Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Emlékmű a német kitelepítettek tiszteletére

Széles körű civil összefogással és minisztériumi támogatással emlékművet hoztak létre Sopronban az 1946-ban kitelepített német nemzetiségiek tiszteletére, amelyet a hétvégén avattak fel.


- Tanár apám, Preidl Mihály és akkoriban Sopronban "Pacsirtának" becézett énekesnő édesanyám, Leitner Lujza is részese volt az 1946-os kitelepítésnek, amely mintegy hétezer soproni németet érintett. Ők végül is Heilbronnban telepedtek le. Sokat meséltek nekünk, gyerekeknek az akkori meghurcolásukról és a kezdeti nehézségekről. Porig rombolt, tönkrevert országban kellett újrakezdeniük a nulláról, de megállták a helyüket. Apám iskolaigazgató lett, anyám a háztartást vezette.
"Sopronból csak a fejünket vittük magunkkal", mondogatták gyakran. Amikor először látogattunk haza, 1962-ben, szüleim elsírták magukat. Imádták Sopront - mondta a Konstanzból érkezett Luise Mitsch.

A németországi tanárnő a kezdetektől fogva nagy lelkesedéssel támogatta a Sopron és Környéke Német Kultúrklub, illetve a soproni német önkormányzat emlékmű-állítási tervét.

Nemcsak németországi támogatókat keresett fel az ügy érdekében, hanem pár éve Sopronban jótékonysági hangversenyt is rendezett leánya, Katharina Mitsch fuvolaművész közreműködésével. (Katharina Mitsch ezúttal Bálint János Liszt-díjas fuvolaművésszel és Gábor József zongoraművésszel adott ünnepi hangversenyt az evangélikus templomban.)

Felavatták az emlékművet


Az emlékműavatásra sokan érkeztek Németországból, közte Claus Brechter, Bad Wimpfen polgármestere és felesége. Burgenlandi és bécsi német egyesületek is nagyszámban képviseltették magukat. (Kutas László alkotásán a felirat: "Alámerül, de el nem süllyed" - e lackneri gondolattal búcsúztatta a kitelepítetteket az akkori evangélikus lelkész.) Az emlékművet Krisch Magdolna, a német kultúrklub elnöke és Fodor Tamás, Sopron polgármestere leplezte le.

Avatóbeszédében Sopron első embere hangsúlyozta: a történelemben soha többé nem szabad megismétlődnie annak a gyalázatnak, hogy földönfutóvá tegyenek szorgalmas, derék és ártatlan embereket. Hasonló szellemben szólt Sándor Péter, a Rotary Club Sopron soros elnöke, amely klub támogatta a kitelepítési emlékmű létrejöttét. A németek kitelepítésének emlékművét Gabnai Sándor evangélikus esperes és Horváth Imre városplébános áldotta meg.

Helyi német életképek
Életképek a soproni németség történetéből címmel - Krisch Magdolna, a Sopron és Környéke Német Kultúrklub elnöke, Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke és dr. Krisch András levéltáros ajánlásával - kiállítás nyílt az Orsolya téri Lábasházban. A tárlat június közepéig tekinthető meg.

Olvasóink írták

 • 18. Paragulis 2010. május 18. 14:20
  „Csetneky!
  Tudod az sem volt semmi,hogy a szoba egyik sarkában a mi cuccunk a másikba pedig azé akit kiköltöztettek.
  Szegény anyámnak az volt az egyetlen öröme,hogy volt cserépkályha a szobába mert még kályhát sem lehetett elhozni "hazulról".”
 • 17. FREDDY/S 2010. május 18. 09:49
  „Édesanyámék fél órát késtek Nagymamám már nem volt otthon, és a szülői házból a saját holmiját se hozhatták ki mert már betelepedtek az értékes holmikra, Édesanyámék meg mehettek vissza az albérletbe. A gazemberség 1946-ban itt kezdődött. Mikor Nagymamámat először láthattam, akkor kívülről megtekintette a házát, mire a bentlakók a rendőrséget hívták, szégyen, hogy ilyen személyek jutottak mások tulajdonához, melyét nekik nem kellett megdolgozni, de "jogosan" tönkretehették, nemde...”
 • 16. Csetneky 2010. május 18. 08:45
  „14. Paragulis

