Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Emlékszik? Rózsa utcai történetek több felvonásban

A sztorizás folytatódik. Adorján Attila elmeséléséből megtudhatjuk, hogy dr. Bácsi József miként szerzett magának üres asztalt egy étteremben.

Hatósági húsbolt
Biztosan sokan ettek abból a finom pléh oldalasból, olcsó marha-disznó húsokból, amit a Sas téri Hatósági húsboltban lehetett kapni. Most élelmiszerüzletként üzemel, mellette egy kiskocsma. Akkoriban péntekenként már korán reggel sorban álltak a nénik, így anyukám is az olcsó, állítólag kényszer vágású húsokért. Ilyenkor hosszú sor kígyózott már reggel négytől a téren, fel egészen Sanyi bácsi házáig.

Sanyi bácsi a könyvárus

Sanyi bácsi már sokszor téma volt, de azért elmondom, hogyan hallottam az esetet. Ő könyvet árult a Várkerületen és állítólag rengeteg eldugott pénze volt, mégis szegényesen szerényen élt.

Van aki szerint festményekben és más egyéb műkincsekben volt a vagyona. 1990. július 6-án, N. Sándort brutálisan megölték, fejét baltával szétverték. Állítólag valakit elfogtak a rendőrök, aki bevallotta, hogy ott volt a gyilkosságnál, de nem ő követte el. Bizonyíték hiányában a rendőrség tehetetlen volt. Lehetett olyant is hallani, hogy egy félkezű hajléktalant fogadott be ő ölte meg. A háza most is ott áll üresen ,úgy ahogy akkor hagyták. A falán irka-firka, hogy „eladó".

Vörös csillag mozi gránáttal

A Pócza család a mellettünk levő házban lakott, Jenő a legidősebb, Endre a kályhás, Gábor és Katalin. Biztosan sokan emlékeznek a Vörös csillag mozira, ha jól tudom, akkoriban bontották. Jenő arra felé bóklászott, és talált egy gömbölyű vasdarabot, gondolta jó lesz a motorjába alkatrésznek. Haza is vitte és nekiállt fűrészelni.

A soproni Vöröscsillag mozi.
A soproni Vöröscsillag mozi.


Hirtelen besötétedett előtte minden. Mint később megtudta, gránát volt. Szerencsére megúszta, bár egyik szeme majdnem kiment. A szóbeszéd szerint amikor a kórházban felébredt az első szava az volt „mi van a motorommal?"

Miért konganak a Rózsa utcai pincék?

Én a Rózsa utca 5. és 13. alatt laktam. Az ötös szám volt régen a napfényszálló. Gyerek koromban sokáig géppuska nyomokat lehetett rajt látni és mindig ki volt dúcolva. Emlékszik valaki az utcasöprő bácsira, aki ott a földszinten lakott? Most valaki belekezdett a felújításába.
Gosztola bácsiék laktak bent, mi meg velük szemben az udvar másik oldalán Talán így jobban ismerik: ő volt „Csülök" édesapja.

Adorján Attila az akkori legdivatosabb szerelésben.
Adorján Attila az akkori legdivatosabb szerelésben.


Hivatalosak voltunk Csülök lagzijába, ott szerettem meg a paprikás csirkét, azóta sem ettem olyan finomat. Onnan költöztünk át a 13 alá. Ott már voltak érdekes dolgok. A kapuszín gerendáján egy régi cirádás kardot talált az első lakó. Ezután az egész ház lázas kutatásba fogott, de sajnos nem találtunk semmit. Kongott a pince, leakartunk ásni, de valahogy mindig elmaradt.

Állítólag a pince alatt volt/van még egy nagyon régi pince. Ez elképzelhető, ugyanis a Bécsi utcában az egyik osztálytársam leásott a kongó pincéjükbe és valóban volt alatta még egy. Talált betonhordókat aminek az alján kocsonyás valami volt. Áthívott és megmutatta. Bátor gyerekekként meg is kóstoltuk, akkor éltük meg életünk első másnaposságát, ugyanis kocsonya bor volt. Hátul az udvarukban volt egy alagút ami pár méter után be volt omolva.

