Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Emelkedtek a földhivatali díjak

Győr-Moson-Sopron - Január elsejétől új jogszabály rendelkezik a termőföld védelméről, a termőföldről szóló korábbi törvényt pedig módosították. Ezzel együtt emelkedtek a földhivatali eljárási díjak is.
– A termőföldről szóló törvényből 2008. január elsejei hatállyal kiemelték – s önálló törvénybe foglalták – a földhasznosításra, a termőföld mennyiségi és minőségi védelmére vonatkozó szabályokat. Az ügyfelek szempontjából melyek a legfontosabb változások? – kérdezte a Kisalföld dr. Kövér Krisztinát, a Soproni Körzeti Földhivatal ingatlan-nyilvántartási és földvédelmi osztályvezetőjét.

– A földhasználati eljárás igazgatási szolgáltatási díja a 2200 forint illeték helyett 1–19 darab bejelentett helyrajzi szám (hrsz.) esetén 6000 forint lett – válaszolta az osztályvezető. – Ez nem szerződésszám, hanem helyrajzi számok szerint fizetendő. Húsz vagy annál több bejelentett helyrajzi szám esetén a díj összesen 12 ezer forint. Újabb rendelkezés, hogy minden földhasználó, aki – a földrészletek számától függetlenül – egy hektárnál több termőföldet művel, köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül bejelenteni a földhivatalnak. Korábban a szerződéskötést követő 30 nap volt az irányadó. A bejelentési lapot a földhasználó mellett a tulajdonosnak, illetve a haszonélvezőnek is alá kell írnia. Szívességi használat esetén nyilatkozattal kell igazolni a közeli hozzátartozói minőséget is. A bejelentés elmulasztása esetén a földhasználót a hivatal bírsággal sújtja, melynek mértéke a termőföld aranykorona-értékének ezerszerese, de minimálisan ötezer forint.

– Változás, hogy az erdő művelési ágú földrészleteket nem kell bejelenteni – tette hozzá dr. Kövér Krisztina. – A földhasználati adatszolgáltatás díja egyelőre nem változik. Ugyanakkor a termőföld védelmével, illetve más célú hasznosításának engedélyezésével kapcsolatos eljárásnál lényeges változás, hogy a földvédelmi szabályok – a korábbiakkal ellentétben – nem vonatkoznak a mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földekre. (Ezek a települések belterületén található egy hektárnál nagyobb földek, melyek aranykorona-értékkel rendelkeznek.) A földvédelmi eljárás korábbi 2200 forintos illetéke helyett az eljárási díj 15 ezer forint lesz. Az összeget a kérelem előterjesztésekor kell befizetni. A jogorvoslat díja a korábbi 5 ezer forint illeték helyett ugyancsak 15 ezer forintra nőtt.

Termőföldet más célra hasznosítani továbbra is csak előzetes engedély alapján lehet. Ide tartozik a belterületbe vonás is, amelyre külön szabályozás vonatkozik. Külterületi termőföld belterületbe vonását kizárólag az önkormányzat kezdeményezheti.

Csak olyan területek vonhatók belterületbe, melyeket az önkormányzat a településszerkezeti tervben meghatározott célra 4 éven belül ténylegesen felhasználni tervez. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy az eljárási díjat az önkormányzatnak is meg kell fizetnie (az önkormányzatok illetékmentességet és nem díjmentességet élveznek), továbbá a belterületbe vonásért fizetendő földvédelmi járulék megfizetése is az önkormányzatot terheli. A más célú hasznosítást engedélyező határozat érvényességi ideje az eddigi 5 évről 4 évre változott. A művelési ág megváltoztatása viszont nem minősül földvédelmi eljárásnak, így díjmentes. A változást azonban be kell jelenteni a földhivatalnak, ennek elmulasztása esetén bírság sújtja a földhasználót. Ennek mértéke tízezer forint – zárta dr. Kövér Krisztina.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfoglalják a mozgáskorlátozottak parkolóit

Sopron - Sokan jogtalanul veszik igénybe az uszoda mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóit.… Tovább olvasom