Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Emlékezés az 1946-os soproni-német kitelepítésre

A Sopronból kitelepített németek emlékművénél megemlékezést tartottak a tragikus esemény évfordulóján.

Azokra emlékezünk, akiket kitelepítettek, akik az 1921. decemberi népszavazáson Magyarország és Sopron mellett döntöttek, német ajkúként, de magyar szívvel - mondta dr. Fodor Tamás beszédében - tudósít a sopron.hu.

Sopron polgármestere hangsúlyozta: Az itt élő németek a magyar lakossággal együtt évszázadokon át közösen hozták létre mindazt, ami Sopront a mai napig gazdagítja. A nagyhatalmak érdeke volt a kitelepítést. A kitelepítési emlékmű, többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a 20. század történelmének még sok fehér foltja van.

A kietelepített polgártársaink németajkúak voltak, de magyar szívűek, akiknek tragédiáját még inkább súlyosbítja az, hogy ők voltak azok, vagy azoknak leszármazottjai, akik '21-ben Magyarországhoz való hűségükről tettek tanúbizonyságot.

Fodor Tamás azt is elmondta, hogy a németek kitelepítését támogatók között volt az akkori kommunista párt, aki keményen dolgozott a közel 7000 ember kitelepítéséért

A megmentők közül Házi Jenőt említette, aki azok sorába tartozott, akik szembeszálltak a szovjet támogatást élvező hatalommal.

Sopron polgármestere arra is emlékeztetett, hogy az emlékmű kitelepítettek emlékére készült, de azokért is akik tettek azért, hogy a kitelepítés ne történjen meg. Hangsúlyozta: Ne csak a hivatalos történetírás emlékezzen meg, hanem a családokban is, tanuljon az új generáció, hogy a szörnyűségekből levonhassuk a tanulságot.

