Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Enyhül az osztrák szigor

Fertőrákos - A Kisalföld információi szerint május elsején, de legkésőbb június 26-án a személygépkocsik előtt is megnyílik a Szentmargitbánya és Fertőrákos közti határátkelő. Fertőmeggyesnél a nyitásra még várni kell...

Úgy tűnik, a kishatárátlépők esetében enyhül a merev osztrák álláspont. Legalábbis ez a helyzet Szentmargitbánya (St. Margarethen) és Fertőrákos között. Lekerül tehát a behajtani tilos tábla az osztrák oldalon, így személyautók számára is nyitott lesz a határ. Igaz, a 3,5 tonnás súly- és az 50 kilométeres sebességkorlátozás továbbra is érvényben lesz.

A határ megnyitása gazdasági szempontból Ausztriának, erkölcsileg pedig Magyarországnak fontos. A szentmargitbányai nyári szabadtéri opera-előadásokra ugyanis százezernél is több nézőt várnak. Az ide érkező vendégek közül pedig sokan szállnak meg, így számukra lényegesen egyszerűbbé válik a közlekedés, amennyiben áthajthatnak itt. Igaz, ezt az osztrák oldal hivatalosan sosem jelentette ki, de a háttérben ez is fontos szempont lehet.

– Meglepett bennünket a hír, most már csak abban bízunk, hogy az osztrák fél be is tartja ígéretét – fogalmazott Palkovits János, Fertőrákos polgármestere. – A magyar oldalon mintegy húsz méteren hiányzik az aszfalt. Ezért mihamarabb intézkedünk, hogy a nyitásig elvégeztessük a munkálatokat.

A lovas szekereknek nem, de a személyautó-forgalom számára még tilos az átjárás. Néhány hét és lekerül a behajtani tilos tábla.
A lovas szekereknek nem, de a személyautó-forgalom számára még tilos az átjárás. Néhány hét és lekerül a behajtani tilos tábla.

Az osztrák oldalon tartományi pénzből a teljes útszakaszt felújítják. Erre egymillió eurót, azaz mintegy háromszázmillió forintot költenek. Ebből az összegből új alapot és aszfaltborítást kap az út.

Fertőrákos „egyik szeme nevet, a másik még mindig sír". Szentmargitbányán rendeződik a helyzet, ugyanakkor Fertőmeggyesnél (Mörbisch) még mindig kint van a behajtani tilos tábla. Palkovits János ezzel kapcsolatban megjegyezte, néhány napon belül ez ügyben újabb egyeztetést tartanak. Az azonban bizonyos, hogy a mostani helyen biztosan nem oldható meg az átkelés, új nyomvonalat kell kijelölni. Abban, hogy ez hol legyen, egyelőre nincs egyetértés.

A megoldást mégis egy új nyomvonal kijelölése hozhatja. Ezt bizonyítja az is, hogy Locsmánd (Lutzmannsburg) és Zsira esetében is ebben egyeztek meg az osztrák és magyar települések vezetői.

Ott mintegy egymilliárd forintból 12 kilométer hosszú, a településeket elkerülő út épülhet.

