Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Engedély nélkül rakták le a törmeléket

A soproni marhavágóhíd bontásakor keletkezett építési törmeléket engedély nélkül rakták le a Sopron Holding tulajdonában lévő egykori bánya területén.

Az eredeti állapotot időközben helyreállították, de a cég büntetést is kapott.

Nincs kétségünk megkérdőjelezni a Sopron Holding Zrt. jó szándékát, amikor hozzájárult ahhoz, hogy a tulajdonában lévő egykori agyagbányában építési törmeléket rakjanak le. Az Aranyhegyi Innovációs Parkban, a volt téglagyári területen idén májusban és augusztusban a soproni marhavágóhíd bontásából származó, nem veszélyes építési – beton, tégla – törmeléket helyeztek el. Erre a célra akkor nem volt más alkalmas terület, ugyanis a Pozsonyi úti úgynevezett inert hulladéklerakó a működési engedélyt csak idén augusztus végén kapta meg.

Eddig egyszerű a történet. Ám az első rakományok megérkezésekor névtelen bejelentés érkezett az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez. A felügyelőség akkor meggyőződött arról, hogy a területen a bányatavat is érintő, engedély nélküli hulladéklerakás történik. Ennek tényét egyébként a Sopron Holding Zrt. el is ismerte. Ezt követően a bányából átszállították a törmeléket a Pozsonyi útra és visszaállították az eredeti állapotot.

Az eset kapcsán továbbá elvégeznek egy átfogó környezetvédelmi vizsgálatot, amelyben arra keresik a választ, hogy az engedély nélküli hulladéklerakás miatt történt-e környezetszennyezés. Mindezeken túl a holding végrehajtási bírságot, valamint hulladékgazdálkodási büntetést is kapott. A felügyelőség jelezte azt is, hogy a Pozsonyi útin kívül más inert lerakó kialakítása nem engedélyezhető a városban. Sopron teljes területén védett a vízbázis.

– A vizsgálat jelenlegi szakaszában az eredmények azt mutatják, hogy a bontási törmelék ideiglenes elhelyezése miatt a felszíni és a felszín alatti vizek nem károsodtak – mondta el portálunknak Komornoki László, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója. – Tudni kell, ezen a területen közel száz évig bányászat, illetve égetettkerámia-termékek gyártása zajlott. Ezek környezetre gyakorolt hatását is fel kell tárni. Végleges határozat, illetve döntés ez ügyben jövő év tavaszára várható.

Olvasóink írták

 • 9. mindigatutit 2009. december 23. 11:15
  „miért?mert egy pár nagytőkésnek ez volt az érdeke”
 • 8. janika 2009. december 23. 06:20
  „Miért is kellett egyáltalán elbontani? Volt idő, amikor a Győrből induló "pityorkákt" nagyrészt e vágóhidról lettek feltöltve gyönyörű egészséges marhahússal. Amelyek szinte naponta mentek a Szovjetúniába! Ma kik szállitanak Oroszországba árút? Kik csináltak ebből az országból szemét dombokat a jól működő szétvert üzemekből gyárakból?”
 • 7. Miért? 2009. december 22. 23:37
  „Én nem védeni akarom a városüzemeltetési céget, de mivel a városé, ezért nem azt csinálja, amit a polgármesteri hivatal utasít?”
 • 6. pistika 2009. december 22. 19:32
  „"Nincs kétségünk megkérdőjelezni a Sopron Holding Zrt. jó szándékát, amikor hozzájárult ahhoz, hogy a tulajdonában lévő egykori agyagbányában építési törmeléket rakjanak le."

  Nocsak, lett volna építési törmelék feldolgozó is:

  http://okir.kvvm.hu/kezelo/module/module_showlic.php?lic=01/000152-011/2008-100347742

  Tényleg nincs kétségünk...”
 • 5. pistika 2009. december 22. 15:19
  „http://okir.kvvm.hu/kezelo/module/module_showlic.php?lic=01/043983-006/2002-100299935

  Pl. a Rekultív fogadhatta volna, igaz nem ingyen.”
 • 4. pistika 2009. december 22. 15:16
  „http://okir.kvvm.hu/kezelo/

  Ha jól tudom, akkor létezik építési hulladék feldolgozó is a környéken. De bontási engedélyt nem kaphattak volna, ha nincs befogadó megjelölve!”
 • 3. miracle 2009. december 22. 14:45
  „pistika
  Akkor tőled is kérdezem, kit-mit adjanak meg befogadónak, ha ilyen éppen nincsen?”
 • 2. pistika 2009. december 22. 14:35
  „A bontási munkálatok engedélyezésekor meg kell adni a várható hulladékok mennyiségét és a befogadóját. Érdekes, hogy egy városüzemeltető vállalat nincs tisztában a jogszabályokkal vagy veszi azokat semmibe. A Petőfi téri mélygarázs építése során is voltak visszaélések, de érdemes körülnézni a kistérség régi hulladéklerakói körül is.”
 • 1. miracle 2009. december 22. 13:40
  „"Erre a célra akkor nem volt más alkalmas terület, ugyanis a Pozsonyi úti úgynevezett inert hulladéklerakó a működési engedélyt csak idén augusztus végén kapta meg."
  Aha. És akkor hova a jó francba kellett volna lerakni augusztusig? Esetleg 47 billencsnek kellett volna megrakva járó motorral várakozni pá hónapot, addig amíg méltoztatik a nagyságos Sóhivatal valami területre végre engedélyt adni a nagy nyári megérdemelt szabadságolások befejezése után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan véget ért az adventi vásár: az új helyszín bevált

A soproni Várkerületen megtartott adventi vásár hivatalos programjai véget értek, ám néhány árus még… Tovább olvasom