Figaró

Emlékszik valaki még a Bácsi családra a Rózsa utca 8-ból? Figaró, talán így jobban ismerik. Az egykori jobb reményű bokszoló, aki állítólag a seregben majdnem minden meccsét kiütéssel nyerte meg. Téglagyári munkásként meló után sűrűn eljárogatott az kiskocsmákba, (minden este). Gyönyörűen kiöltözött, öltöny nyakkendő és ahogy a maligán fok növekedett a szervezetében úgy arányosan növekedett a rangja is és mindenkinek dr. Bácsi Józsefként mutatkozott be. Volt egy eset, aminek szemtanúja -szenvedő alanya voltam, mert vele mentem. A Gulyásba nem volt külön asztal, így hát egy párhoz odament és illedelmesen megkérdezte „kedves hölgyem, uram engedjék meg ,hogy bemutatkozzam Dr Bácsi József vagyok, meg tetszenek engedni, hogy ideüljünk?"

Megengedték, vesztükre. Ahogy fogyott a korsó sör Figaró bácsi egyre laposabbakat pislogott. Nézte őket egyiket a másik után, egyszer csak megszólalt.

- Mondja uram, hol szedte össze ezt a k. ronda nőt?
Na mondanom sem kell, mindjárt lett üres asztalunk. Nem tudom igaz-e, de az udvarukból vezetett egy alagút a Sas téri kúthoz. Elődeink itt menekültek és mentették értékeiket az ellenség elöl. Tudnák önök hova kell menekülni, ha véletlen bombáznák Sopront? Elárulom a Rózsa utca 12-be, ott a pinceszint alatt van még egy pince, egy úgynevezett légópince.

Gyerekkorunkban ott játszottunk, bújócskáztunk. Nincs semmi bent, csak pár jó nagy üres terem. Jó volt ott gyereknek lenni, még az utcán is lehetett focizni, senki sem bántott minket.

Látta már valaki megáradni azt a pici kis Ikvát? A sarkon a Rózsa utca 1. falán van egy jelzés, érdemes megnézni, hogy meddig ért. Úszott ott minden, volt, hogy disznókat is hozott a sodrás. A sarki kisbolt (most Oroszlán kocsma) derékig állt a vízben.

Ikva áradása a Rózsa utcánál.
Ikva áradása a Rózsa utcánál.


Még a 6. számú ház is úszott. Arra gondolom sokan emlékeznek, hogy mindig más színe volt az Ikvának. Reggel sárga délután zöld este piros. A pamutipar miatt.

Megvettük az első tévénket, egy Oriont. Micsoda csoda masina volt. Jöttek is páran hozzánk tévézni és nem csak mese ,de valóban hozták a kis sámlijukat.

Később valaki kitalálta, hogy tegyünk elé színes műanyag fóliát és színesebb lesz a kép. Úgyhogy színes tévénk lett, egyik nap piros, a másik nap sárga, a következőn pedig zöld.

Na, és a rádió amire minden reggel ébredtem "Siemens", igazi hatalmas pislogó macska szemekkel. Az volt ám a „csudaidő", kár, hogy elmúlt.

