Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Építéshatóság: csak Sopronban

Sopron - Felbomlott a kópházi központú – kilenc település alkotta – építéshatósági társulás. Így az itt élők az ilyen jellegű ügyeiket ezentúl kizárólag Sopronban intézhetik el. A legmesszebb fekvő település Répceszemere.
Ebergőc, Harka, Kópháza, Nagylózs, Pereszteg, Pinnye, Répceszemere, Röjtökmuzsaj, Sopronkövesd egy évtizede külön építéshatósági társulást hozott létre. Ennek lényege az volt, hogy Kópházán fenntartottak egy külön irodát, valamint egy építésügyi előadót is foglalkoztattak, aki a hét meghatározott napján az adott településen fogadta a helybélieket. Így jelentősen egyszerűbb volt az ügyintézés.

A társulás azonban egy hónapja megszűnt, így az ügyeket csak Sopronban intézhetik az érintettek. A legmesszebb fekvő település Répceszemere, ahonnan több mint egy óra az utazás. A ritka buszjáratok miatt így egész napot igénybe vesz az ügyintézés. Félő volt az is, hogy a megnövekedett feladatok miatt Sopronban tovább tart majd az engedélyezési eljárás. Az illetékesek azonban ígérik, késlekedéstől nem kell tartani, ugyanis a soproni hivatalban két új ügyintéző állt munkába.

Kilenc falu tízezer lakosa ezentúl Sopronban intézheti az építéshatósági ügyeit. Felvételünkön Dominek Atilla ügykezelő ügyfelekkel. Fotóillusztráció: Magasi
Kilenc falu tízezer lakosa ezentúl Sopronban intézheti az építéshatósági ügyeit. Felvételünkön Dominek Atilla ügykezelő ügyfelekkel. Fotóillusztráció: Magasi

– Az év elején megváltozott jogszabály többletfeladatokat és -kötelezettségeket írt elő, amelyeket már nem tudtunk vállalni – mondta el megkeresésünkre Grubits Ferenc, a gesztortelepülés Kópháza polgármestere. – Egy helyett két ügyintézőt kellett volna alkalmaznunk, továbbá egy szolgálati autónak is rendelkezésre kellene állnia, valamint újabb földmérő és egyéb műszerek beszerzésére is szükség lett volna. A tagtelepülések között viszont nem volt egyetértés. Voltak, aki hajlandók lettek volna hozzájárulni a pluszkiadásokhoz, míg mások költségvetése ezt nem tette lehetővé. Ezért döntöttünk a társulás megszüntetése mellett. A soproni építéshatósági iroda két munkatársa foglalkozik a települések ügyeivel. További könnyebbség, hogy a papíralapú dokumentumokat helyben, a jegyzőnél is le lehet adni, aki továbbítja az illetékesek felé. Sopronba az esetleges adategyeztetés miatt kell elutazni.

Az érintett településen élőknek tehát hozzá kell szokniuk az új helyzethez, a törvényi előírás szerint ugyanis a jövőben nem hozhatnak létre ugyanilyen társulást. Azaz az ügyintézés kizárólag Sopronban végezhető el.

Olvasóink írták

 • 6. Balfi-ügyfél 2008. szeptember 03. 12:28
  „Jólenne ha harcot inditanának az építéshatósági ügyintézők az "emberi" ügyintézésért.”
 • 5. Elintézetlen üygek sokasága 2008. szeptember 03. 12:10
  „Régen 5 ügyintéző látta el azta feladatot, amit most 24.Tartani tudták a 30 napos határidőt, most méga 90 napot sem. Mindenre hivatkoznak, szabadságra, sok munkára. Nehézkesek és nem oda valóezek a műszaki emberek. Aki szertne még az évben épitkezni, annak nincs más lehetősége, az elintézetlen kérelmének féléves időtartama után érdekelté tenni az ügyintézőket. Érdekes aztán a következő napon el tudják késziteni az engedélyt. Sajnos 24 ügyintézőből kettő is vállahatná, hogy helybe lemegy és átveszi a kérelmeket, megnézi az építkezéseket.Nyilvánvalónak kellene lenni 2008-ban, hogy az építéshatóság van a dolgozó emberekért és nem fordítva.”
 • 4. Éne 2008. szeptember 02. 20:23
  „Szegények!
  Nem irigylem őket! Itt az ügyintézés jogszerűtlen, nehézkes, lassú, körülményes. Mindenbe belekötnek! Ha valaki építkezésbe akar kezdeni, az izélje meg. Kb.ilyen a hozzáállás! Mire megvan egy engedély, idegbeteg leszel, megőszülsz, hacsak nem hullik ki a hajad! És még a jogerőt is győzd kivárni!”
 • 3. NoBo 2008. szeptember 02. 12:16
  „Nehogy azt higgye bárki, hogy olyan tip-top volt a kópházi ügyintézés. Mármint vezetői szinten....”
 • 2. Soproni 2008. szeptember 02. 11:30
  „Bővíteni akartam a házat, elkezdtem építész után telefonálni.
  Mindegyik közölte, hogy Sopronban nem vállal munkát, mert siralmas az engedélyeztetés.”
 • 1. Vinkovics 2008. szeptember 02. 11:08
  „"A legmesszebb fekvő település Répceszemere, ahonnan több mint egy óra az utazás."
  Mert Kópházára 5 perc alatt odaértek, igaz?
  Nem kell a hangulatkeltő megfogalmazás.
  V.S.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkihez bekopogtat

Nagycenk - Alig ismerték és szerették meg a nagycenkiek a decemberben odakerült Kálmán Imre atyát,… Tovább olvasom