Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Engedély nélkül tisztították a Kócsod patak medrét?

A csáfordjánosfai Kócsod patak mentén minden fát, bokrot kivágtak a napokban. A fakivágás nemzeti parki, Natura 2000 területet érintett.

Olvasóink hívták fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy az elmúlt napokban a csáfordjánosfai Kócsod patak medrében, illetve néhány méteres körzetében minden fát, bokrot kivágtak.

A helyiek megijedtek, ugyanis innen indul a Tőzike tanösvény, valamint a közelben van a tavasszal oly szépen virágzó növény védett területe. Mint az időközben kiderült, a tőzikés erdőben nem keletkezett kár. A fakivágás ugyanakkor nemzeti parki, valamint Natura 2000 területet érintett.

Úgy tudjuk, a karbantartásra már nagy szükség volt. A patakot ugyanis alaposan benőtte a növényzet, amely gátolta a víz gyors lefolyását. Ezzel adott esetben veszélybe került volna a település. Próbáltuk elérni a patak kezelőjét, de egyelőre nem sikerült. Azt szerettük volna többek között megtudni, kértek-e, s ha igen, kitől engedélyt a munkálatok elvégzésére. Információnk szerint ugyanis nem rendelkeztek minden szükséges engedéllyel. A téma fejleményeire visszatérünk.

Előzmény:

Letarolták a tőzike erdő peremét Csáfordjánosfán

Kétségbeesetten hívták szerkesztőségünket Csáfordjánosfáról. A helyiek megdöbbenve vették észre, hogy a tavasszal, oly gyönyörűen virágzó és védett növény, a tőzike erdő mentén Kócsod patak medre mellett az összes fát kivágták.

Pont ilyenkor, amikor még szépen zöldellenek azok. Mint megtudtuk, a munkagépek a tőzike erdőre is rámentek, ahol jelentős károkat okoztak. A nyesedéket pedig szanaszét szórták. A letarolt táj siralmas és lehangoló.

A letarolt tőzikés erdő széle.

A nemzeti parkot jelző táblát feltehetőleg csak azért nem vágták ki, mert az fémből volt. Az érintett terület egyébként nemzeti parki, valamint Natura 2000 védelmi oltalom alatt áll.

Az ügyben pénteken kerestük az illetékes vízi-közmű társulatot, ám őket eddig nem tudtuk elérni. Igaz, kétségünk sincs afelől, hogy rendelkeztek engedélyekkel. Azt azonban sejtjük, hogy lett volna kevésbé barbár megoldás a meder megtisztítására. Főként, ha hozzátesszük, hogy az ott lévő több mint negyven diófa fele is a motorfűrészek áldozatául estett.

Olvasóink írták

 • 13. ujidok 2011. szeptember 12. 20:41
  „Érdemes lesz figyelni az eseményt, mivel ennek valóban lesz következménye.
  Itt komoly környezet védelmi ellenőrzést kell tartani.
  Reméljük a Kisalföld beszámol majd az eseményekről!”
 • 12. háté 2011. szeptember 12. 18:47
  „Lehet nem is emberek csinálták?”
 • 11. oslako 2011. szeptember 12. 17:55
  „A kép alapján lehetséges, hogy a fákkal benőtt utat tisztították. Egyébként az is feltűnhetne a természetvédőknek, hogy az elmúlt évtizedekben mekkora kárt okoztak a mezei utak szélén lévő fákban, erdősávokban a helikopteres vegyszerezéssel. Lásd a Kapuvár, Beled közti út melletti napraforgótáblát szegélyező fákat. (A napraforgó felőli oldaluk le van perzselve.)”
 • 10. ujidok 2011. szeptember 11. 15:37
  „8.
  Sehova máshova nem kell elküldeni, mint az Országos Természet Védelmi Hivatalhoz, és majd ők megteszik a szükséges lépéseket, ha indokoltak.
  Sajnos az ilyen esetek egyre többek, és ez addig nem is változik, amíg nincsenek komoly büntetések.

  Jelenleg a fának nagyon jó ára van, és véleményem szerint, lehet valaki kapott az alkalmon, hogy ki tisztítják ezt az árkot, télre pedig meg van a tűzelő.
  Ki tudja mi állhatott a háttérbe.
  Szerintem a Kisalföld is leközölné a fotókat.
  Érdemes lenne nekik is átadni.”
 • 9. józanparaszt 2011. szeptember 11. 14:23
  „magyarországon minden barbárságot lehet überelni! szégyen!!”
 • 8. józanparaszt 2011. szeptember 11. 14:18
  „4-re: tavasszal kint voltunk ebben a gyönyrü erdöben, rengeteget fotóztam, ha kell kép küldök!”
 • 7. látnok 2011. szeptember 11. 09:38
  „Azt hozzáteszem, hogy a cikk pontatlan ! (mint mindig,, szinte rendszeresen)
  Amit a meder és csatornaparton műveltek végig a vízügyi társulás területe mentén az tényleg olyan hányaveti munka.
  Az ami ott történt, tudomásom szerint "medertisztítás" néven fut.. erdőt nem érint(ene).
  Egyébként a vízelvezető rendszer rekonstrukciója folyik , az megint más , hogy ki a felelős azért, hogy a vízelvezetőkben már erdősávok vannak.”
 • 6. csingilingi 2011. szeptember 10. 20:27
  „Minden nagyon szép, minden nagyon jó, meg vagyok elégedve!”
 • 5. pancser 2011. szeptember 10. 19:39
  „Megint fairtás? Semmin nem csodálkozom, itt mindent meg lehet tenni ami a közösség ártalmára van. Fát télen szokták kivágni, legyen szó bármiről. De ez nem normális ország, hanem.......”
 • 4. ujidok 2011. szeptember 10. 18:45
  „Amúgy a legjobb megoldás az lenne, ha egy helyi civil, aki ismeri a környék adottságait, és képekkel tudja bizonyítani, hogy milyen volt a környezet, tegyen feljelentést a rendőrségen környezet károsítás jog címen!”
 • 3. ujidok 2011. szeptember 10. 18:36
  „Szép volt!”
 • 2. öröksoproni 2011. szeptember 10. 14:04
  „Nyilvánvaló, hogy kézi erővel és szerszámokkal kellett volna dolgozni. De hát az izzasztó dolog ugye, jöjjön a gép. Itt az eredmény.”
 • 1. magasi 2011. szeptember 10. 09:08
  „Ez a baj ebben az országban. Ha van engedély, akkor bármit meg lehet tenni. Engedélyt pedig egy ilyen korrupt világban könnyű bármire szerezni. Szégyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni színház - Önálló társulat, vagy befogadó színház?

Októberben ünnepli húszéves évfordulóját a Petőfi Színház. Ebből az alkalomból beszélgettünk Nyerges Ferenccel, a színházat is működtető Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatójával. Tovább olvasom