Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Emlékkövet avattak Ritzingen

A Vasfüggöny áldozataira emlékeztető műemléket avattak Ritzingen szombaton délelőtt.

A vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulója jegyében emlékkövet állítottak a Hermes-Ritzing határponton. Az ünnepi eseményen Ritzing polgármestere, Walter Roisz köszöntőt, Varga Gyula, Brennbergbánya önkormányzati képviselője pedig emlékező beszédet mondott. Mindketten méltatták a 20 éve leomlott Vasfüggöny áldozatait. Walter Roisz beszédében felhívta a figyelmet a két település közös történelmére, a bányászmúltra.

Galéria! (Fotók: Magasi Dávid)


"Máig sem tudni, hány emberéletet követelt a Vasfüggöny" - fogalmazott Varga Gyula, aki azt is hozzátette, "eddig egyetlen olyan válaszfalat sem tudtak erőszakkal építeni a történelem során, mely előbb-utóbb le nem omlott volna".

Olvasóink írták

 • 12. lenk 2009. november 17. 17:22
  „10-re
  A vitriol azonos a sósavval, a link nem azonos lenk-el. Amit ezen túl írsz is ennyire stimmel. Sebaj. A dolog amúgy is lényegtelen, részemről itt a vége, -fuss el véle!”
 • 11. miro132 2009. november 17. 09:18
  „Miert nem magyarul irjak a telepulesnevet ? Récény magyarul tisztelt kisalfold

  -m”
 • 10. vitriol2 2009. november 17. 05:54
  „9-es után szabadon: "link"!!! én nem arrol irtam, hogy mi is a "tartalma" a vasfüggöny szonak, hanem azt, hogy a "tisztelt" ünnepi beszélő tán érdeklödhetett volna a számokrol is. és te is nagyon jol tudod , hogy csak egy KINAI NAGYFAL létezik, mig én a válaszfalakorol irtam, mely egyike, a legnagyobb még ma is létezik. és mig a kinai funkcioja a befelé addig a miénk a kifelé irányulo "vándorlást" probálta akadályozni.”
 • 9. lenk 2009. november 16. 22:30
  „Kedves sósav2! A "Vasfüggöny" áldozatai megnevezés egyértelmű. A vasfüggöny áldozatait érthetjük alatta, helytől és időtől függetlenül. Mint elég közérthetően fogalmaztam, a Kínai Nagy Fal már nem az építéskori funciójában áll már. Mellesleg nem is tudtam, hogy nálunk is van Kínai Nagy Fal, mely a kifelé irányuló vándorlást volt hivatott megakadályozni.
  SAmu! Vikinek megelőlegezzük az öregasszonyságot, reméljük, nagyon-nagyon öregasszony lesz. Isten éltesse nagyon sokáig!”
 • 8. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 16. 21:27
  „vonLichthofen: Tokeletesen igazad van. Az ujonnan felhuzott falakkal kellene foglalkozni mint pl azzal a 700km-esel amit Izrael epit palesztin foldon.
  Mar kezd nevetseges lenni a sok emlekmu. A szerencsetlen aldozatoknak mar ugyis mindegy. Van mas gond is.”
 • 7. vitriol2 2009. november 16. 05:55
  „"3"-ra:
  - az emlékmüvet egy adott földrajzi környezetben avatták, tehát elsősorban az adott föld.környzetben történt eseményekre utal, tehát ha egy brennbergi képviselő tart "emlékbeszédet" legalább a saját "környezetéből" érdeklödhetett volna.
  és tudod a Kinai "nagyfal" is a népek közti elválasztásra épült, csak ott a befelé irányuló "vándorlást" mig nálunk a "kifelé" irányulót probálta megakadályozni”
 • 6. ggg 2009. november 15. 18:48
  „récény...”
 • 5. vonLichthofen 2009. november 15. 16:04
  „AS Képviselő ur felhozhatott volna néhány konkrét /nem viccként használom a concret szót/ és mai példát a mesterségesen fölállított beton /concret/ és szellemi válaszfalakra amelyek millókat választanak el a normális mindennapi élettől.”
 • 4. SAmu 2009. november 15. 14:29
  „Lenk 3.-nak, az utolsó mondatára: elfogadom, ha - ugyanúgy mgelőlegezvén a kort - Vikit már most öregasszonynak nevezhetem. Minthogy "előbb-utóbb" ez lesz és ekkor az emlékkő is műemlékké magasztosul, nemde...?”
 • 3. lenk 2009. november 15. 14:16
  „1-re
  Vasfüggöny nem csak Brennbergben volt, tehát nem tudni. A Kínai Nagy Fal áll ugyan, de nem válaszfalként, abbéli funkciójában tekinthető "leomlottnak". De, ha könnyebb tőle a lelked, kötekedj nyugodtan.
  2-re
  Az emlékművekből előbb utóbb műemlékek lesznek, ezt előlegezte meg Viki. :)”
 • 2. Hozzászóló 2009. november 15. 12:33
  „Talán emlékművet. Nem egyenlő a műemlékkel.”
 • 1. vitriol2 2009. november 15. 10:52
  „V.Gyula ha Őn tényleg"Brennbergbánya önkormányzati képviselője " tán megkérdezhetné azokat akiket "képvisel", hogy " hány emberéletet követelt a Vasfüggöny". Tudja a helyiek EMÉLÉKEZETE megörizte azokat akik a "vasfüggöny" áldozatainak lehet tekinteni.
  és a másik szép szavai:
  "eddig egyetlen olyan válaszfalat sem tudtak erőszakkal építeni a történelem során, mely előbb-utóbb le nem omlott volna".
  Mondjak egyet??? Kinai nagyfal, tudja az is "válaszfal" volt.
  tudja, ha Őn azt "nyialtkozta" volna, hogy minden erejével arra törekszik, hogy hasonlo "válaszfal" a népek közt ne legyen tán ELFOGADHATOBB lett volna az "ünnepi beszéde"
  megj. én csak azt a "szövegét" ismerem, mely az ujságban megjelent”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német diákok a határáttörés helyszínén Sopronban

Nyolc németországi diák érkezett Sopronba, hogy a berlini fal leomlásához vezető történelmi… Tovább olvasom