Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Emlékhely a legnagyobb magyarnak

152 millió forintos fejlesztés keretében újítják fel a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum állandó kiállítását és a kastélyparkot.

Megújul a nagycenki kastélypark és a Széchenyi Emlékmúzeum
Az európai uniós pályázati támogatással és a megyei önkormányzat, valamint konzorciumi partnerei anyagi hozzájárulásával megvalósuló projekt első szakasza, a kastélypark rehabilitációja a napokban kezdődött - tájékoztatott Csesznák Szabolcs, a felújítás műszaki vezetője.

A nagycenki kastélypark - melyet az idők során barokk-kerti elemekkel is bővítettek - értékes fáit nagyrészt Széchenyi István fiának, Bélának köszönhetjük. Béla nagy utazásokat tett szerte a világban, melyekről rendre különleges növényekkel tért haza. Gyerekeknek, kezdő kincsvadászoknak kitűnő szórakozás elbújni a barokk kertre jellemző labirintusokban.

A kastélypark rehabilitációja során első ütemben e labirintusok - a főkapu közelében található gyertyánlabirintusok és az alacsonyabb, tömöttebb buxussövények - helyreállítására kerül sor. A talajcserét követően felújítják a rododendron ágyásokat és lágyszárú, évelő virágokat is ültetnek majd, illetve talajtakaró növényeket telepítenek oda, ahol a fű nem él meg.

A kastélypark kezelésére eddig nagyon kevés pénz állt rendelkezésre, így fejlesztésről aligha lehetett szó, a források gyakorlatilag csak a szinten tartásra voltak elegendőek. Éppen ezért a növényzet teljes felújításra, frissítésre és pótlásra szorul. A munkálatok metszéssel, bozótirtással, esetenként a már kiszáradt, beteg vagy életveszélyes példányok kivágásával kezdődnek, természetesen minden esetben szigorú szakmai felügyelet mellett és szakértői véleményezést követően. A leglátványosabb munkálatok a labirintusok növényzetét fogják érinteni, hiszen a későbbi megfelelő növekedésükhöz jelen állapotukban elengedhetetlen a teljes tőre vágás. Pár éven belül ugyanakkor újra a mostani méretükben, de már egészséges, tömött formában pompázhatnak - emelte ki Vörös Attila, a vagyonkezelői jogokat ellátó TAEG Zrt. erőgazdálkodási igazgatója.

Sajnos a pályázati kiírásnak megfelelően a támogatás nem használható a kerítés, a kerti utak, tárgyak, térburkolatok felújítására, de a szakemberek reménykednek abban, hogy a későbbiekben erre is lesz lehetőség pályázati formában.

A „Széchenyi faluja – a nagycenki Széchenyi István Emlékkiállítás és kastélypark turisztikai attrakciófejlesztése" című pályázatával a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közel 130 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében. A fenntartó és konzorciumi partnerei - a Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány, illetve a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága - a pályázati támogatást további 22,8 millió Ft saját résszel egészítik ki.

A kiállítás és a park együttes fejlesztésének eredményeként olyan nemzeti emlékhelyet szeretnének létrehozni, mely méltó lesz Széchenyi István, a „legnagyobb magyar" emlékéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pákác patak - Burkolással előznék meg az árvizet

Tavaly nyáron házak váltak lakhatatlanná Répcevisen, amikor kiöntött a Pákác patak. A terv most az,… Tovább olvasom