A teljes írás és fotók az eseményről itt érhetők el >>

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Pretorianus 2012. május 26. 08:03
  „"A kisebbség irányította az országot,ők fölözték le a hasznot.A többség pedig csak bégetett és azt sem tudta,miről van szó...Ennyi közük volt a hatalomhoz és ennyi a javakhoz.Sajnálom hogy hajlott korod nem engedi már helyesen értelmezni az olvasottakat."
  Öreg vagy már,csak inni tudsz, elolvasni és értelmezni a dolgokat már nem megy...”
 • 28. szabo1936 2012. május 25. 22:38
  „Rakosi,Gero,Farkas,Peter,Kadar,Marosan,Horn,etc csak papirin voltak kommunistak?
  Hat ez megint egy jo vicc volt!
  A few good drinks a day
  Will keep the doctor away.”
 • 27. Pretorianus 2012. május 25. 18:54
  „szabó,nem védtem,te nem tudsz olvasni!Csak papíron volt 890 000 kommunista.A többség lepottyantotta őket magasról,kényszerből,nyomásra,muszályból léptek be és nem foglalkoztak a párttal! Csak éltek! De hát honnan tudnád ezt? Gyáván elfutottál előlük!És még te mondod magad antikommunistának...A 12 éves pesti srácok ezerszer bátrabbak voltak,mint te valaha!
  "Aban pedig igazad van,hogy mind zsoldos katona mindig azokra lotem akikre a parancsot adtak."
  Ez így van,bábu voltál mindig,úgy rángattak,mint kamasz gyerek az altesti játékát...
  A gyomromnak semmi baja,/az alkoholistákat ,mint te,megvetem,akaratgyenge emberek/még egy gyáván elmenekülő magyart is befogad,ha nem vetted volna észre...erőlködj csak tovább öreg,ebből te már nem mászol ki...”
 • 26. szabo1936 2012. május 25. 18:14
  „Emlekezes az 1946 os soproni nmet kitelepitesre: ez a cik !
  Es te mirol beszelsz?
  Eloszor megveded a tob mint 800.000 ezer kommunista partagokat,hogy azok igazan nem voltak komcsik csak jelkepkent hordtak a partkonyvet.
  Utana meg megteveszteted a ciket a Parom.hu val mivel azt irtad,hogy ugye milyen "jokinazesu fiatal 40 eves eroteljes ember vagy"
  De nem irtad le,hogy kit szeretnel not vagy ferfit.
  Na ki nem ert it magyarul en aki mar tob mint 55 eve kulfoldon el vagy te aki ot most rendezkedsz? Elolvastad az cik cimet?
  Utana meg oldoklesekrol dumalsz,ugy latszik neked ini sem kell mert ugy sem erted meg a dolgokat!
  Aban pedig igazad van,hogy mind zsoldos katona mindig azokra lotem akikre a parancsot adtak.Hontalan is voltam de az megszunt 1963 ota Amerikai allampolgar vagyok.Es buszke is vagyok ra.
  It most regel 9 ora van it az ido egy finom rumos teara.
  Mi van Abraham te nem tudsz inni,gyomor bajod van?”
 • 25. Pretorianus 2012. május 25. 16:38
  „És a kegyelemdöfés egy gladiussal,mert több szót itt nem fécsérelek rád...
  Ha annyira antikommunistának mondod magad, miért menekültetek el előlük? Te nem az ötvenhat októberi, novemberi események miatt mentél el/csak őket tisztelem,tudod, nekik az életük múlott azon, hogy elhagyják a hazájukat!/,hanem csak egy gazdasági menekült vagy!Tudod,Pesten a tizenéves fiúk is már fegyverrel álltak a kommunistákkal és az oroszokkal szemben!Ők a hazájukat védték,te meg idegen ország érdekeit.Ők hősök voltak,te meg csak egy legios,aki oda ment,ahová küldték és azt csinálja,amit mondanak neki,magyarul egy bábú!...”
 • 24. Pretorianus 2012. május 25. 15:39
  „Ja és szabó!
  A császárt Caligulának hívták és a pretorianusok nem legiosok voltak,hanem testőrök...Olvass utána öreg,nem szégyen az! :))) Ha már valami okosat szerettél volna mondani,de nem jött össze!:))) Kevesebbet kéne inni...:)))”
 • 23. Pretorianus 2012. május 25. 15:35
  „22. szabo1936 2012.05.24. 18:35
  szabó,te egy alkoholista vagy,ha ennyit iszol...Az egy betegség,kezelendő!
  Mint említettem és te is írtad,egy gyilkos vagy és erre még büszke is...Én a helyedben hánynék magamtól... Katonának állni nem kötelező,de te megint megtaláltad azt az utat,ahol nem kell dolgozni és kiélhetted fura hajlamaidat...És azért kapsz nyugdíjat,mert kipofoztak bennetek Koreából és csúfosan futottatok Vietnámból?:)Aztán futni fogtok Irakból és Afganisztánból is...:) Nem bír a nagy usa hadsereg el az arabokkal,mert ők a hazájukat védik!A Pretorianus név egy a római történelmet szerető és jól ismerő embertől származik.Történelem,érted?Hát persze hogy nem,hiszen egy hontalannak egy párszázéves országban ez nem mond semmit. És most igyál meg egy rekesz sört és öblítsd le egy üveg töménnyel,az látom jól megy!:)))Halál a májra és a megroggyant elmédre!:)Löpá,szabó!”
 • 22. szabo1936 2012. május 24. 18:35
  „En nem kepzelem be magamnak,hogy en egy romai csaszari legios vagyok es a Galigula csaszar testore vagyok"pretorianus" ez nekem egy olyan gyerekes dolog,hogy ezen csak nevetni tudok.
  Az a kulonbseg kozotunk,hogy en igazi legios voltam 21 evig es a zsoldom sem volt kicsi,mar 1978 feb 1 ota fizetik a nyugdijamat is azert sem panaszkodok.Milyen oldoklesrol beszelsz? A haborukban mind a ket fel lovi egymast es csak az marad eletben aki joban kikepzet es joban felvegyverzet.Igen en szerencses embernek erzem magam mert mivel en mindig antikommunista voltam igy volt lehetosegem a South East Asiai kommunistaknal egy kis letszamleepitest csinalni.Van neked egy romai legios sisakod?Ne felejsd el naponta szidolozni,hogy amikor a tukor elot nezegeted magad akor katonasaban fogsz kinezni!
  You made my day again!
  Ere a vicces commentedre megint jo kedvem let es lehuztam meg egypar Jamaikai dar rumot szepen leoblitve Foster sorel.
  Keep up the good work Abraham!”
 • 21. Pretorianus 2012. május 23. 21:29
  „szabó,esetleg erre is reflektálhatsz ki ki nézve a piás pohár mögül,párás tekinteted leemelve a vietnámi öldöklések halovány képeiről:
  "szabó,tudod még a messzi földről értelmezni azon magyar szavakat hogy,többség,kisebbség?
  A kisebbség irányította az országot,ők fölözték le a hasznot.A többség pedig csak bégetett és azt sem tudta,miről van szó...Ennyi közük volt a hatalomhoz és ennyi a javakhoz.Sajnálom hogy hajlott korod nem engedi már helyesen értelmezni az olvasottakat."
  Igaz,mit is tudsz te erről,elmenekültél a hazai harc helyet olyanokkal háborúzni,akikhez semmi közöd nem volt...”
 • 20. Pretorianus 2012. május 23. 21:21
  „Te mindig iszol öreg?:) Mit kompenzálsz,mit felejtesz vele? A viátnámi öldökléseket? "Csodás" életed lehetett magyar hontalan terminátorként...Mélységesen szégyellném magam,ha vér tapadna a kezeimhez...És te evvel vagy megelégedve.Fene a gusztusodat...”
 • 19. szabo1936 2012. május 23. 21:03
  „Eleteros,jokepu hazaval rendelkezo!
  Szoval te most ot rendezkedsz?
  Megoregedni nem szegyen ha te szerencses leszel talan te is megoredesz.Amugy en nem cserelnem meg az en eletem meg egy eleteros jokepu hazaval "rendelkezo" bekepzelt emberel sem en megvagyok elegedve az en sorsomal.Ere a viccre kell egy dupla Metaxat leonteni!”
 • 18. Pretorianus 2012. május 23. 20:30
  „17. szabo1936 2012.05.23. 18:33
  szabó,tudod még a messzi földről értelmezni azon magyar szavakat hogy,többség,kisebbség?
  A kisebbség irányította az országot,ők fölözték le a hasznot.A többség pedig csak bégetett és azt sem tudta,miről van szó...Ennyi közük volt a hatalomhoz és ennyi a javakhoz.Sajnálom hogy hajlott korod nem engedi már helyesen értelmezni az olvasottakat.Azon,hogy a hozzászólást egy öreg kommunista írta,azon meg jót derültem:)
  Főképp azért,mert te csak szeretnél újra életerős,jóképű,hazával rendelkező negyven éves lenni,mint én...Jó erőlködést...”
 • 17. szabo1936 2012. május 23. 18:33
  „890.000 magyar kommunistanak a parthoz..Egy jelveny es egy konyvecske.Semmi mas.
  Ez aztan egy komolytalan hozzaszolas biztos egy volt kommunstatol.
  Es kik voltak a jo fizeto vezetoi alasokban?
  Kik kaptak mindenfele kedvezmenyt az orszagban?
  Kik eltek ot ugy mint a marci a hevesen?
  Akiknek mint egy jelveny es egy voros kommunista konyvecske bizonyitota,hogy ok parttagok.
  A legtobjuk meg a mai Magyarorszagban is valami uj nevu partban elvezi a dolgokat egy uj jelveny es konyvecske birtokaban.
  Ugyan az a bor csak egy masik uvegben van palackozva!”
 • 16. Pretorianus 2012. május 22. 22:57
  „"Nem igaz, felvidéki és rábaközi magyaroknak utalták ki a kitelepített németek lakásait."
  Féligazságot írtál és kifelejtetted az is szócskát.
  Én személyesen ismerek olyan családokat,akik mint felvidéki kiűzöttként kapták meg a szintén kiűzött magyarországi németek soproni házait.Rohadt furcsa fintora ez az életnek,nemdebár.És ismerek olyan soproni családot is,akik akkor is közel voltak már a /vörös/tűzhöz,így apuci kisfia nászajándékként kapott egy poncichter házat...
  "Voltak németek, akik hazafiként vagy szocialistaként/kommunistaként szembeszálltak a Volksbunddal, de a többség részt vett ebben a fertelemben."
  És voltak,akik be sem léptek.És voltak az öreg emberek és öreg asszonyok,akik szintén felé sem szagoltak...És akkor ne is beszéljünk a gyermekekről...És a fiatal asszonyokról,mert ők sem a géppisztolyt hordozták a hónuk alatt...És a férfiak közül is rengetegen szolgáltak a magyar honvédségnél.Tehát a magyarországi németek nagy többségének maximum úgy volt köze a Volksbundhoz,mint 890 000 magyar kommunistának a párthoz...Egy jelvény és egy könyvecske.Semmi más.”
 • 15. FREDDY/S 2012. május 22. 08:09
  „14. Ovinkor 2012.05.21. 23:59
  Nem mindig jó valótlant állítani, mert a hibás magyarázással téves következtetések vonhatók le. Egyik Nagypapám 1939-ben meghalt. Mindkét Szülőm legfiatalabb testvére magyar hadseregben halt meg Jánoshalmán egy gránáttól. Nem jó ha olyan általánosító vélemények íródnak amit a messziről jött elhihet, de nem igaz, nemde...”
 • 14. Ovinkor 2012. május 21. 23:59
  „1944-ig 120 ezer magyarországi német lett SS-önkéntes. Lényegében a fiatal férfiak egésze. A Volksbund pedig lefedte a felnőtt férfiak többségét.