A történetet elmesélte: Adorján Attila.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. 1x2=? 2012. augusztus 01. 17:41
  „ruig
  Várjuk a további érdekes sztorikat!!
  Talán, ha 20 év után küldöd akkor kevesebben vagyunk ez oldalon.”
 • 41. 1x2=? 2012. július 31. 18:10
  „rozsautcai
  Köszi az INFOT!”
 • 40. rozsautcai 2012. július 31. 12:31
  „"1x2=? "Irj a szovetsegesek@freemail.hu ra. Ott vár "soproni "”
 • 39. rozsautcai 2012. július 31. 12:16
  „"38. 1x2=?"Megnézem mi van az oldallal.”
 • 38. 1x2=? 2012. július 30. 18:02
  „37
  Sajnos nemtudok bejelentkezni a "szövetségesek" oldalára.
  Jönnek a meghivó levelek a mailemen,de tovább nemtudom kinyitni az oldalt. Mit javasoltok? Csak 1et NE! Tüztoronyt "megmászni".
  Üdv: Mindenkinek”
 • 37. rozsautcai 2012. július 29. 19:22
  „"36. ruig "Öreg harcos barátom ,ne vedd a szivedre ,már engem is moderáltak jó párszor.Te csak mesélj és ne törödj semmivel.2 Nyugodt :"ruhig
  mildes
  ruhige
  gesetzt
  friedvoll
  friedliches
  seelenruhig
  Friedlichkeit"Ez mind a Te nevedet jelenti,akkor meg mért mérgelödsz?”
 • 36. ruig 2012. július 29. 12:14
  „Jó Napot Kívánok! Sokat gondolkodtam,hogy írjak továbbra is Soproni jó kis sztorikat.Írtam egy kis humoros hozzászólást az oldalon található "Pénzt szednek az Ágfalvi úton"c. cikkhez,"modderátór pedig nem jelentette meg.
  Kívánok mindenkinek nagyon sok szépet és jót,örömvolt kedves emlékeket felidézni megismerni még több színes történetet és kellemes embereket. :ruig”
 • 35. rozsautcai 2012. július 28. 21:38
  „Ruig ,gratulálok jól megoldottad a "házfeladatod".Akkor Ö volt a másik aki nyiltan ellenállt a rendszernek,párban Csiszár úrral.Le a kalappal elöttük.”
 • 34. ruig 2012. július 28. 18:49
  „A Pali bácsi teljes neve:Mocsári Unger Pál.A nyolcvanas évek elején egy soproni festőművésznő készített róla egy portrét. A festőművésznő szerette volna egyik kiállításán bemutatni a képet.A kulturális élet helyi irányítója azonban titokban elgáncsolta a dolgot.A portrét készítő a tárlat őrétől tudta meg,hogy mi a probléma a képpel.Kiderült,hogy a mocsári úr valamikor 1947-ben tett egy olyan kijelentést,"akkor vágatja le a szakállát,ha kimentek az Oroszok".Így a
  művészi alkotás csak a rendszerváltás után került a nagyközönség elé egy kiállítás keretében.”
 • 33. fmarcsika 2012. július 28. 11:02
  „Nem is számítottam rá .hogy ilyen hamar jön a következő cikk ,a régi Soproni megtörtént dolgokról.
  Mosolyogva olvastam megint,a régi emlékeket.
  Nagyot nevettem a Figaró pislogós asztalszerzős esetén.
  Várom a folytatást.
  Üdv .Zalából”
 • 32. igazember 2012. július 27. 20:35
  „"30. 1x2=? " Szerintem jól mondod ,az volt a Pum bolt ,a Hangya meg a Szinház utcában volt.Jó kis boltok voltak ezek,de a mai hipermarket-es világban sajnos már nem élnek meg.Épp tegnap beszéltem egy kis bolti eladónövel és panaszkodik,hogy nem tudja meddig lesz munkája.Nem tudják felvenni a versenyt sem árban,sem kinálatban.Pedig ott sokszor kapni házi dolgokat,pl.illatos magyar paprikát,paradicsom izü paradicsomot(!)mert a Tescósnak se ize ,se illata(se büze).”
 • 31. csonti0913 2012. július 27. 18:47
  „Ja a Bedics Ernőék megvannak az emlékben.Az állandóan a kertjében volt!A Marton néni szerintem korábbi ő nincs meg nekem!Az átjáróházból még a Légrádiékat ismertem!”
