Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Energetikai beruházás a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézetben - fotók

Négyesi Zsolt Főigazgató a projektnyitó előadáson elmondta, régóta vártak már hasonló lehetőségre, hiszen az 50-es években épült intézményhez érdemben azóta nem nyúltak hozzá.

Másfél év előkészítő munka után látványos szakaszába érkezett az a majd félmilliárdos, az Európai Unió támogatásával megvalósuló (KEOP-5.3.0/A/09-2010-0075 számú) projekt, melynek keretében építészeti- és gépészeti felújításon eshet át a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet.

Négyesi Zsolt Főigazgató a projektnyitó előadáson elmondta: régóta vártak már hasonló lehetőségre, hiszen az 50-es években épült intézményhez érdemben azóta nem nyúltak hozzá.

Ez az első, nagy átfogó, nem csak a külsőt érintő, esztétikai felújítás; hiszen a beruházás után komoly rezsicsökkenés várható - fogalmazott.

Galéria képA szanatórium az első betegeit 1956. május 7-én fogadta a kialakított 30 ágyas osztályon. 1957-re készültek el a fejlesztések, és ekkortól 1971-ig 250 ággyal működött. 1971-ben fejeződött be az "Új" szárny építése, és ezzel 110 ággyal bővült az intézmény.

1957-ben átvette a Gyermekszanatórium üzemeltetését is, amely akkor 100 ágyon fogadott szívbeteg gyermekeket. A gyógyintézet egyébként természetes gyógytényezők felhasználásával, korszerű gyógyászati módszerek alkalmazásával részesíti színvonalas ellátásban a szív-és érrendszeri, valamint a neurológiai betegeket. Jelenleg 446 ágyon folyik gyógyító tevékenység.

A pályázat előkészítése 2009 decemberében kezdődött meg, a támogatási szerződést 2011. június 30-án írták alá, majd az elmúlt esztendő decemberében sikerült lezárni a közbeszerzési eljárást- idézte fel az előzményeket Pap Gyula az ENFI Kft ügyvezetője.

A Kft. fő tevékenységei az energetikai beruházások, pályázatírás, műszaki ellenőrzés, mérnöki tanácsadás, energetikai tanúsítványkészítés. Az energiaárak folyamatosan nőnek, ezért egyre nagyobb szükség van ilyen és ehhez hasonló tevékenységekre - emelte ki Pap Gyula.

Hozzátette: a jelenlegi beruházás célja, hogy az épület jellegzetes motívumait megtartva olyan korszerű fejlesztéseket hajtsanak végre, melyekkel csökkentik a közüzemi díjakat.


Galéria kép


A részleteket már Vipler Péter a DAP Kft ügyvezetője ismertette. Mint elmondta, a pályázattal megvalósul a falak 10 cm-es, valamint a padlásfödémek 12-15 cm-es hőszigetelése.

A nyílászárók cseréjén túl új fűtőtesteket, azokra pedig termosztatikus szelepeket szerelnek fel. így finomhangolt, helyiségenkénti szabályozhatóság jön létre.

A tervek szerint a korszerűsítéssel 50 százalékos energia megtakarítást érhetnek el, az épület energetikai besorolása pedig "A" kategóriás lesz, továbbá a felújítással a kibocsátott káros légszennyező anyagok mennyisége jelentősen csökken.

A beruházás befejezése várhatóan 2013.augusztus 30.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni drogterjesztőt fogtak a rendőrök

Egy járműben 400 gramm kábítószert találtak a soproni rendőrök. Egy embert terjesztéssel, hármat… Tovább olvasom