  A Volksbund 1944 tavaszától az ún. Megoldási javaslatokban a teljes ellenzék - nemcsak a vezetők! - koncentrációs táborba zárását követelte. Követelték még a magyar hadsereg átnevelését, a magyar fiatalság bevonulását és harcba vetését a német haza védelmében, valamennyi magyar párt és egyesület betiltását, a parlament feloszlatását, a sajtó és a rádió teljes német felügyeletét. A Volksbund szervezte a mezőgazdasági "felesleg" begyűjtését és Németországba szállítását, a katonaszökevények begyűjtését és kivégzését. A Volksbund - nemcsak az SS - tagjai Sopronban még 1945 áprilisában is végeztek ki embereket. A Volksbund tagjai sokkal magasabb ellátást kaptak a magyarországi fejadagoknál (1941-től jegyrendszer volt). Voltak németek, akik hazafiként vagy szocialistaként/kommunistaként szembeszálltak a Volksbunddal, de a többség részt vett ebben a fertelemben. Nem értek egyet a kitelepítéssel, de végül is csak bekövetkezett az (részben), amit a Volksbund a közelgő vereség láttán maga is követelt.”
 • 13. Ovinkor 2012. május 21. 23:16
  „5. Csetneky 2012.05.21. 10:30
  Nem igaz, felvidéki és rábaközi magyaroknak utalták ki a kitelepített németek lakásait.

