Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Emlékalbummal búcsúztatta a falu

Pereszteg–Pinnye - Boros Józsefnét, Pereszteg és Pinnye védőnőjét nyugdíjba vonulása alkalmából az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közszolgálati tevékenységért Pro Sanitate-díjjal tüntetik ki ma Budapesten a minisztériumban.

Boros Józsefné Magdi néni hétfőn dolgozott utoljára a peresztegi védőnői irodában és körzetében: átadta utódjának, Horváthné Holzmann Krisztinának az adminisztrációt és meglátogatta a soproni kórházból hazahozott peresztegi újszülött ikreket. Ma már Budapesten, a szakminisztérium Semmelweis-napi ünnepségén veheti át kitüntetését, a Pro Sanitate díjat több mint négy évtizedes kiváló munkájáért.

– Utódomat védőnőként megszületése óta ismerem, sőt, szakmai gyakorlatát is mellettem végezte – mosolyog Boros Józsefné, aki elárulja: bár Kópházán él, ott mégsem ismer mindenkit, nem úgy, mint Peresztegen vagy Pinnyén. Ennek oka, hogy az elmúlt 41 évben, munkába állása óta több mint 1000 újszülött gyermek, édesanya ellátásáról, valamint óvodások, iskolások egészségneveléséről gondoskodott. Az azonban elgondolkodtató, hogy annak idején évente 30–35 várandós anyuka volt a faluban, az utóbbi időszakban ez a szám tíz körülire csökkent.

Fényképek, versek, idézetek feledhetetlen múlttá varázsolják az elmúlt évtizedeket. Fotó: Magasi
Fényképek, versek, idézetek feledhetetlen múlttá varázsolják az elmúlt évtizedeket. Fotó: Magasi

Magdi néni generációk egészségét óvta, gondozta és gyakran lelki életükre is hatással volt: mindenkihez jó szóval fordult, s példát mutatott ember- és munkaszeretetből. Nem véletlen, hogy a peresztegi baba-mama klub – amelynek munkáját önzetlenül segítette, támogatta – díszes albummal köszönte meg áldozatos munkáját. Fényképek, versek, idézetek, személyes jellegű írások feledhetetlen múlttá varázsolják számára az elmúlt évtizedeket.

– Nagyon meghatódtam, amikor kézbe foghattam az összeállítást, a falu szeretetének megnyilvánulását – lábad könnybe Boros Józsefné szeme. – Az album első fényképén Balogh Csilla látható, munkám kezdetének első csecsemője, akinél először láttam el védőnői feladatot. Ma már ő is többgyermekes édesanya.

– S hogy mihez kezdek nyugdíjasként? Két fiunk már diplomás, a harmadik most végzi az egyetemet. Öt unokával büszkélkedhetünk, férjemmel többet fogunk most ˝unokázni˝ – mondta Magdi néni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvi táborban a medgyesi fiatalok

Sopron - Egy hétig nyelvi tábor résztvevője lesz a Sopron romániai testvérvárosából, Medgyesből… Tovább olvasom