Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Emléket állítottak a petőházi cukorgyárnak - fotók

Petőháza, valamint a szűkebb és tágabb régió cukorgazdaságának múltját mutatja be a közösségi házban a helytörténeti gyűjtemény.
– A Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárának bezárásával 2007-
ben egy 128 éves – sok embernek megélhetést adó –, nagy volumenű és eredményes élelmiszer-ipari tevékenység szűnt meg. Nemcsak a többgenerációs munkásdinasztiák, a nyugdíjaséveiket töltő hajdani értékteremtők szíve szorult össze, hanem a tevékenységnek otthont és területet adó faluközösséget is érzékenyen érintette a döntés – meséli Tömördi Máté, a Petőházi Cukoripari és Helytörténeti Gyűjtemény kuratóriumának elnöke.

Emléket állítottak a petőházi cukorgyárnak


– Néhányunkban felmerült a gondolat, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni a gyár értékeit – folytatta Tömördi Máté. – Tartozunk azzal az utókornak, hogy megemlékezzünk azokról, akik létrehozták ezt a színvonalas létesítményt. Alapítványunk a kidobás elől megmentett tárgyi emlékek bázisán egy cukorgyári gyűjteményt kívánt létrehozni. A szervezés során adódott, hogy a tematikát kiterjesszük a helytörténeti anyagokra, sőt, a cukorral kapcsolatos ismeretek körére is. A dokumentumok bemutatása mellett fontos célunk a gyártás emberi oldalának megismertetése. A gyűjtemény reményeink szerint az oktatást is segíti majd, az iskolákkal közös foglalkozásokat külön kis labornak berendezett teremben tartjuk.

Tömördi Máté, a gyűjtemény kuratóriumának elnöke készül a nyitásra.
Tömördi Máté, a gyűjtemény kuratóriumának elnöke készül a nyitásra.


A helytörténeti gyűjteményt a közösségi ház önkormányzat által felújított részében 5,8 millió forint pályázati összegből és támogatók segítségével hozták létre. A sok érdekes tárgy mellett öt érintőképernyős információs pulton interaktív eszközökkel megismerhető a cukorkinyerés technikája, a cukor története. Külön fejezet szól a cukoripari számítástechnika fejlődéséről. A gyűjtemény hosszú távú fennmaradásának záloga, ha helyi nevezetességgé és a Fertő menti kerékpáros turizmus érdekes attrakciójává válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képek a Sopron környéki erdőből - galéria

Olvasó-tudósítónk, Kovacsics László a Sopron környéki erdőkben járt. Nézze meg az itt készült… Tovább olvasom