Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Emlékadományok a rendszerváltásról

Sikeresen zárult az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma által indított soproni gyűjtés.

Szeged után a leghűségesebb városban verte fel sátrát az
Europeana, hogy a Soproni Múzeummal karöltve begyűjtse a rendszerváltás évére jellemző személyes emlékeket. Hogy miért esett a szervezők választása Sopronra, az nyilvánvaló: az 1989-es Páneurópai Piknik gazdag emlékanyaggal gyarapíthatja a digitális gyűjteményt.

Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum munkatársa azt a pokrócot mutatja, ami 25 éve egy NDK-s Trabantban melegítette az utazókat. Most relikvia lett belőle. Fotók: N. M.
Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum munkatársa azt a pokrócot mutatja, ami 25 éve egy NDK-s Trabantban melegítette az utazókat. Most relikvia lett belőle. Fotók: N. M.


– Többkilónyi szögesdrót, határőrsapka, piknikes póló és rendezői igazolvány, távirat Nyers Rezsőtől, úttörőemlékek, papír ötvenforintos, rengeteg fotó – mutatja a digitalizásra váró kincseket Bertalan Nóra, a szervezők csapatának kommunikációs vezetője.

Kedvence az egykori munkásőrnő táskája, ami el sem kophatott a használatban, mivel közbejött a rendszerváltás. A legtöbben az 1989-re jellemző politikai változások dokumentumaival jöttek az Europeana sátrába, de akadtak, akik saját életük momentumaival érkeztek. Így került az archívumba például az a fénykép, ami egy kétéves kislányt ábrázol az ausztriai kisváros kirakata előtt.

Tulajdonosa akkor járt először a határ túloldalán, számára ez volt az emlék 1989-ből. Sokan ültek le az archívum munkatársaival beszélgetni, köztük például Bella Árpád, aki 1989. augusztus 19-én a Sopronpusztán ideiglenes megnyitott határkapunál szolgálatot teljesítő határőrök parancsnokaként a történelem fontos szereplőjévé vált. Volt is miről mesélnie...

Bertalan Nóra kedvenc begyűjtött emléke a munkásőrnőtáska, aminek nem volt ideje elkopni – jött a rendszerváltás.
Bertalan Nóra kedvenc begyűjtött emléke a munkásőrnőtáska, aminek nem volt ideje elkopni – jött a rendszerváltás.


– Az én kedvencem az a barna pokróc, ami egy Trabantból került elő. Keletnémetek érkeztek a kocsival Sopronpusztára 1989-ben, az autót hátrahagyva mentek Nyugatra. A takaró viszont túlélt mindent, s most mementójává válhatott a rendszerváltás évének.

Külön érdekessége, hogy a mintája szögesdrótra emlékeztet – mutatja a különleges takarót Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum munkatársa. Sokan úgy hozták emlékeiket a gyűjtésre, hogy fel is ajánlották azokat, de mivel az Europeana csak az archiválásra vállalkozott, ezeket a tárgyakat a múzeum vette át.

Az Europeana magyarországi gyűjtése szeptember 5–6-án Budapesten zárul, egy héttel később pedig Berlinben ér véget az európai projekt.
Többkilónyi szögesdrót, határőrsapka, piknikes póló és rendezői igazolvány, távirat Nyers Rezsőtől, úttörőemlékek, papír ötvenforintos, rengeteg fotó.

Szilágyi Csaba, az Europeana 1989 magyarországi projektmenedzsere elmondta: nagyon jó anyag érkezett be, a kollégái alig győzték az archiválást. Jellemzően egy-egy regisztráló több tárgyat is hozott, és a relikviákhoz történeteket is fűztek. Főleg a helyi politikai eseményekhez kapcsolódnak ezek az emlékek, mint a munkásőrség elleni tüntetés és a Páneurópai Piknik.

A begyűjtött anyagot az elkövetkezendő hetekben dolgozzák fel, később az interneten térképen is megjelennek a földrajzi koordinátákkal is ellátott névre szóló emlékek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy-Szín-Pad - A Volt Fesztiválon lép fel a győztes Mary Popkids

Valamennyi döntős fellép a soproni VOLT Fesztivál nyitónapján, a győztes az Arctic Monkeys előtt… Tovább olvasom