  Őket természetesen nem. De nehogy azt hidd, hogy csak ők kaptak. Az igazi értékes ingatlanoknak őket a közelébe sem engedték. Azokat az elvtársak kapták.”
 • 15. Paragulis 2010. május 18. 07:48
  „14!
  helyesebben remélem elvtársaknak=remélem nem elvtársaknak”
 • 14. Paragulis 2010. május 18. 07:44
  „Csetneky!
  És azok a felvidékiek akiket a kitelepítettek üres lakásait kapták meg az esetekben sokszorosan többet érő ingatlanjai helyett azokat remélem elvtársaknak nevezed.
  Szíveseben maradtam volna a régi ingatlanunkba,de mivel nem mondott le Apám a magyar állampolgárságról kaptunk egy marhavagont és egy címet.
  Ezért idegenkedem a kettős állampolgárság bevezetésétől,mert aki annó ragaszkodott hozzá azt lapátra tették. Akik pedig behódoltak azoknak most adjuk meg a Magyar állampolgárságot?”
 • 13. FREDDY/S 2010. május 18. 03:46
  „Az emberi méltóságot és az alapvető emberi jogot is tiszteletbe kellene tartani ahhoz, hogy ismét a régi patinája a városnak felcsillanjon, nemde...”
 • 12. FREDDY/S 2010. május 18. 03:43
  „Majd ha tisztességes német önkormányzata lesz a városnak, és a visszaélőket megbüntették, lesz értelme ismét visszatérni a régi szokásokhoz, de álszent csalókkal ez lehetetlen, nemde...”
 • 11. ödenbürger 2010. május 17. 22:12
  „sopron szegényebb, üresebb, unalmasabb lett a soproni németek nélkül.
  védjük meg, ami még maradt belölük. ne hagyjuk kihalni a buschenschankokat, a poncichter-ételeket, teremtssük meg egy soproni német múzeumot és beszélünk megint több németet, hogy talán egyszer úgyanúgy lesz mint régen...”
 • 10. ödenbürger 2010. május 17. 22:12
  „sopron szegényebb, üresebb, unalmasabb lett a soproni németek nélkül.
  védjük meg, ami még maradt belölük. ne hagyjuk kihalni a buschenschankokat, a poncichter-ételeket, teremtssük meg egy soproni német múzeumot és beszélünk megint több németet, hogy talán egyszer úgyanúgy lesz mint régen...”
 • 9. Csetneky 2010. május 17. 21:07
  „Vajon azok az elvtársak, akik annak idején ingyen beleültek a kitelepítettek vagyonába, ott voltak az emléktábla avatáson?”
 • 8. meir 2010. május 17. 20:33
  „7-es!!
  hat igen!!!!
  ugye a Benes dekretumok,amivel a Magyar allam Magyarokra cserelte,a szlovakajku lakosait!!!
  -mindossze elfeledve azt,hogy azok a szlovakajku Magyar allamplogarok,mar teremtettek egy egisztenciat maguknak evszazadok ota ott,es Magyarnak vallottak magukat!!”
 • 7. SZILAJ 2010. május 17. 19:36
  „Szégyen-gyalázat volt a kitelepítés, én mint magyar szégyenkezem miatta a mai napig is.”
 • 6. Paragulis 2010. május 17. 16:28
  „A felvidéki kitelepítettekről mikor fognak megemlékezni.
  Az is olyan volt mint a német ajkuak soproni kitelepítése.”
 • 5. meir 2010. május 17. 14:48
  „-es tessek mondani az 1946(!!!)os Soproni-(es kornyeki)-Pogrom aldozatainak-(eppen mint a Kunmadarasi)-mikor lesz emlekmuve??”
 • 4. FREDDY/S 2010. május 17. 13:47
  „64 évvel ezelőtt az alapvető emberi jog és az emberi méltóság jelentősen sérült, melyet soha soha soha nem lehet elfelejteni, sajnos napjainkban is jelentkeznek hasonló esetek, melyre a médiának jobban oda kellene figyelni, hogy a fájdalom elviselhető legyen, mert a tettesek egyszer majd megbűnhődnek, nemde...”
 • 3. gulyas 2010. május 16. 20:35
  „Igen. Vannak olyan események, amik "régen" történtek, de elfelejteni nem szabad, mert következményei máig és a jövőben is hatnak. A baj az, hogy aki itt a Kárpát-medencében született és tanult meg gondolkozni az, megtanult félni is. Félni, nehogy emlékezzen, mert az fáj.”
 • 2. dürer 2010. május 16. 19:40
  „"Kitelepítés" egy kicsit szégyenlös, szépitett kifejezés. Német nyelvterületen és a német szakirodalmomban nem "kitelepítés"röl hanem ki/elüzésröl (vertrieben) van szó.”
 • 1. FREDDY/S 2010. május 16. 17:14
  „Álszent személyekkel a kitelepítésről megemlékezni nem lehet, főleg akkor amikor az emlékművet adományból készítették, mert a soproni német nemzetiségieknek biztosított támogatást értelmetlenül elherdálták, pedig az állami támogatás a soproni német nemzetiségieket illeti és nem egy idegent. Van olyan fájdalom, amit soha nem lehet elfelejteni azoknak akik azt végigélték, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogosok balesete Sopronban - súlyos sérülttel

Szinte egy időben két gyalogos is balesetet szenvedett Sopronban szombaton késő este. Egyikőjük… Tovább olvasom