  A kitelepítést kezdetben az összes párt támogatta, csak részletkérdésekben volt vita. Aztán 1946 közepétől az MKP egyre inkább féltette a bányavidékek baloldali német lakosságát (Brennberg többsége ezért menekült meg), az FKGP pedig a rá szavazó módos német polgárokat.

  Rajk László 1946. május 10-i rendelete szerint - amely a koalíció kompromisszumos javaslata volt - ezért csak azok a magyar nemzetiségű német anyanyelvű "svábokat" lehetett kitelepíteni, akik a Volksbundnak, vagy valamely fegyveres alakulatnak /SS/ tagjai voltak, vagy akik magyarosított nevüket német hangzásúra változtatták vissza, vagy akik a német fasizmus politikai, gazdasági és katonai céljait és érdekeit a magyar nép rovására anyagilag, vagy más módon önként támogatták.”
 • 12. SZILAJ 2012. május 21. 19:07
  „Szégyen volt ez a kitelepítés. A világból kéne kitelepíteni azt aki ezt az aljasságot kitalálta!”
 • 11. Csetneky 2012. május 21. 19:01
  „10. FREDDY/S

  Éppen erről beszélek. A kárpótlásukat meg kenjék a hajukra, vagy osszák szét egymás között. Meg költsék arra, amira gondolok.”
 • 10. FREDDY/S 2012. május 21. 17:02
  „8. Csetneky 2012.05.21. 16:41
  Van amit az életben soha sem tudnak kifizetni, pótolni, mivel a rokonság fele 700 km-re van (volt). Kárpótlásként 1 m2-nek megfelelő kárpótlási jegyet kaptunk 49 év késéssel. Bizonyára ilyen kárpótlással megelégednél, nemde...”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE: Győzelem Pakson

Hosszú böjt után, megszereztük ezt a számunkra rendkívül értékes három pontot - nyilatkozta Soós… Tovább olvasom