Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Emlékezés a hűségre

A hűség napjára emlékeztek tegnap Sopronban. A 84 évvel ezelőtti népszavazáson hazaszeretetéről tett tanúbizonyságot a város.
Sopron ünnepén 1921. december 14-e eseményeit idézték meg a résztvevők. A rendezvénysorozat Thurner Mihály, a népszavazás polgármestere sírjának koszorúzásával kezdődött. Délután emléktáblát avattak a képviselők az Erzsébet utcai volt pénzügyi palota falán. Az épületet 80 évvel ezelőtt adományozta a városnak a kormány a hűségéért. A díszünnepségen Walter Dezső polgármester köszöntötte az egybegyűlteket:

– Emlékezünk azokra a soproniakra, akik 84 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Sopron magyar marad és arra a polgármesterre, Thurner Mihályra, aki helytállásával vált örök példává számunkra.


– Napjainkban a hűség és a szeretet napját Magyarországon és határain kívül is Sopronnal kötik össze – mondta ünnepi beszédében Walter Dezső polgármester. – Pszinte elismerés illeti ezért elődeinket és azokat, akik ma is Sopronért dolgoznak. Pk mindnyájan azt szeretnék, azért tevékenykednek, hogy jobbá, élhetőbbé váljék ez a város. Ezért azt kívánom, szolgálják tovább Sopront tetteikkel és legyenek hűségesek hozzá.

Walter Dezső beszéde után a város legrangosabb kitüntetéseit adták át az arra érdemeseknek. Mielőtt azonban a közgyűlés által megszavazott díjakat átvehették volna, külön is köszöntötték Kákonyi Lajosné Elza nénit, aki ebből az alkalomból vehette át aranydiplomáját sok évtizedes pedagógusi munkájáért. Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Fitos Zsuzsa, a Szociális Foglalkoztató igazgatóhelyettese.

A késő délutáni órákban hagyományos koszorúzási ünnepséget tartottak a Hűségzászlónál, ahol Sarkady Sándor Pro Urbe Sopron díjas kitüntetett mondott beszédet. Este hat órakor a Fő téren folytatódott a hűségnapi műsor. Itt a Gárdonyi-iskola tanulói tartottak előadást. Majd az önkormányzat képviselői megkoszorúzták a Hűségkaput és a Thurner-szobrot. Sopron napjának ünnepségei szemkápráztató tűzijátékkal fejeződtek be.

Sopron kitüntetettjei

A „Sopron díszpolgára" címet idén dr. Erdély Sándornak szavazta meg a közgyűlés. Pro Urbe Sopron díjas lett Kirkovits István, Sarkady Sándor, valamint Lobenwein Tamás, aki posztumusz kapta meg az elismerést.
Sopronért Emlékérem kitüntetésben részesült Vig József Attila, valamint Lampert Tünde. Civitas Fidelissima elismerő oklevelet vehetett át Gálos István és Stöckert Ádám. Sopron Ifjú Tehetsége díjat kapott Bacsárdi László és Stippinger Marcell.

Dr. Becher Rezsőné dr. Pauschitz Lotte, valamint Rajnai Sándor Mihály Sopron Szolgálatáért kitüntetésben részesült. Ugyanezt a díjat ítélték oda a Soproni Polgárőr Egyesületnek is. Az idén Ifj. Flandorffer Ignác-díjat kapott Mathias Maczkiewicz, továbbá Vadon László. Wälder József-díjasok lettek Fabó Károly és Németh László.

Sopron Sportjáért díjat kapott dr. Tvordy György és dr. Zsolnay Miklós. Sopron Kiváló Pedagógusa elismerésben részesült Gritsch Mátyásné, valamint Antal József. A Humanitás Díjat Bizzer Lászlónénak és Szemerics Jánosnénak nyújtották át. Pécsváradi Péter Sopron Kultúrájáért díjat vehetett át. Dr. Király Jenő-díjat kapott dr. Fónay Károly és dr. Barna Is tván. A Civitas Fidelissima díj bronz fokozatát Luka Enikőnek, az ezüstöt dr. Horváth Patríciának, az aranyat a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamarájának ítélték oda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ér a káosz a Csengeryn

Rég vártunk rá, ám most végre eljön a pillanat: a héten befejeződik a soproni Csengery utca… Tovább olvasom