Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Energiatakarékos az ökopapír

Szinte minden soproni lépcsőházra jut egy papírgyűjtő edény. Az ötszáz ilyen gyűjtőszigeten tavaly több mint 115 ezer kiló papírhulladékot helyeztek el. A szelektív hulladékgyűjtés – úgy tűnik – évről évre népszerűbb, már a soproni iskolások és óvodások is nap mint nap találkozhatnak a gyűjtőedényekkel.

A papír különválogatásának fontossága már gyerekkorban belénk ivódott, hála a lelkes iskolai papírgyűjtéseknek, nem csoda hát, hogy az újságokat, szórólapokat még azok is külön kupacban gyűjtik otthon, akik egyébként nem viselik a szívükön a hulladékok sorsát. Sopronban szinte minden lépcsőházra jut egy-egy papírgyűjtő edény, a városban pedig összesen ötszáz ilyen áll rendelkezésre. A legtöbben újságokat dobnak konténerekbe, de itt a helye a postaládánkat elárasztó szórólapoknak, füzeteknek, irodai papírhulladékoknak is.

A szürkés árnyalatú „újrapapír" előállításával megdöbbentően sokat nyerhetünk: a gyártáshoz felhasznált víz 75, az energia 50 százaléka takarítható meg, nem beszélve a sokerdőnyi, alapanyagként felhasznált fa megóvásáról. Egy tonna fehér papír előállításához például 1700 kiló fára van szükség – ez 15 fa kivágását jelenti –, ugyanennyi ökopapír viszont 1150 kiló újságpapírból kihozható. Ahhoz, hogy az újrahasznosítás minél nagyobb körben elterjedjen, nemcsak törvényi szabályozásra, hanem a lakossági szemlélet megváltozására is szükség van, egyelőre ugyanis még kevesen keresik az ökopapírból készült termékeket, sok üzletben  nem is kaphatók. Az ok egyszerű: bár a magyarországi erdők nem tudják biztosítani a papíripar igényeit, a faimport viszonylag olcsó, míg a hulladék visszagyűjtése, válogatása, tisztítása, újrahasznosítása nagy munkaigényű, s az ebből adódó árkülönbséget kevesen hajlandók megfizetni.

– Tavaly több mint 115 ezer kilogramm újságpapírt gyűjtöttünk be a szelektív hulladékgyűjtés keretében – mondta el Szalai Mihály, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. hulladékkezelési részlegvezetője. – Ezzel a papír az első helyen végzett a műanyag és az üveg mennyisége előtt. Az Öko Pannon Kft., a különválogatott hulladékok elszállítója tizenhét soproni iskola és óvoda pedagógusának szervezett oktatási napot, melynek keretében a szelektív hulladékgyűjtéssel ismerkedhettek meg a nevelők. Ezzel közvetve a gyerekek ökoszemléletét kívánjuk erősíteni, ami úgy tűnik, egyre inkább elfogadott közöttük. Már csaknem minden soproni iskolában és óvodában elhelyeztünk a műanyag- és a papírhulladék gyűjtésére szolgáló edényt, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek élnek is a szelektív gyűjtés lehetőségével.


Mit hova dobjunk?

A kék címkés „papíros" tárolóedénybe kartondobozokat, színes vagy fekete-fehér újságokat, hullámpapírt, irodai és iskolai papírokat, könyveket és prospektusokat tehetünk. Nem kerülhet a konténerbe műanyag borító, indigó, címke, hőérzékeny papír, valamint zsíros, ételmaradékkal szennyezett hulladék.

Négyezer gyűjtősziget és intenzív reklámkampány

Több hete láthatók a televízióban azok a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő reklámfilmek, amelyekkel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a gyűjtőszigetek igénybevételére buzdítja a tévénézőket. A kampány elsődleges célja a szelektív hulladékgyűjtés társadalmi elfogadottságának erősítése és a mozgósítás, másodsorban pedig a minisztérium által tett eddigi erőfeszítések és lépések bemutatása. A reklámokat országos

roadshow kíséri, hogy a minisztérium tevékenységét és a szelektív gyűjtés gyakorlati feladatait minél többen megismerhessék, számos, a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló szelektív gyűjtőszigetnél pedig „köszönőtáblákat" helyeztek ki, megköszönve a már aktív, környezettudatos lakosság munkáját, s feltüntetve az addig elért eredményeket és egyéb, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos közérdekű információkat. A gyerekek, akik a környezettudatos gondolkodás legfőbb letéteményesei, a Junior Magazinból tájékozódhatnak, az év során megjelent képregényekből pedig egy külön kiadvány készül, melyet a minisztérium rendezvényein osztanak szét a gyerekek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőt takarítottak

Pezsgősüveg, sörösdoboz, cigarettacsikk – mindezekkel már a találkozó helyszínén, az uszodához közeli Printz-pihenőnél találkoztak az erdőtakarításra érkező soproniak. Első látásra fel sem tűnik, hogy mennyi szemét lapul a bokrok, fák tövében, de ha alaposabban körülnéz az ember, máris van miért lehajolni. Esőkabátban, zacskókkal két csoportban indult el szemetet gyűjteni 15-20 soproni. Tovább olvasom