Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Emlékszik az elefántormányos Sopkerre?

Szubjektív múltidézésre invitáljuk önöket: mire emlékeznek az 1990-es évek soproni történéseiből. Mi is meglepődünk, amikor ez került szóba.

A minap került a kezembe a Soproni Címtár 1992-93 című információs kiadvány. A könyvet fellapozva érdekes emlékek kerültek elő a rendszerváltás utáni első évekből. Mintha tegnap lett volna. Tele vágyakozással, hogy majd aztán mi, amikor felnőttek leszünk, megváltjuk ám a világot. Azóta idestova húsz év telt el.

A bankok
"Nálunk a jó pénz sosem vész el" - hirdette magát az Agrobank Rt. soproni területi fiókja. Most már csak az emlékezetünkben létezik a bank. Volt reklámja még a macis pénzintézetnek, a Posta Banknak is. 

A Shell benzinkút pedig így hirdette magát: Shop hetente hétszer. Vajh, akkor még nem volt sem nagy bevásárlóközpont, s ennyi üzemanyagtöltő állomás mint manapság. Mégis jutott benzin a Trabantba, Warturgba.

Gazdasági Munkaközösségek és kisiparosok
Az információs könyvben többször is találkozhatunk a Gmk. rövidítéssel. A PLANTA Gmk. például kertépítéssel, az Autó-Fitt Gmk. pedig egyebek mellett géptervezéssel, készítéssel, valamint javítással foglalkozott.

Az egyházasfalui Rozmán János kisiparos asztalosmunkákat, Bodó Ernőné és Edlinger Jánosné pedig gépi- és kézi hímzést is vállalt.

Már akkor, 1992-ben működött a Bakler és Triton, a Fény-Szoft Számítástechnika, az S-comp Kft. valamint a PG Color.

Iskolák, egyetemek
A mai Nyugat-magyarországi Egyetemet akkor még Erdészeti és Faipari Egyetemnek hívták, a Handler-szakközépiskolát pedig 403-as Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolának. Ma már nem fogad diákokat a József Attila Postaforg. és Kereskedelmi Szakközép és Szakmunkásképző Intézet, miként a csupán GT-nek emlegetett Kemlepen Farkas Gépipari Szakközépiskola sem.

SOFA, ruhagyár, gépgyár, Sopker
Az egykoron szebb napokat megélt és nagy reményű cég a SOFA Rt. is reklámozta magát. A Terv utcai cég ma már nem gyárt sem hőszigetelt ablakokat, erkélyajtókat, fokozott hőszigetelésű bejárati ajtókat. Pedig annak idején hány és hány család megélhetését biztosította a SOFA, no meg a Gmk-ban készített nyílászárók.

A Soproni Ruhagyár 2 évtizeddel ezelőtt 1,2 millió darab női és gyermek könnyű felső konfekciót gyártott évente. A Ringa Húsipari vállalatra pedig ma már szinte semmi sem emlékeztet.

A Peresztegi Mezőgazdasági Gépgyár egyebek mellett IFA, Kamaz, Nysa-zuk, UAZ, Barkas, Dacia, Robur, Soka típusokhoz gyártott kuplungtárcsákat.

Emlékeznek még önök az elefántormányos Sopkerre? Vagy a várkerületi Csemege -Julius Meinl áruházra?

Önnek milyen emlékei vannak az 1990-es évek elejéről Sopronnal kapcsolatban?

Írja meg itt a fórumban, vagy küldje el az online@nyugatmagyar.hu címre. A beérkezett múltidéző írásokat közzétesszük.

Olvasóink írták

 • 9. justitiácska 2011. március 31. 21:16
  „Sotex-Afit-tügyár-fésüs-elzet,(az igazi)-téglagyär.forfa-na és volt egy frankó husgyárunk is,mär mind a multé.Lehet,hogy mi akik emlékszünk rä már megöregedtünk....A smauzerba,annak idején 6,60-ért ettünk kisadag pacalpörköltet,ugyanennyi volt a gulyásba a zónagulyás .emlékszik még valaki rá????Az volt a mi idönk,fiatalok voltunk.de szép is volt.”
 • 8. öröksoproni 2011. március 30. 14:31
  „6. látó
  tökéletesen egyetértek. Ahelyett, hogy új piacokat kerestek volna, inkább gombokért eladtak mindent. Pamut, Elzett, Cérnagyár, öntöde, téglagyár, tűgyár, vágóhíd, húsüzem - ugyan, minek? Inkább legyenek új bevásárlóközpontok, szellemtanyák. Kérdem én, minek ennyi áruház, mikor a 3/4 város Ausztriában vásárol be?”
 • 7. ÁrtatlanBárányka 2011. március 29. 20:26
  „Márkás üveg a Jerevánon?”
 • 6. látó 2011. március 29. 17:00
  „A városnak volt ipara, volt vagyona, és voltak perspektívái...ehhez képest 2011-ben mi maradt ebből?
  Van, csúcs adósság közel 20 Mrd (bizony nem 17), nem reprezentációs célt szolgáló vagyon semmi, egy iszonyatos szerkezetű működés, ami most a fűnyíróelv miatt már látványos romlást fog mutatni, és igen el lehet menni Ausztriába..na kb. ennyi!
  Gratulálok az utódpártoknak, igen megcsinálták!”
 • 5. Nanu 2011. március 29. 13:10
  „Egész hétvégéd ráment erre a cikkre igaz ? :)”
 • 4. Nanu 2011. március 29. 13:09
  „Nem erőltette meg magát a cikkíró :) még lenne pár azért.. de inkább küldjük be mi.. a nagy ló...t :)”
 • 3. IkvaHírLACEE 2011. március 29. 11:41
  „Végfordulaton még megvan az elefánt, az S-Market épületén, igaz, már tesco dizájnnal...”
 • 2. ooooo 2011. március 29. 10:05
  „EUROSHOP... az elsők közt volt non-stop, és ott volt a nagy reményű DITTI üzletház is. :)”
 • 1. csery 2011. március 29. 07:48
  „MARGARÉTA...., Milyen nagynak és modernnektűnt akkoriban, az volt az első élelmiszerbolt, ami nem ABC, vagy Közért volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázötven év tévedése, avagy hol is van az eszterházi pálmaház?

A fraknói levéltárban előkerültek olyan tizenkilencedik századi rajzok, amelyek az eszterházai… Tovább olvasom