Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Építési hiba vagy helytelen használat?

Sopron - Építési hiba vagy helytelen lakáshasználat? Ezt a kérdést kell eldönteniük a szakembereknek a Táncsics utca 17-es számú házának egyik lakásában.
A bérlők szerint ugyanis a külső szigetelés hiánya miatt penészedik lakásuk. A Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. munkatársai ígérik, többször végeznek páratartalom-mérést.

Koloszár Gáborék azt mondják, hiába szellőztetnek, a bérlakásuk penészes. Véleményük szerint ezt a külső szigetelés hiánya okozza. Eddig nem orvosolták panaszukat, de reménykednek, hogy valaki meghallgatja őket.

– Az említett Táncsics utcai épületben huszonhat lakás található – mondta el a Kisalföldnek Grubits József, a Sopron Holding divízióvezetője. – Viszonylag új épületről van szó, valamivel több mint két éve építették. Munkatársaim az elmúlt év novemberében tartottak helyszíni szemlét a panaszos lakásában. Akkor a helyszínen megállapították, hogy a lakásban érezhetően magas a páratartalom a ruhaszárítás és a főzés miatt. A bérlőt tájékoztattuk a szellőztetés fontosságáról, ő azonban közölte, hogy a lakásból nem hajlandó kiengedni a meleget. A tényekhez tartozik, hogy a bérlőt a helyszínen és a lakás átadásakor (lakáshasználati útmutató) is tájékoztattuk, hogy az utóbbi évtizedben a hazai piacon megjelent és felhasznált korszerű, jó hőszigetelő képességű építőanyagok és homlokzati nyílászárók tökéletes és légmentes záródása azt eredményezi, hogy a fűtésre felhasznált energia rohamosan csökken. Ezzel együtt azonban megnövekszik a páralecsapódás és a penészedés veszélye ott, ahol nem tartják be a lakás hőmérsékletének és a levegő páratartalmának ideális szintjét. Ez 23 Celsius-fok hőmérséklet mellett 40–50 százalék. Amennyiben a páratartalom ezt az értéket meghaladja, akkor többet kell szellőztetni.

A magas páratartalom az előidézője a páralecsapódásnak és a penészedés megjelenésének a nyílászárókon és a hidegebb falfelületeken.

– Szintén a magas páratartalom miatt dagadhatnak be és vetemedhetnek meg a faszerkezetek (bútorok, ajtók, bejárati ajtó). Megjegyzem, nem ők az első bérlői a lakásnak, korábban ilyen problémák egyáltalán nem jelentkeztek. Ebben a hónapban a lakásban többszöri ellenőrzést végzünk, egybekötve a páratartalom mérésével.

Olvasóink írták

 • 3. laja 2008. január 18. 17:37
  „Ők az első itt lakók.Az összes lakásban nagy a penészedés.Nem azért mert nem szellőztetnek.Egy másik itt lakó.És színtén első bérlő.”
 • 2. elégedetlenbérlő 2008. január 17. 18:20
  „Kibicnek semmi sem drága...Igaz-e Grubits úr?”
 • 1. vangyerekem 2008. január 17. 13:42
  „A Kossuth Lajos utcában is ilyen indokokra hivatkozva nem tettek semmit, csak néhány nagyon kitartó lakónál, akik folyamatosan az IKV nyakára jártak.

  Mi is ott laktunk, a fűtést akárhogyan állítottuk, a kisebbik szobában 21 fok fölé sosem ment a hőmérséklet (éjjelente max. 18-19), ellenben a konyhában és a fürdőszobában folyamatosan nyitvatartott ablak ellenére is penészedett a lakás.
  És akkor ott álltam a 2 hónapos gyerekemmel a kezemben a 20 fokban, fél órája szellőztettem a nappaliban (egy órát - ahol így is 70%-os volt a páratartalom), mikoris az illetékes urak cipőben végigtrappoltak a lakáson és megállapították, hogy nem kéne a szobanövényeket a párkányra tennem és többet kéne szellőztetnem és hát a ruhaszárítás miatt is van ekkora pára.

  És akkor mondtam, hogy a használati útmutatóban nem volt benne, hogy nem szabad az elkövetkező pár évben mosni és ruhát szárítani, míg ki nem száradnak a falak. Ja és főzni se nagyon, mert attól is pára lesz. Szellőzőrendszer nincs a házban, mint a jereváni meg a József Attila lakótelepi házakban.
  Na, akkor valamelyik illetékes elvtárs felháborodásában közölte, hogy a tervekben még volt, de nem volt rá elég pénz. Csak azt sajnáltam, hogy nem vettem diktafonra!

  És érdekes módon új lakásba költöztünk, és nem penészedik, pedig nem szellőztetek többet, mint előtte. Csak ez a ház tisztességesen van megépítve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégbe fagyott halászhálók

Fertő tó - Jégbe fagyott halászhálókat talált egy kiránduló a Fertőrákosi-öbölben. A… Tovább olvasom