Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Emlék a múltból

Fertőhomokon szombaton délután tájházat avattak. Az 1830-as nagy tűzvész után épült portát az önkormányzat – pályázati pénzek felhasználásával – vásárolta meg, és újíttatta fel.
Fertőhomok az egyik legszebb Fertő-parti kis település. Az elmúlt tizenkét évben látványosan fejlődött, s most szombaton újabb értékkel gyarapodott. Az önkormányzat két évvel ezelőtt határozta el, hogy az egyik még megmaradt és az 1830-as években épült Akácfa utcai parasztházat megvásárolja, és tájházzá alakíttatja át. Az 1830-as tűzvészben a források szerint elpusztult a falu házainak kétharmada és állatállománya. Az ország összefogott és különböző pontjairól érkezett segítség Soprontól Szolnokig, de a nagy gyárak is kivették részüket a tragédia enyhítéséből.

Ekkor épült a ma már tájházként működő parasztház is. Ez az építkezési forma a XV- XVI. századtól egészen a hatvanas évekig volt jellemző a vidékre.Fertőhomokon a napjainkban már csak két ilyen ház található.
Először a Széchenyi-terv pályázatán nyertek hárommillió forintot, majd a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 14,2 millió forintot biztosított. Ezeket az összegeket egészítette ki az önkormányzat 5,8 millióval. A terveket Kollár József készítette, a néprajzkutatást és történelmi háttér feltárását Kücsán József néprajzkutató, valamint Kelemen István történész, a Soproni Múzeum munkatársai végezték. A tájház otthont ad a Fertőhomok történetét bemutató állandó kiállításnak, valamint időszaki tárlatokat is rendeznek itt. A hátsó szobában iskolatörténeti kiállítás látható, egy másik teremben pedig a településen élő Kovács György kőszobrász alkotásai tekinthetők meg. Az udvarban rekonstruáltak egy pajtát és egy disznóólat is. Mivel Fertőhomok is a világörökség része, ezért turisztikai informatikai központ is helyet kap a helyreállított házban. Erre Phare-támogatásból ötmillió
forint áll rendelkezésükre. A tájházavató ünnepségen sokan gyönyörködhettek a hegykői Bolla Géza Énekkar, a Fertőhomoki Tamburazenekar, a nagycenki néptáncosok és a Fertőrákosi Fúvósok műsorában. Az ünnepségen részt vett – Firtl Mátyás alelnökkel együtt – és köszöntötte a megjelenteket Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, kiemelve, hogy a fertőhomokiak megmentettek egy darabka múltat a jövő számára.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos beruházás Hegykőn

Egymilliárd forintos beruházás szerepel a hegykői termálfürdőt üzemeltető cég tervei között. Ezzel… Tovább olvasom