Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Emléknap Balfon: megsemmisítés munkával

A rendezvényen a jelenlévők a tömegsírnál a temető dombon, majd a falu közepén az embermentők emlékkövénél, végül a helyi kitelepítettek emlékművénél koszorúztak és emlékeztek.

Simon István az eseményen elmondta: a jelenlévők emlékezni és tanulni jöttek össze, olyan időkre, amelyeket nem szabad elfelejteni. A köszöntő után „A magyar kultúra veszteségei" című diákpályázat díjátadója következett. Sopron város különdíját dr. Simon István alpolgármester adta át Szinai Krisztina Zsófiának, a Széchenyi István Gimnázium tanulójának.

A délutáni programban történeti és pedagógiai témájú előadások hangoztak el osztrák előadók részvételével, végül elismerő okleveleket adnak át osztrák embermentőknek.

Az eseményről készült fotók itt érhetők el >>

Korábban:

A második világégés során 1944. december 4. és 1945. március 31. között Balfon az SS felügyeletével létesítették a soproni vidék egyik legnagyobb erődítő munkatáborát azzal a céllal, hogy az ide hurcolt zsidó és keresztény kényszermunkásokkal, munkaszolgálatosokkal és más foglyokkal felépítsék az akkori német–magyar határvidéken a Südostwall (Délkeleti Fal) erődrendszert – tudtuk meg a soproni kötődésű dr. Szita Szabolcstól, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójától.

– A téli kényszermunka idején Balfon és a környező településeken közel nyolcezer munkaszolgálatos, nő és férfi halt bele a brutális hajszába, a betegségekbe, vagy esett áldozatul az SS kivégző osztagainak. A magyar szellemi élet olyan nagyjai is ott vesztek oda, mint például Szerb Antal író, Halász Gábor, a Magyar Irodalomtudományi Társaság egyik alapító tagja, vagy Sárközi György, költő, író, műfordító.

Az emlékünnepségen szombaton délelőtt 10-től a Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhelyen a temető dombon lévő tömegsírnál, majd a falu közepén az embermentők emlékkövénél, végül a helyi kitelepítettek emlékművénél koszorúzást tartanak. Ezt követően a művelődési házban egész napos magyar-osztrák programmal adóznak az áldozatok emléke előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókon a soproni Tűztorony rézfedésének változása

Korábbi cikkünkben olyan kérdésekre kerestük a választ, amelyek leginkább foglalkoztatják a… Tovább olvasom