 • 30. 1x2=? 2012. július 27. 18:44
  „Sziasztok!
  19
  A Pum bolt nem a Mezö utca "sarkán" volt?
  21
  Ráresznére emlékszem 1 fogamat huzott, de az ölembe ülve. Fia "meghuzott" a vizsgán (auto). Danó Gabi volt az oktatóm. Ismeritek?”
 • 29. rozsautcai 2012. július 27. 10:05
  „Andorral együtt jártam suliba.Böröndi éva ?Hm.. a neve nagyon ismerös,viszont a Piroskáékat jól ismertem.12 szelet rántotthús,ez jó.én igy voltam a Tóni bácsival a gambrinuszban,ha bementem,már játszotta is a "ne hagyd el..."A napokban találkoztam vele ,hál.Isten jól van.Övék a halbolt a Pacsirta utcában.Nagyon rendes ember,Ö az a kivétel aki erösiti a szabályt.Na és a Marton néni az 5 böl ?Mindig ki volt adva a háza,igazi úrnö volt.Bedicsék az átjáróházból?”
 • 28. csonti0913 2012. július 27. 09:35
  „Nem igazán ugrik be a nő,bár lehet ez azelőtt volt hogy odaköltöztem volna a Szélmalom utcába. 1989-1999 között laktam ott.De a történet rémlik és szerintem onnan hogy a Sanyi bácsi mesélte. Én abban a tíz évben a 11 alatt laktam. De az a tíz év felejthetetlen volt és szerettem ott lakni,szerettem a környéket és tényleg sok barátot szereztem ott akik közül már sokan eltávoztak sajnos.Most hogy a zeneiskola ott van már közel sem olyan nyugis a környék! De akkor Te is emlékszel a Szélmalom 8 -ból a Böröndy Évára. Istenem mit megittunk együtt vele! Na meg a Krisztus és a Maja csodapáros! Sőt óvódába együtt jártam a Piroska Gáborral és sokszor óvóda után odacsavarogtam! Na meg a bátyja a Józsi sem volt egy semmi polgár!Aztán még sorolni lehet a környék "celebjeit"! Johannes Jenő bácsi meg a fia az Andor,aki az Alpesin zenélt mikor ott dolgoztam! És a másik nagy cigányzenészre emlékeztek? A Danis Jani bácsira? Ha meglátott és nála volt a hegedűje mindíg elkezdte nekem húzni a Fradi indulót! Még a Hubertusban lakodalomban megkérdezték tőle mit iszik a zenekar? És mivel kajával nem kínálták őket azt válaszolta hogy : 12 szelet rántotthúst kezitcsókolom!
  De olyan is volt mikor semmivel sem kínálták a zenészeket, erre odament a vőlegényhez,a fülébe hegedült és odasúgta - Gyere be a söntésbe igyunk valamit! Én fizetem! kapcsoltak és volt utána kaja pia a zenekarnak!”
 • 27. rozsautcai 2012. július 27. 08:28
  „Sanyi bácsi a szomszédom volt,"csonti0913 Te biztosan emlékszel a szerelmére a Szivire,egy szöke nö volt.Legombolt az öregtöl egy csomó pénzt ,rendörségi ügy lett ,de Sanyi bácsi visszavonta a feljelentést,viszont igy is börtönbe került a nö.Gondolom mástól is kicsalt pénzt.Biztosan emlékszel Kiskunra,vele kevert a nö az öreg nem tudott róla.Közvetlen szomszédom volt a Szélmalom 15 -ben.Sokszor esténként átszürödött hak/egyre hangosabb sirás "szivikém ,mért hagytál el".Sokat sirt miatta Sanyi bácsi,pedig egy szélhámos volt a nyanya.Sanyi bácsi egy igazi örökmozgó volt ,mindig tett vett valamit.”
 • 26. Sherlockholmes1 2012. július 27. 07:56
  „Jó lehetett az a rendörös sztori a cetlikkel.,de jogos,mert palira akarták venni.Emlékszik még valaki a Csiszárra? Állitólag akkora marha volt,hogy a saját apját is megbüntette.Na és a segédrendör provokátorra aki a Lackner utcában lakott?Ha nem a rendörség oldalán állt volna,akkor a város leghirhedtebb fenegyereke lett volna,nagyon kötözködö volt.Sokan miatta vesztették el az állásukat,hatalmas közutálatnak örvendett.Egyszer láttam törött kézzel kijönni a pléh bódéból,még akkor is ütötte a másik kezét és kiabálta ,hogy elkapom .”
