Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Emlékezés a soproni temetőkben

Sopron - Ez a hétvége a halottainkra való emlékezésről szól. Az alábbiakban a temetők nyitva tartásáról és a buszközlekedésről szolgálunk hasznos információkkal.
A soproni Szent Mihály-temető vasárnapig este 8 óráig tart nyitva. Mindenszentek ünnepén és halottak napján (november 1–2.) tilos a gépkocsival való behajtás. Ma még 8–14 óra között 300 forint megfizetése ellenében járművel is bemehetnek a temetőbe. Mozgássérülteknek ezen a napon térítés nélkül is engedélyezett a behajtás. Hétfőtől megszűnik a hosszú nyitva tartás, november 3-tól 7–16 óráig fogadja a látogatókat a sírkert.

Bár jelenleg csatornaépítés zajlik a környéken, ideiglenesen helyreállítják a Szent Mihály utcát, hogy autóval és gyalogosan is biztonságosan megközelíthető legyen a temető.

Kerekes Attilától, az önkormányzat főmérnökétől megtudtuk, a kivitelezővel történő egyeztetés alapján a hétvégére feloldják a behajtási tilalmat az utcába.

A Balfi úti evangélikus temető vasárnapig reggel 7 órától este 9-ig lesz nyitva. Az emlékezők járműveiket a közeli parkolóban helyezhetik el, behajtani a temetőbe csak pénteken délig lehet térítésmentesen.

– Kollégáink állandó felügyeletet tartanak – tájékoztatta a Kisalföldet Tóth Tibor, az egyik temetkezési szolgáltatással foglalkozó cég ügyvezetője.

A soproni temetők meghosszabbított nyitva tartással várják az emlékezőket mindenszentek ünnepén és halottak napján. Fotó: Magasi Dávid
A soproni temetők meghosszabbított nyitva tartással várják az emlékezőket mindenszentek ünnepén és halottak napján. Fotó: Magasi Dávid

– Munkatársaink éjjel-nappal járőröznek, a gondnoki lakásnál is mindig lesz emberünk, aki szívesen segít a hozzátartozóknak eligazodni a temetőben. A Balfi úti sírkertben hétfőtől már szintén téli nyitva tartás lesz érvényben, ekkortól 16 órakor zárulnak a kapuk.

A bánfalvi Hősi temető és a hozzá tartozó köztemető péntektől vasárnapig, reggel 7 és este 8 óra között látogatható. Ide a sírkert elhelyezkedése s mérete miatt csak gyalogosan juthatnak be az emlékezők, s a többi temetőtől eltérően virágárusítás sem lesz a környéken. A koszorúkat, mécseseket, az ünnep jelképének számító krizantémot tehát előzőleg kell beszerezniük az ide kilátogatóknak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az egyenruhások is készülnek a temetők körüli hatalmas forgalomra.

A Soproni Rendőrkapitányság munkatársai megerősített szolgálatot tartanak a sírkertek környékén. Ügyelnek a rendre, a biztonságra, de közlekedésrendészeti feladatokat is ellátnak a torlódások, balesetek elkerülése érdekében.

A soproni buszközlekedésben nem lesz jelentősebb változás mindenszentek ünnepén és halottak napján.

Bális Judit üzletág-igazgató a Kisalföld kérdésére elmondta, félóránként közlekednek járatok a temetőkbe, de a délutáni csúcsidőben lehetőség szerint csuklós buszokat indítanak. Amennyiben szükséges, mentesítő járatokkal segítik a még rugalmasabb tömegközlekedést a hétvégén.