Olvasóink írták

 • 10. taimagic 2009. április 23. 12:05
  „A Szentmargitbányai határátkelővel semmi baj. Igen, nyissák meg. Időt és benzint (lásd: környezetszennyezés) lehet így megtakarítani. Meggyesre viszont felesleges. Gondolom Margitbányáról Meggyesre már eltalál mindenki. A Meggyesi határátkelő úgy jó, ahogy van. Azt az szép környezetet minek elrondítani egy átkelővel, nem is beszélve arról, minek kilóméterenként határátkelő? Nem elég egy? Telhetetlen magyar....”
 • 9. KáTi 2009. április 23. 09:09
  „bogote!
  Én valóban gyalog járok a munkahelyemre. Annak idején a nagyapám meg kerékpárral ment ki Sopronból a Fertőrákos melletti szőlőbe. Persze ma már ilyet kívánni lehetetlen, hiszen az emberek teljesen elfelejtették, hogy lábuk is van. Van tömegközlekedés is és nem dől össze a világ, ha korábban indulok el a munkahelyemre. Aki meg Au-ban dolgozik és autóval akar menni, anyagilag járuljon hozzá egy új autóút létesítéséhez és ne a Magyarhonban 60 ezerért dolgozó kerékpárosok és gyalogosok adójától várja ezt.”
 • 8. bogote 2009. április 22. 23:01
  „KáTi! Jó neked ha el tudsz járni gyalog is munkába. Sokan vannak akiknek szükségük van erre a közelitő utra mnkába menet. Mert hát sajnos kell a pénz!”
 • 7. KáTi 2009. április 21. 21:18
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Szeretnénk ha a fenti cikk kapcsán a következő számok egyikében a -pártatlan újságírás szellemében- a gyalogosok és kerékpárosok folyamatosan csorbuló érdekeit is megjelenítenék, képviselnék!
  Tisztelettel:
  természetvédők,
  természetjárók,
  kerékpárosok,”
 • 6. Hanem_Haigen 2009. április 21. 17:54
  „Bekaphatják.”
 • 5. kubizo 2009. április 21. 09:02
  „Egy megoldás van drasztikusan kitiltani az autókat buszokat a belvárosból, röhej, hogy egy ekkora belvárosban nem bírnak az emberek 500 métert gyalogolni, a tízéves gyereket kocsival viszik iskolába.........itt úgy látszik önkorlátozásra,józanságra nem lehet számítani.Én átgondolnék egy teljes közlekedési reformot akár egy villamost is a belvárosban a pályaudvarig tehetne egy kört, milliárdokat nyernek ezeken a pályázatokon jelenleg is Brüsszelben(Miskolc Zöld Nyíl).Persze ez óriási változásokat hozna de érdemes volna teljesen újragondolni a város közlekedését.Mielőtt "tönkretesszük a belvárost.A belváros 30 éve is ekkora volt a lakosság száma sem változott drasztikusan , mégis negyedannyi autóval is elboldogult mindenki itt is Pesten is.Minek egy családban 3-4 autó, tönkretesszük a jövőnket!”
 • 4. józanparaszt 2009. április 21. 08:52
  „3.-al egyetértek. saját szarunkba fulladunk bele.”
 • 3. KáTi 2009. április 21. 06:33
  „Újabb út szűnik meg, ahol nem kellett a benzingőzt szívni és nem veszélyeztette a gyalogosok, kerékpárosok testi épségét az őrült tempóban és mennyiségben száguldozó autótömeg. Mára a Várkerület, Ógabona tér a fővárosi Üllői úthoz lett hasonló, ahol a zaj és a szennyezés miatt nem lehet szellőztetni, a gyermekeinket nem merjük egyedül leengedni kerékpározni, játszani. A soproni belváros auóparkolóvá vált. Az úttesten életveszélyes átmenni, az egykori -egész országban híres- alpesi, nyugodt kedves település helyett utódainkra benzingőzös, büdös, poros, zajos, szemetes várost hagyunk.”
 • 2. joco 2009. április 21. 06:08
  „és melyik évről van szó?”
 • 1. peskaneo 2009. április 20. 07:57
  „Majd akkor hiszem el, ha oda-vissza átmentem tiltótábla nélkül... Sajnos a burgeszek eljátszották a hitelességüket. Erről is a Gyurcsány tehet!!! Meggyesnél is majd kinyitják a határt augusztus 19. és 20. között, míg tartanak az ünnepségek. Aztán 21-én meg bezárják. Forza Burgenland!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a logisztikai klaszternek

Sopron - A Sopron Régió Logisztikai Klaszter 35 millió forintos programot indított el, ehhez a… Tovább olvasom