 • 25. fulopke 2012. július 27. 07:54
  „Soproni. Az öreg Mocsári a Bécsi úton lakott. De az uszoda utca felől is volt bejáratuk, ott volt az istálló.”
 • 24. csonti0913 2012. július 27. 07:43
  „Igen! Voltak jellegzetes figurái a városnak!Mocsári bácsi,igen az ősz fehér de sokszor inkább sárga szakállával. Az Uszoda utcai oviba jártam sokszor láttam.Czimber doki párszor volt hozzá szerencsém,mivel vasútas gyerek voltam és ő volt a GySEV sebésze is.Aztán most eszembe jutott Patyi néni az iskolaorvos.(1 évben egyszer volt a suliban vizsgálat ,tuti akkor mentem lyukas zokniban vagy stoppolt zokniban) Ha a Vörös Kakasban bunyó volt,sokszor az volt a megoldás hogy az ajtót rájuk zárni és kihívni a hatóságot.Igaz sokszor mire kiértek már ölelkeztek az erős emberek! 23.ruig! Ez jó ezt nem hallottam de jó lehetett! Akkoriban azért még volt tekintélye az egyenruhának! Volt hogy engem is megbüntettek 100 Ft-ra de másnap kerestem ismerős rendőrt aki visszavásárolta a cetliket 50 Ft-ért éa a végén ő is keresett egy 50-est meg nekem is feleződött a büntetésem.
  Holpá Sanyi bácsi? Mindenki szerette főleg mikor nyugdíjat kapott mert aznap mindenki az ő vendége volt a kocsmában.Egy idő után megtiltottam mindenkinek hogy elfogadja az öregtől mert képes lett volna 1 nap elverni a pénzét!”
 • 23. ruig 2012. július 27. 06:20
  „Sopron első németül jól beszélő rendőre Brennbergi származású Milchram Franzi volt.A focista Milchram édesapja.
  Valamikor a hatvanas évek végén,vagy a hetvenes évek elején a Pannónia Szálló előtt ~"gyalogosan"~ figyelte a forgalmat.
  A zebra az Omnia Pressó előtt volt,de a nép a nagy ÁBC és a mostani Korona Patika között szelte át az utat.Tilós volt!
  Három fiatal,később kiderült egyetemisták,szabálytalanul átmentek a Pannónia oldalára.Franzi magáhóz intette a fiatalokat,azok meglepődve közelítették meg a közeget,közben járt az agyuk miként magyarázzák ki magukat a
  büntiből.Odaérve a rendőrhöz az egyik srác hangosan gutten tag köszönéssel és was ist gyér, (illetve az összes német tudása ennyi volt ) kísérlettel akarta hülyére venni a hatóság jeles emberét.Milchram őrmester németül viszonozta a köszönést és tovább magyarázta Goethe nyelvén milyen szabálytalanságot követtek el.Na ekkor jött rá a fiú ,valamit nagyon elbaltázott,de a járdán már szépszámú tömeg várta a fejleményeket.Megszólal az egyetemünk büszkesége,ne haragudjon nem tudok németül.Semmi baj mondta közölte a rendőre és elővette a "blokkot"amit a büntinél alkalmaztak,ha jól emlékszem tíz forint értékű leszabható cetlikből állt.Ahivatalos intézkedés folytatása "tíz forint mert át jöttek tiltott helyen"."Tíz forint mert én itt álltam".További tíz forint mert átakart vágni és húsz forint a nyelvlecke az az őtven forint és közben szabta ki a tízforintos cetliket a tömeg akkora röhögésben csapott,hogy ki szaladtak a pincérek a Pannóniából,mi az a nagy vidámság.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízforrás Fesztivál - 100 Folk Celsius

100 fokon zárt a Tízforrás. Jövőre tizedszer, ugyanitt, ugyanígy. Tovább olvasom