Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Emléktáblát lepleztek le Winkler Oszkár tiszteletére

Sopron - Winkler Oszkár Ybl-díjas soproni építész születésének századik évfordulója alkalmából emléktáblát avatott a Soproni Városszépítő Egyesület és az önkormányzat.

Winkler Oszkár hetvenkét éve, 28 évesen tervezte a nevezetessé vált Frankenburg utca 6. szám alatti tömböt, amelynél a hétvégén emléktábla-avatással egybekötött centenáriumi ünnepséget rendeztek az építész tiszteletére. A lakóépületet egy, az USA-ban megjelent szakkönyv is a modern magyar építészet egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartja számon. Boros László – a városszépítő egyesület építészeti szakbizottságának elnöke – köszöntőjében kiemelte: Rosenstingel Antal ötlete nyomán a városszépítők hagyományosan Szent Mihály napján jelölik meg bronz emléktáblával az arra érdemes, újonnan épült vagy átalakított tömböt. Idén Kubinszky Mihály professzor javaslata alapján nem épület, hanem alkotó kap méltó elismerést az utókortól.

– Az idén 138 éves egyesület szakbizottságait neves soproni személyiségekről nevezi el, az építészetit dr. Winkler Oszkárról – mondta egyebek között a városszépítők elnöke, dr. Józan Tibor, majd Havas András alpolgármester tolmácsolta a külföldön lévő Fodor Tamás polgármester méltató szavait. Mint elhangzott, a Pro Urbe Sopron díjat is kapott Winkler Oszkár az első vidéki építész, aki Ybl-díjban részesült. A város támogatja azokat a törekvéseket, amelyek védetté nyilvánítanák Winkler Oszkár helyi épületeit.

Ezt követően dr. Kubinszky Mihály Ybl-díjas építész, Sopron díszpolgára az építészszövetség és a soproni egyetem nevében tisztelgett Winkler Oszkárnak a magyar modern építészetben betöltött meghatározó szerepe előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve a családokért a korai fejlesztő

Sopron - Tíz évvel ezelőtt szakemberek és szülők összefogásából született meg a soproni korai… Tovább olvasom