Olvasóink írták

 • 15. Mindenszentek napi hiányosságok 2008. november 05. 12:21
  „Több éve is előfordult lopás, szerencsérekimentem Mindenszentek
  napján korán reggel a temetőbe. A siron az előző nap kitett virág halmazból egyetlen egy szál sem maradt.Ezértkénytelen voltam ismételten piacot felkeresni és újbólmegvásrolni a két sárga virág
  csokrot és kitenni a sirra. Hiába jelentettem be a Rendőrségre,
  sajnos a tettesek ismeretlenek maradtak.”
 • 14. Kik lehetnek az eltulajdonítók! 2008. november 05. 12:11
  „Egy megtörtént esetet írok le. A Szent Mihály temető újabb részén nem egészen a legújabb sirok előtt is történtek lopások.
  Egyiklegjobb barátom fia több éve elhunyt édesapja sirjára
  külföldi vírágszolgálat közreműködésével hozatott Sopronba
  rózsákat. Másnap halottak napja reggelén édesanyja kerste a fia
  által kivitt külföldi egyedi méretű rozsákat. Végig nézte az új temető felső részének ősszes sírját. De sajnos nem találta meg.
  Vajon hová kerültek a rozsák, féláron visszavásrolta talán ez egyik virágkereskedő?”
 • 13. Jereváni 2008. november 04. 17:19
  „Sajnos a virág és koszorúlopásokat nehéz megakadályozni. Mivan ha valaki elindul vagy 5 koszorúval....? Az első sírra réteszi azt amit oda szánt meg meellé a földre letezsi a másik 4-et is? Gyertyát gyújt, elmond egy imát... és tovább megy. Kitudja azt, hogy nem e egy mellette levő sírrol meg elemelt egy koszorút vagy virágot? Ezt senki nemtudja bizonyítani a tettenérés meg szinte lehetetlen én úgy érzem!
  Du fél 4-kor és később is láttam a rendőrőket, hogy irányítjáka forgalmat, véleményem szerint jól végezték a munkájukat! A temetőkben pedig láttam polgárőrket sétálni. Úgy érzem biztonságban volt mindenki a temeőkben és a környékükön is a nagy forgalom ellenére!”
 • 12. joco1azigazi 2008. november 04. 08:56
  „Nem a tém,ához: érdekes, ha én leirtam korábban, hogy a**usi páros még visszamenöleg is kimoderálták a páros kifejezést. itt már "ezerszer" kértem "janos1216" moderálását, hát nem törtzént meg irtam a kisalföld szerkesztöségének is senki nem válaszolt, pedig mikor a saját képernyömöm jelent meg a moderálásra "feltett" ocsmányszavak, olyan kedvesen "reagáltak.de aztán jött az a**usi páros, , majd jött a föszerkesztöségtöl egy fenyegetéssel felérö "levél" amit nem közölhetek, mert ne merik vállalni azt amit leirtak a fidesz kérésü moderálással kapcsolatbaLehet, hogy most már véglek "kifognak" moderálni? de ajánlatom a moderátornak: adok kapok.”
 • 11. Sehovasoha 2008. november 03. 22:31
  „István51!
  Kint voltam Én is a temetöbe! A rendörök a kapu elött álltak! Az tényleg hiba volt, hogy a körforgalomnál nem avatkoztak be a forgalom irányitásába. Azt, hogy dohányoztak? Joguk van hozzá! A Srabag dolgozo is dohányzik munka közben. Te egy pitiáner ember vagy, ha csak ezt vetted észre!”
 • 10. soproni 2008. november 03. 14:06
  „9. Igazad van...én is küldtem már moderálásra,de nem foglalkoztak vele. Úgy tűnik nem gond sem a reklám,sem a trágár szavak használata. A moderátornak ez tetszik!
  A cikkhez:szerencsére engem még nem károsítottak meg a tolvajok,de a szomszéd sírnál hallottam,hogy bosszankodott valaki,mert a pénteken kivitt koszorújuk szombatra eltűnt. Hihetetlen,hogy milyen emberek (?)élnek a környezetünkben!”
 • 9. Körforgalom áteresztőképességének segítése 2008. november 03. 09:47
  „A rendőrség nem volt a helyzet magaslatán. Karos irányitással, hol az összegyült gyalogos forgalmat, hol majd a gépkocsiforgalmat kellett volna a temetői körfogalom előtt irányitaniuk. Hiába kezdeményeztük a járőr kollégáknál, nem hallgattak a tapasztalatra.Parancsnoki ellenőrzésük meg elmaradt.”
 • 8. -joco1azigazi- 2008. november 03. 09:15
  „ezt irtam a "kisalföldnek":Az alábbiakat miért nem moderálják ki:
  "2008.11.01. 13:38 Regisztrálj a <moderálva> közöségi oldalra és az első 5000 regisztráló pendrivot kap ajándékba. Én csak kb. 20 esetben "kértem a "moderálását" és az eredmény nulla. de mikor a "témában " reagáélva "furcsálottam, hogy az a**usi páros szot- remélem mint ocsmány szot- moderálják és ezt a hirdetést nem, gyorsan "kimoderáltak"Tudom most már nem fogok érdemi választ kapni Öntöl, de azért probálkozom”
 • 7. 8as 2008. november 03. 08:07
  „istván51 2008.11.03. 06:22 Ha meg a bejáratnál cigiznek, akkor "v.kinek kirászorul" bent nem tudnak segiteni.Csak egy kérdés Te szoltál valakinek, hogy "lenyulták" a koszorudat?Vagy kértél segitséget a rendöröktöl?”
 • 6. istván51 2008. november 03. 06:22
  „És sajnos a virág vagy koszorulopások sem lettek kevesebbek,A mienkét ugyanugy lenyulták mintt tavaly,és a temetőőr ugyanugy széttárta a kezét mint tavaly meg minden évben.

  Rendőr volt Tőbbszőr is láttam őket cigerettázni lehetőleg jo messze a bejárattol nehogy segiteni keljen vkinek kirászorul.Nembántom őket azt csinálják mit meghatároztak az eligazitásnál/de lehet hogy épp cigereta szünett volt/”
 • 5. joco1azigazi 2008. november 03. 06:21
  „érdekes: a moderátor egyszerü szavakat mint pld az A**USI tud moderálni, de egy - söt általam is moderálásra küldött- reklámot nem.Miért?Javaslom a "kisalföldnek", hogy janos1216 -nak számlázza ki a "hirdetési dijat"”
 • 4. Csaba Zsuzsanna 2008. november 02. 06:55
  „janos1216!
  Jó lenne,ha nem reklámoznád már a nem tudom én micsodát nagyon sokadszor!”
 • 3. hmmm... 2008. november 01. 14:41
  „3.Ez itt nem az ingyen reklámod helye!Van apróhirdetési rovat !”
 • 2. én48678 2008. november 01. 12:23
  „Pénteken délután az elkerülőn, befelé a körforgalom irányában a sor vége a Plazánál volt.. Estére javult a helyzet, érdekes módon akkor már rendőrök irányítottak,.. és jól! Csodálkoztam is rendesen.. Gyalogosok is átértek, mi is. Szép munka volt!”
 • 1. fma 2008. október 31. 22:19
  „Ha a gyertyák csonkig égtek, a virágok elszáradtak... akkor emberek elég, ha felnéztek az égre. Bár még sosem látta Őt senki odafenn, adjatok hálát Neki azokért akik már nála vannak. Ott vannak a legjobb helyen, és ők emlékezzünk arra, hogy úgy éljünk, hogy velük együtt lehessünk! Mindenkinek reményteli mindenszentek-et kívánok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–osztrák együttműködés a Haydn-évben

Kismarton (Eisenstadt) - Magyarország 400 millió forintos, Ausztria 10 millió eurós (mintegy 2,5… Tovább olvasom