemutató kötet - amely Építészeti minőség a Fertő-tájon alcímet viseli - a táj és az épített környezet harmonikus egységét villantja fel - mondta Taschner Tamás, az egyesület titkára hétfőn az MTI-nek.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület azért jelentette meg a tanulmányt, mert úgy véli, hogy az új létesítmények tervezése és megvalósítása során fokozott gondosságot igényel a települések szerkezetének, arculatának megóvása.

Nem kevésbé fontos az sem, hogy miként sikerül az építészeti tradíciót és az építtetők elvárásait ötvözni. Egyebek mellett ezeket a szempontokat véleményezi a tervtanács a Fertő-parti településeken tervezett beruházásoknál. A tanács támogatja a modern épületek megvalósítását, amelyek megjelenésükben követik a hagyományokat. Ehhez mutat is jó példákat a kötet, amely iránt a világörökségi rangot elnyert helyek is érdeklődnek, ahol a Fertő-tájihoz hasonló tervtanács még nem működik - jegyezte meg Taschner Tamás.

A szakmai testület álláspontját a tervezővel folytatott konzultáció keretében alakítja ki. Az építéshatósági eljáráshoz csatolni kell a tervtanács véleményét, amelyet az engedélyezésnél minden bizonnyal figyelembe vesz a hatóság. Ennek ellenére hellyel-közzel megjelennek olyan építmények, amelyek rontják a települések arculatát, a Fertő-táj vizuális egységét - mondta Taschner Tamás.

A sorozat további köteteit is szeretnék megjelentetni stílusos és a tradíciókkal szembe menő lakóépületekről, üdülőkről, közösségi létesítményekről a pályázati lehetőségek függvényében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakadt a Széchenyi-faluja projekt

Szerződés hiányában megakadt a Széchenyi-faluja projekt a nagycenki plébánián. Tovább olvasom